AWR_sowiet Posted April 27, 2007 Report Share Posted April 27, 2007 Witam Powiem od razu że w temacie się kompletnie nie orientuję. Jak wygląda sprawa odzieży, i oporządzenia w wojsku polskim? Jest to regulowane prawnie? Są wytyczone jakieś wzory? Co jakby ktoś pojechał na poligon np. w oporządzeniu w panterke ale produkcji MIWO, który by się nie pokrywał z wojskowymi wzorami, ew. jakby ktoś chciał nosić w WP buty inne niż ten polski szmelc? pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Samuraj Jack Posted April 27, 2007 Report Share Posted April 27, 2007 Yyy... Nie bardzo rozumiem. Jesili chodzi Ci o to, ze kazdy zołnierz sam sobie kupuje sprzet, to sie mylisz. ;) Owszem, sa wytyczne. Ale wiecej w tej sprawie nie wiem. :roll: P.S. Desanty czy inne to szmelc?? :wink: :roll: Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted April 27, 2007 Report Share Posted April 27, 2007 Owszem, sa wytyczne. Ale wiecej w tej sprawie nie wiem. :roll: Hmmm... To po co pisać? A "wytyczne" nazywają się "Przepisy ubiorcze". P.S. Desanty czy inne to szmelc?? Tak. Desanty to szmelc jakich mało. Quote Link to post Share on other sites
Michal_g Posted April 27, 2007 Report Share Posted April 27, 2007 Dodam że zakupy butów za prywatne pieniądze żołnierzy są w "lepszych" jednostkach (np. 6 BDSz) wręcz normą, od lat. Quote Link to post Share on other sites
ORKAN_Hubert Posted April 27, 2007 Report Share Posted April 27, 2007 Wszystko zależy od dowódcy jednostki. Niektórzy pozwalają nosić własny sprzęt, inni nie. Oczywiście mówię o żołnierzach zawodowych. W ZSW nie masz co na to liczyć. Choć mój kolega podczas wyjazdu na poligon mógł wziąć własne buty i kamizelkę. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts