Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Ostatnio przez przypadek moj Midland zlapal sygnal radiowy CB - czy to znaczy ze nadaja na podobnym pasmie? Jak ustawic GMRS (kanal, subkanal) by moc dogadac sie z CBradiowcami i uzywac go jako taniego, nie szpecacego skorzanej deski rodzielczej samochodu radioodbiornika CB?!

Edited by maxavelli

CB to 27 MHz, FRS/GMRS to 462 MHz więc jakoś nie sądzę. Raczej złapałes telefon bezprzewodowy, bo w tych okolicach właśnie działają, dlatego FRS i LPD (466 MHz) w Europie nie są pasmami dopuszczonymi do dowolnego użytkowania tak jak PMR.

Do lapania telefonow jestem przywyczajony, zaskoczyl mnie wlasnie przekaz w ktorym wyraznie dalo sie wyodrebnic tekst typowy dla uzytkownikow samochodowych CB ("Jak tam przy wylotowce na Katowice?"). Coz, zaskoczony zatem jestem caloscia zdarzenia - potraktuje je jako niewyjasniony wypadek przy pracy. Temat do zmakniecia, bo w sumie Foka wyczerpal calosc - chyba ze ktos ma cos do dodania?

Na 100% nie było to CB, bo:

- musiałaby być to jakaś dwusetna harmoniczna (a aż tak zepsutych radii to chyba nie ma);

- musiałbyś być bardzo blisko tego mobila z tak "siejącym" radiem,

- takie zakłócenia świadczyły by o potężnym "grzebaniu" w tym radyjku.

NAtomiast jest więcej niż pewne, że usłyszałeś rozmowy radioamatoró w paśmie 430-440 MHz.

Na tych częstotliwościach są ustawione kanały "wyjściowe" przemienników jak rówież jest tam specjalny wycinek pasma właśnie dla "prowadzenia mobili".

Teraz nie chce mi się dokładnie szukać jakie to czętotliwości ale jak będę miał chwilkę wolną to podam.

- musiałbyś być bardzo blisko tego mobila z tak "siejącym" radiem,

Uslsyzlaem to stojac na parkingu przed strzelanka - tuz nad nami przechodzi tam autostrada, a ze sila sygnalu sie zmieniala (czystosc dzwieku) to sadze ze samochod po prostu jechal ta wlasnie autostrada ;-)...