poldeck Posted April 30, 2007 Report Share Posted April 30, 2007 Pytanie dokładnie takie jak w tytule... Jak w "domu i zagrodzie" zmierzyć ROF? I ile powinien on wynosić abym miał pewność, że nie jest za duży i nie urwie mi kawałka tłoka czy nie wyprzedzi cyklu w R7? Przy sprężynie M100? Bo nie chcę urwać ostatniego zęba przez zbyt duży ROF a zamierzam jeszcze parę rzeczy wymienić... Quote Link to post Share on other sites
hegemon Posted April 30, 2007 Report Share Posted April 30, 2007 za duży rof nie powinien ci urwać ostatniego zęba. Juz prędzej za mocna sprężyna. co do zmierzenia Szybkostrzelności to albo chronometr albo odsyłam do http://www.wmasg.pl/artykuly.php?artykul=45 Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
szalony jack pirat Posted May 1, 2007 Report Share Posted May 1, 2007 Na M100 25k/s tłoka nie urwie, a napewno Ci wystarczy. Żebyś nie musiał czytać tego długiego artykułu, szybki skrót: - nagrywasz 2 sekundową serię na kompie - w sofcie typu Audiocity powiększasz sobie czas jednej sekundy i liczysz "górki" (czyli uderzenia głowicy); Quote Link to post Share on other sites
mojopl Posted May 1, 2007 Report Share Posted May 1, 2007 Do tego wypada miec dobrego maga ktory zdąży ci podac wszystkie kulki :) Bo co z tego ze masz rofa skoro kulek wszystkich nie lapie :P Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted May 1, 2007 Author Report Share Posted May 1, 2007 Ja nie chcę osiągnąć maksymalnego ROF`u tylko sprawdzić czy nie mam za dużego... Ponoć "facet nie może mieć za dużego" :wink: ale mam podpięty AKU żelowy, z motolotni wyrwany od paru dni i trochę mnie rof przeraża w porównaniu z tym co miałem wcześniej. A ta replika ma jeszcze parę testów wytrzymałościowych wytrzymać :-F . W każdym razie dzięki za wszelkie porady. Quote Link to post Share on other sites
_Misza_ Posted May 1, 2007 Report Share Posted May 1, 2007 no to zmierz ten ROF i napisz jaki... to moze cos sie poradzi, czy czasami nie przesadziłeś. Quote Link to post Share on other sites
koonik Posted May 1, 2007 Report Share Posted May 1, 2007 I jak będzie za dużo to sobie ogniwo z batki usuń ;) . Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted May 1, 2007 Author Report Share Posted May 1, 2007 Jutro zmierzę... Nie ma to jak czytać cały temat przed napisaniem odpowiedzi... Z akumulatora żelowego raczej nie wyrwę ogniwa choćbym się popłakał :wink: Jeśli będzie trzeba zwolnić troszkę, to wsadzę regulator z wkrętarki akumulatorowej w obwód. Quote Link to post Share on other sites
hegemon Posted May 2, 2007 Report Share Posted May 2, 2007 albo jakis rezystorek Quote Link to post Share on other sites
radzu Posted May 3, 2007 Report Share Posted May 3, 2007 Oj hegemon nie pleć herezji :P Taki rezystorek musiał by mieć 0,12-0,06 Ohma i jakieś 15-25W, tak więc po pierwsze to trochę trudno znaleźć, niemiłosiernie by się grzało(gdyby tak po prostu wrzucić do body to wytopiło by dziurę na wylot), rezystor potrzebował by swobodnego dostępu powietrza, pozatym była by niepotrzebie na nim tracona moc. Regulator w wkrętarki akumlatorowej to według mnie dużo lepsze rozwiązanie i jeśli by tak wyprowadzić potencjometr tak żeby można było nim regulować to mamy regulowany ROF :P Quote Link to post Share on other sites
hegemon Posted May 3, 2007 Report Share Posted May 3, 2007 co nie zmienia faktu żeby zdało egzamin :P Quote Link to post Share on other sites
stress Posted July 16, 2007 Report Share Posted July 16, 2007 A nie można zrobić tak? Wystrzelić 50 kulkową serie i zmierzyć jej czas. (50 kulkową bo tak mi łatwiej) PRZYKŁAD Wystrzelić 50 kulek, od naciśnięcia spustu do końca maga mierzyć czas stoperem. Wyjdzie 50 kulek na nie wiem... 3,5s dla przykładu. Wiec 60s podzielić na 3,5s daje 17 strzałów na sekunde. 17 razy 60 daje wynik na minute, czyli 1020... Dobrze mi sie wydaje... Z maty zawsze miałem dwa, także nie wiem, ale wpadłem na taki pomysł, jeśli to nie bardzo dobre to nie zjezdajcie tylko powiedzcie ze nie, i DLACZEGO. Quote Link to post Share on other sites
pawel2a6 Posted July 16, 2007 Report Share Posted July 16, 2007 zaproponowane rozwiązanie ze stoperem nie jest dobre gdyż: - uruchomienie i zatrzymanie stopera jest obarczone blędem czasu reakcji człowieka ok 0,2s. -trzeba miec pewność że magazynek poda wszystkie kulki bez pustych wystrzałów w serii Zdecydowanie najlepsze rozwiązanie z nagraniem dzwięku Quote Link to post Share on other sites
MaxXxi47 Posted July 19, 2007 Report Share Posted July 19, 2007 A górki dźwięku można policzyć mając zwykły Nero Wave Editor :P ... a nagrać można nowszym telefonem :P Problem? Raczej nie :) Quote Link to post Share on other sites
Diablo Posted July 19, 2007 Report Share Posted July 19, 2007 Ja do zmierzenia ROF'u używam dyktafonu w odtwarzaczu mp3 ;) potem wrzucam plik na kompa otwieram programem Audiacity i mam piękny zarys fali dźwiękowej ;P. Quote Link to post Share on other sites
stress Posted July 21, 2007 Report Share Posted July 21, 2007 No dobra, a ile kulek i przez jaki czas wystrzelić...? Tak, zeby bylo najlatwiej policzyć. Quote Link to post Share on other sites
hellmans Posted July 21, 2007 Report Share Posted July 21, 2007 Albo okrągły czas albo okrągła ilość kulek bo obu się ustalić nie da bez szybkostrzelności. Bo w końcu 1000kulek/60sekund to 1000kulek na minute ;) Quote Link to post Share on other sites
Diablo Posted July 21, 2007 Report Share Posted July 21, 2007 ja zazwyczaj lecę serią taką 3 sekundową :P nie trzeba więcej , bo pod uwage bierzemy tylko jedną sekundę. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts