Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Zdjęcie chwytu w AK74 Cyma

Recommended Posts

Witam!

Wymieniamy z kolegą lufę w AK CYMY cm.031 i natrafiliśmy na problem przy próbie wyjęcia komory HU.

Aby rozdzielić tzw. łącznik body od lufy należy zdjąć przedni chwyt. O ile zdjęcie górnej połówki nie jest problemem o tyle zdjęcie dołu to nieco większe wyzwanie. Jak się okazało mimo wielkiej wprawy z kątówką i wiertarką poległem :-F .

Teraz poważnie: jak zdjąć tę dolną połówkę aby nic nie popsuć? I jak oddzielić łącznik (przednie?) body od lufy zewnętrznej i rury gazowej?

Z góry dzięki za pomoc...

Przy okazji: czy na końcu lufy zewnętrznej jest jakieś zwężenie, czy bez problemu wsadzimy preckę 500 mm?

Oczywiście komora HU też idzie do wymiany.

Pod przewodem skośnym powinna być śrubka. Odkręcasz, odsuwasz w strone muszki i voila.

500mm spokojnie wejdzie.

Nie do końca rozumiem o co biega z tym łącznikiem body. Chodzi Ci o podstawę szczerbinki?

Ja dzisiaj to robiłem w swoim AK bo przyszła lufa i komora. Musiałem powykręcac praktycznie wszystkie srubki zeby wydostac komore :)

Jak rozkręcisz kałaszka na pół wykręcając śrubki w gnieździe magazynka to trochę plastiku zostaje z lufą. Chodzi mi o to jak oddzielić ten plastik od metalu. To chyba właśnie ta podstawa szczerbinki.

Czyli tam gdzie gazowa łączy się z lufą, pod atrapą wyciora kryje się śrubka? Rozkręcałeś też ak74 cymy?

z tego co widziałem na zdjęciach 74 jest bardzo podobne w budowie do 47, którego posiadam. Musisz zdjąć wycior, i tam będzie ta śrubka. Potem musisz wykręcić każdą praktycznie śrubke w podstawie szczerbinki by wyjąć lufę.

Pod kolankiem gazowym masz IMBUS wykręcasz go i przesuwasz do przodu kolanko. Wtedy ciągniesz łoże do przodu i schodzi.

Żeby wyciągnąć lufe wewn z komora HU najlepiej rozkręcić wszystkie śrubki w przedniej cześci body ( podstawa szczerbinki )

Aby dostać się do przedniej części body należy wykręcić 4śrubki od dołu i jedną na pokrywie GB ( to plastikowe cuś pod pokrywą komory zamkowej tzw "dekla" )

Wyciągasz tą plastikową pokrywę i chyba wszystko ;)

Wtedy trzeba tylko wysunąć przód.

Lufa wejdzie dokładnie 502mm ( taka jak w ak VFC ) więc 500mm od m14ki schowa się spokojnie w urządzeniu wylotowym.

Edited by marys1