Piok Posted April 27, 2007 Report Share Posted April 27, 2007 Szlajając się wczoraj po pustyni błędowskiej nadziałem się na następujący przedmiot: - Wyglądem przypomina cyfrę "0" w trójwymiarze odpowiednik wkładu jajka-niespodzianki :) - średnica ok. 4 cm, dłg. ok 12-14cm - materiał: jakiś stop aluminium na moje oko. - brak jakichkolwiek oznaczeń - do połowy pomalowane czarnym lakierem, w połowie przedmiotu na jego obwodzie znajduje się również kryza na której widać wyrażnie wyżlobione charakterystyczne rowki sugerujące iż ten przedmiot ( pocisk?) został wystrzelony z lufy gwintowanej. slady po gwincie widoczne sa również na drugiej połowie przedmiotu, tej niepomalowanej. Tak to właśnie wyglądało, na oko neidawno wykonano ten przedmiot, na pewno nei pochodzi z 2 WŚ, lakier był tylko lekko starty niejako na krawędzi natarcia "pocisku" tak jakby został wystrzelony pod bardzo ostrym kątem do nawierzchni. Nie miałem aparatu, nie zrobiłem zdjęć na miejscu. Do domu tego też nie przytargałem, bo niepokojąco mi to przypominało granat do granatnika :). Nawet jeśli miałaby to być tylko flara nie chciałem ryzykować. Będę wdzięczny jeśli ktoś pomoże w identyfikacji tego czegoś :). Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
wally Posted April 27, 2007 Report Share Posted April 27, 2007 Opis sugeruje że może to być pocisk do granatnika Pallad. http://www.dezamet.com.pl/dezamet/p_wojskowa.html#40mm Poszukaj w dziale 40 mm naboje granatnikowe. Quote Link to post Share on other sites
Holmes Posted April 28, 2007 Report Share Posted April 28, 2007 Zobacz czy nie jest to przecięty w połowie pocisk z Pallada - jak wystaje jeszcze paracord z dołu (uszko) to k...a jest mój zakręcany zestaw do szycia! Quote Link to post Share on other sites
Piok Posted April 30, 2007 Author Report Share Posted April 30, 2007 Nic z niego nie wystawało niestety Holmes. Poza tym znalazłem go na środku pustyni praktycznie i trochę przygrzebanego w piachu. Jak pisałem, nie brałem go ze sobą bo sie bałem diabelstwa że zrobi nam kuku:). Z linka którego podał Wally ( Dzieki!) wydedukowałem, że to granat dymny bo nie miał ściętego czubka. Pozdro. Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted May 1, 2007 Report Share Posted May 1, 2007 (edited) Szkoda, że jednak nie zrobiłeś zdjęcia. Identyfikacja na podstawie opisu niekoniecznie musi być poprawna. Edited May 1, 2007 by REMOV Quote Link to post Share on other sites
Piok Posted May 1, 2007 Author Report Share Posted May 1, 2007 No cóż, nie miałem wtedy aparatu. Wczoraj będąc znów na pustyni tym razem już z aparatem, nie nadziałem się na to coś. Pewnie przepadło już na amen. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts