Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Tuning - czyli dodanie nowej lufy i dorobnienie hop upa

Recommended Posts

Witam chciałbym ''ztuningowac'' taka replike: http://www.militaria.pl/cocoon/product.xml...ifiers=category

poprzez dodanie nowej lufy i dorobienie hopupa.

Moje pytania to:

1. Castorurki mogę dostac w Castoramie :) , ale na jakim dziale, jakie sa ich ceny?

2. Jaka maja miec średnice wewnetrzna/jakie tam są do wyboru.

3.Jak dorobic hop up? Wiem tyle : 5mm od poczatku lufy mam zrobic otworek (tylko jak głęboki - czy aż taki aby ściankę lufy przewiercic na wylot?

4.Co mam potem dodac do tego hop upa - silikon ale jak gdzie i ile

5.Co to są gumki hop up?

czytałem artykuł jak stuningowac sprężyniaka ale jest on zawiły i potrzeba dużo ogólnie niedostępnych narzędzi.

Edited by jtp

1. W dziale z hydrauliką - popytaj obsługi. Cena to kilka złotych.

2. A w jakim kalibrze masz kulki? Może 6mm?

3. Poszukaj - jest o tym spory temat, ale przedewszystkim to się dowiedz, jak działa HU.

4. Patrz wyżej.

5. Dowiedz się co to jest i jak działa HU, to będziesz wedział co to gumka HU.

Wybacz, ale ile Ty masz lat, że niewiesz, iż bez narzędzi nic z repliką nie zrobisz? No chyba, że jesteś z rodziny McGywerów i masz szwajcarski scyzoryk...

1. W dziale z hydrauliką - popytaj obsługi. Cena to kilka złotych.

2. A w jakim kalibrze masz kulki? Może 6mm?

3. Poszukaj - jest o tym spory temat, ale przedewszystkim to się dowiedz, jak działa HU.

4. Patrz wyżej.

5. Dowiedz się co to jest i jak działa HU, to będziesz wedział co to gumka HU.

Wybacz, ale ile Ty masz lat, że niewiesz, iż bez narzędzi nic z repliką nie zrobisz? No chyba, że jesteś z rodziny McGywerów i masz szwajcarski scyzoryk...

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Rozumiem, że użytkownik każdy użytkownik tego forum ma w zanadrzu szlifierkę do wałków, lub będzie wykonywał lufę poprzez przeciskanie kulki lub wałka.

Lufę kupuje się gotową - w sklepie budowlanym wybierasz odpowiednią, sprawdzając przez która kulka przelatuje bez problemu, ale dośyć wolno.

Mozna też kupić używaną stock'ową lufę od AEGa (poszukaj w komisie).

Można jeszcze kupić "za ciasną" rurkę i ją rozszerzyć. Nie trzeba od razu szlifierek czy wałków. Na forum (niestety nie pamiętam gdzie dokładnie) jest opisane, jak to zrobić za pomoca linki i papieru ściernego - poszukaj.

PS

Podejrzewam, że wielu użytkowników tego forum, którzy koniecznie chcą samemu robić lufy, posiada 'szlifierke do wałków' albo ma do takowej dostęp (np w pracy).

Edited by dark_griph

http://wmasg.pl/forum/index.php?act=Search&f=115

http://www.wmasg.pl/artykuly.php?artykul=47

http://wmasg.pl/forum/index.php?showtopic=10660

Najbardziej powinieneś skorzystać z pierwszego linka, w reszcie też znajdziesz co Ci potrzeba, jeśli tego też nie zrozumiesz to prościej nie można, jak nie zrozumiesz przeczytaj 5 razy każdy kawałek o hop-upie. Za pierwszym razem też nie wszystko rozumiałem ale za drugim już rozumiałem wszystko. Naprawdę prościej się już chyba nie da, na dodatek w ostatnim linku masz zdjęcia.

Edited by MAJOR762

Gumką recepturką. Tzn jej kawałkiem. Rozumiesz już jak to zrobić?? Bo jeśli nie to mów, spróbuje napisać jeszcze prościej (o ile się da).

Wyżej też było kawałkiem gumki recepturki :-F Więc proszę napisz w jaki sposób 8-)

Na początku zaznaczę, że nie stosowałem tej metody:

1. Wiertłem 2 albo 3mm wiercisz dziurę 5mm od początku lufy.

2. Polerujesz lufę od środka, żeby nie było zadziorów pozostałych po wierceniu.

3. Nad dziurka przyklejasz gumkę recepturkę (np. za pomoca taśmy klejącej-izolacyjnej).

4. Uszczelniasz wszystko, najlepiej za pomoca taśmy teflonowej.

5. Nad dziurką, zaklejoną gumką-recepturką, mocujesz śrubkę (śrubka powinna dotykać gumki).Wkręcają owa śrubkę powinieneś wpychać gumkę-recepturkę do środka lufy (zauważysz to patrząc przez nią).

6. Wkręcając/wykręcając śrubkę regulujesz HU.

Prostszego regulowanego HU chyba nie da się zrobić.

Prawie dobrze ;) Zamiast wiercenia dziurki lepiej jest pilnikiem płaskim iglakiem do metalu wykonać prostokątny rowek. I nie musi być on sztywno 5 mm od początku lufy, może być dalej (u mnie musiało być dalej) ale im bliżej początku tym lepiej (bez przesady w drugą stronę oczywiście ;)). Jeśli czegoś nie zrozumiałeś, napisz, narysuję w paincie :)

Gumkę HU zastąpisz np. kawałkiem gumy od dętki tzn. wycinasz prostokąt gumy z dętki zakrywający ze sporym zapasem nawiercony otwór w lufie, naklejasz na otwór kropelką albo kładziesz na otwór i obwijasz taśmą teflonową lub izolacyjną) tworzysz dystanser (wałeczek dociskający HU) z twardszej gumy (np, kawałek rowerowej opony(bierznik)) dobierasz dość cienką i krótką śrubę (cienką na 1mm, długą na 7mm) i wkręcasz w dystanser (tak do połowy śruby). Z plastiku albo gdzieś w replice wkręcasz śrubę z dystanserem (w coś plastikowego, nieruchomego) dokładnie nad dziurką HU i masz regulowanego HU ! Dokręcasz - zwiększasz efekt HU, odkręcasz - odwrotnie. Pamiętaj że dystanser powinien naciskać na gumkę szczelnie naklejoną na otwór HU a nie bezpośrednio na kulkę (chodzi mi o to żebyś nie zapomniał o kawałku dętki bo bez niej też by działało (podkręcało by ) ale dziurą ulatywałoby powietrze i zasięg spadłby DRAAASTYYCZNIE). Pokombinuj

Edited by misiek009