kubulele Posted June 20, 2007 Report Share Posted June 20, 2007 (edited) Zamierzam zbudowac sobie replike sprezynowa mausera k98. W posiadaniu jestem: mechanizmu spustowego, sprezyny, tłoku. Kolbe zrobie sam lub kupie. Jednak natkąłem sie na powazny problem. Nie wiem jak zmontowac mechanizm tłoka. Prowizoryczny rysunek:LINK Wszystko albo bedzie za krotkie (za mała objetosc tłoka w stosunku do objetosci lufy), albo nieszczelne. Dlatego chciałbym zebyscie zamiescili projekt mechanizmu tłoka z replik mauseropodobnych (aps i s-ka). Edited June 20, 2007 by kubulele Quote Link to post Share on other sites
misiek009 Posted June 20, 2007 Report Share Posted June 20, 2007 Zbyt mało szczegółów na rysunku - nie widzę jak rozwiązałeś problem podawania kulek i "zestalenia" wszystkiego w body... "Cylinder" z "głowicą cylindra" możesz zaprzeć urzywając jako podpórki dwie grube śruby wkręcone w body (pomiędzy śrubami będzie wystawała "dysza"). Dodatkowo śruby wkręcasz w 4 miejscach : na początku cylindra (góra i dół) i na końcu (też góra dół) tak żeby się nie chwiał w górę i w dół. Jutro będzie rysunek... BTW - Tłok nie ma objętości (zapewne chciałeś powiedzieć "cylinder") Quote Link to post Share on other sites
kubulele Posted June 20, 2007 Author Report Share Posted June 20, 2007 narazie system podawania kulek sobie zostawie w spokoju. Ew mozecie wrzucic jakies projekty. Za wszelkie dary dziekuje. Aha, czy cylinder moze byc aluminiuwy (czy wytrzyma strzały)? Quote Link to post Share on other sites
hellmans Posted June 21, 2007 Report Share Posted June 21, 2007 Wytrzyma. Quote Link to post Share on other sites
Westie Posted June 21, 2007 Report Share Posted June 21, 2007 Jak chcesz zrobić sprężynę, to kiszka z grochem - albo przesuniesz magazynek do przodu, albo tłok będzie za mały. K98 Marushina i Tanaki są na gaz, więc umieszczenie magazynka gdzie trzeba, to dla nich żaden problem, ale kiedy Chińczycy chcieli przerobić design Tanaki na sprężynę, tak utknęli i stoją do dziś. Quote Link to post Share on other sites
Guest Miles_ACE Posted June 21, 2007 Report Share Posted June 21, 2007 Jeżeli planujesz budowę własnej repliki to zaglądaj na te forum: http://www.jedendojednego.fora.pl/index.php Dowiesz się napewno więcej. Ludzie tam przebywający i piszący mają większe doświadczenie w tworzeniu "broni". Nie żeby to była kryptoreklama, po prostu odsyłam do specjalistów 8) Quote Link to post Share on other sites
kubulele Posted June 21, 2007 Author Report Share Posted June 21, 2007 oo wielkie dzieki za link tez po zrobieniu wielu projektow stwierdzilem ze mauser sprezynowy jest praktycznie niemozliwy. Mozna zrobic jednostrzalowy.. ale to nie jest mauser ;/// Quote Link to post Share on other sites
kpt_Witko Posted July 13, 2007 Report Share Posted July 13, 2007 Ma ktoś wymiary /(schemat) thompsona w wersji M1A1?? Miałem plany ppszki od p. Fiedotowa, ale mi się skasowały. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts