YAK21 (Zigi) Posted March 26, 2007 Report Share Posted March 26, 2007 (edited) Witam !! Na wczorajszych manewrach przyhaczyłem kolimatorem o ścianę budynku, w efekcie czego odpadło osłona pokrętła regulatora jasności plamki. Jak się okazuje, samo w sobie nie jest to problemem, gdyż była ona zwyczajnie przyklejona. Niestety sam regulator też uległ uszkodzeniu, gdyż nie działa większość ustawień jasności plamki. Kable są w porządku, żaden lut nie puścił. Samo uszkodzenie spowodowało niewielkie obluzowanie pokrętła regulatora (lekko się chwieje). Problem znika, gdy dociśnie się palcem, stąd moje przypuszczenia, że przyczyną jest brak styku, między tarczką pokrętła, a stykami regulatora. Pewnie wystarczy tylko rozebrać i dokręcić, niestety nie mam pomysłu jak to zrobić. Może ktoś już rozbierał kiedyś taki kolimator i wie jak to zdemontować. Proszę o pomoc. Pozdrawiam Zigi Edited March 26, 2007 by YAK21 (Zigi) Quote Link to post Share on other sites
0L0 Posted March 27, 2007 Report Share Posted March 27, 2007 Tak na chłopski rozum to ten pierścień zaznaczony na ostatnim zdjęciu po odkręceniu powinien uwolnić tarczę :roll: Quote Link to post Share on other sites
YAK21 (Zigi) Posted March 27, 2007 Author Report Share Posted March 27, 2007 To wiem, tylko nie mam pojęcia czym to cholerswto odkręcić, i co ważniejsze jak zkontrować tą obracającą się, metalową obsadę w której znajduje się płytka, bez jej uszkodzenia (próbowałem Kombinierkami, ale jak za mocno ściskam, to się odkształca). Jakieś specjalne narzędzie ?? Pozdrawiam Zigi Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts