crogool Posted February 8, 2007 Report Share Posted February 8, 2007 Moi drodzy Parafianie, nabyłem drogą kupna rzeczoną/tematyczną lunetkę (taką jak ta) i chciałbym dopasować do niej osłonę obiektywu typu flip-open(którąś z tych). Problem w tym, że w spisie osłon i rozmiarów nie figuruje model którego jestem posiadaczem. W informacjach odnośnie osłony flip-open pojawia się temat wąskiej tolerancji rozmiaru, a ja niestety nie mam narzędzi które umożliwiłyby mi wystarczająco precyzyjny pomiar średnicy obiektywu/osłony. Zatem - moja prośba - czy ktoś z Szanownych Czytających ma podobny zestaw i mógłby udzielić porady odnośnie właściwego wyboru osłonek? Z góry dziękuję. By nie nabijać licznika postów nie obrażę się za PW. ps.: temat pozwoliłem umieścić sobie na tym forum gdyż... nie znalazłem właściwszego ;) Link to post Share on other sites
Assarin Posted February 8, 2007 Report Share Posted February 8, 2007 A nie da się podejść do kogokolwiek kto ma suwmiarkę? Cmoooon... Link to post Share on other sites
crogool Posted February 8, 2007 Author Report Share Posted February 8, 2007 A nie da się podejść do kogokolwiek kto ma suwmiarkę? Cmoooon... Jasne, suwmiarka czy inna śruba byłaby najprostszym wyjściem ale sprawa się o taką pierdołę rozbija, że wolne miewam w porach kiedy normalni ludzie kładą się spać... Chyba będę musiał skoczyć do tesco i ukradkiem sprawdzić ;) Link to post Share on other sites
DariuszM Posted February 8, 2007 Report Share Posted February 8, 2007 ja zmierzyłem linijką zwykłą, niezbyt dokładną - trafiłem idealnie, ale miałem gumowaną lunetę, cięzej było zmierzyć, ale jakaś tam tolerancja mogła być Link to post Share on other sites
crogool Posted February 20, 2007 Author Report Share Posted February 20, 2007 (edited) ...idąc za głosem rozsądku (copyright Moralez), nabyłem co trzeba i ustaliłem: 45,7 mm co odpowiada rozmiarom (w zależności od typu osłonki) Blizzard -07 lub Flip-Open 25. Jakby to kogokolwiek oprócz mnie interesowało :roll: Edited February 20, 2007 by crogool Link to post Share on other sites
thor_ Posted February 20, 2007 Report Share Posted February 20, 2007 Jakby to kogokolwiek oprócz mnie interesowało Nawet nie wiesz jak po cichu tabuny ludzi aktualnie zamawiają pod ten wymiar osłony :mrgreen: Link to post Share on other sites
crogool Posted February 21, 2007 Author Report Share Posted February 21, 2007 Nawet nie wiesz jak po cichu tabuny ludzi aktualnie zamawiają pod ten wymiar osłony :mrgreen: Sam sobie sterem, żeglarzem, okrętem... :wink: Link to post Share on other sites
Recommended Posts