Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Szczelność głowicy tłoka

Recommended Posts

Witam, AEG'i dopiero poznaję, ale już gearboxa v.3 rozebrałem 8) . Mam AK 47 DE (na częściach CYMY). Zatrzymałem się na tłoku i jego szczelności. Z założenia, tłok ma być szczelny. Ale głowica ma kilka dziurek fabrycznych i przez to na szczelności traci. Dlaczego? Zapewne tędy ma wchodzić powietrze do cylindra. Tu moje pytanie, czemu nie można uszczelnić tłoka całkiwicie i powietrze wpuszczać tylko przez dyszę? Czy nie poprawiły by się osiągi?

Nie śmiejcie się 8-) kto pyta, nie błądzi.

Pozdrawiam, Macgyver.

Osiągi nie poprawiłby się, albo nie znacznie, a może spadły z powodu tarcia uszczelki o cylinder... Za to byś miał też zerwane zęby na tłoku, bo tłok nie mógł by się tak łatwo cofać. Poza tym, w komorze jest kulka, która dyszę blokuje....

Głowica działa tak, że przy sprężaniu (ruchu do przodu) powietrze wpada w te dziurki i "rozdymuje" uszczelkę, która w ten sposób wypełnia dobrze cylinder - układ jest szczelny. Podczas cofania się, uszczelka znowu "dynda", tłok łatwo przesuwa się do tyłu.

@akm - kierunkowa to chyba taka, która ma kształt czegoś na wzór stożka eg. głowice systemy, wzmocnione CA. A te nie kierunkowe to na przykład DF.

Edited by GRSW_Szreder
Otwory w głowicy tłoka mają za zadanie, poprzez sprężane powietrze rozszerzać gumkę głowicy - przez co zwiększa się szczelność.

Nie we wszystkich głowicach... takie modele stanowią mniejszość.

Za to byś miał też zerwane zęby na tłoku, bo tłok nie mógł by się tak łatwo cofać.

Bredzisz ziom ;)

macgyver, jak chcesz mieć sprawną głowicę tłoka to zainwestuj w produkt (najlepiej) Systemy, ewentualnie hurricane, deep fire, guarder itp.

Dobra, Olo, dzięki za polecenie firm, własnie zastanawiałem się nad jakąś uszczelnioną głowicą.

Problem w tym, że za cholerę nie moge odkręcić tej głowicy i chyba będę musiał wymienić rezem z tłokiem.

Jest śruba na krzyżak, nie chce wyjść.

Czekam na propozycje rozwiązań, może coś robię źle?

P.S: Olo, dzięki za super tekst o gearboxach, "AEG - jak to działa". Na podstawie tego, rozłożyłem i naprawiłem gearboxa :wink:

Edited by macgyver

Metoda 2 jest tylko wtedy, kiedy mam już zakupioną nową głowicę. Kiedy bede ją chciał wykręcić tylko po to, aby wstawić nową sprężynę, to ekhm... :-D

W metodzie pierwszej masz na myśli, żeby pozbawić śrubkę łebka i głowicę wyjąć bezstresowo, dając nową śrubkę, tak? Jednak wolę sposób 1.

Poza tematem, ale nie lubię zakładac kilka wątków na raz. Czy po wymianie okablowania na mniej oporowe, podniesie mi się wydajność baterii 8.4V, np. na mocniejszej sprężynie? Siedzą standartowe kable DE.

Co myslicie o wstawieniu do tego spreżyny M100? Do tego metalowa prowadnica. Czy pociągnie to stockowa bateria 8.4v 1500mAh?

Dodam, że po wstawieniu 4mm podkładki pod stockową sprężynę, strzelił tylko 6 razy na full baterii, a potem lipa...

To akurat nie beta, patrz moje zdjęcie :-D. Fakt, bateria conalmniej 9,6v. Czy można taką baterię łądować ładowarka na 9v? Nie jestem pewien. Czekam na jakieś odpowiedzi i sugestie.

A co Wy na to, żeby do stałej komby zaadoptować takie coś? http://allegro.pl/item172610260_9_6v_akumu...logia_nimh.html

Czy na M100 starczy prowadnica http://www.asgshop.pl/produkt.php?id=575 czy koniecznie zainwestować w http://www.asgshop.pl/produkt.php?id=93 :?:

Jednak zrezygnowałem z tunningu wewmętrznego. Starczy mi stockowe 280 fps.

Ktoś mi powiedział, że kopie TM (DE, CYMA) nadrabiają brak szczelnosci, mocą sprężyny. Zastanawiam się nad wymianą głowicy tłoka na jakąś uszczelnioną. Czytałem o gowicach CA, ponoć mało szczelne.

Robię zakupy na zbrojowni, który produkt byście polecili? Nie mogę wstawić linku, to zbrojownia :].

Czy taki zabieg będzie się opłacał?

Czy taki zabieg będzie się opłacał?

Albo mam coś skopane z przeglądarką, ale wszystkie linki ze zbrojowni wyglądają :arrow: http://www.zbrojownia.com.pl/ :wink:

Głowicę sobię daruję. Postanowiłem ruszyć głową i pomyśleć jak Macgyver :-].

Na szczelności, AEG najwięcej tracił na głowicy tłoka i cylindra. Z tej pierwszej wyjąłem gumkę, rozciągnąłem pod ciepłą wodą (zmiękła trochę) i wrzuciłem do zimnej wody. Uszczelka znacznie się powiększyła.

Pod uszczelkę głowicy cylindra nawinąłem trochę nitki.

Efekt? - Szczelność strzykawki, jednocześnie tłok cofa się luźno jak by był bez uszczelki.

Osiągi?

- Nie przebijał puszki - przebija

- Nie przebijał płyt CD - przebija

- Nie siekał butelek szklanych na auto - SIEKA :-D.

Polecam każdemu, a 40zł na głowicę, przeznaczcie lepiej na kulki.