dude1 Posted June 23, 2007 Report Share Posted June 23, 2007 Zastanawiam się nad przydatnością osmiokrotnego powiększenia np TEJ lunety ( z myślą o takich snajperkach jak np TM vsr, albo mp001 ). Czy to nie za dużo ? Napiszcie jakie macie doświadczenia z lunetami i co myślicie o takim powiększeniu... (mowa tu oczywiście o praktycznej stronie użytkowania w terenie, na dystansach wiadomo - 45 - 55 metrów) Quote Link to post Share on other sites
kubulele Posted June 23, 2007 Report Share Posted June 23, 2007 w asg uzywa sie lunet ok 3-7x ale chyba na tak slaba snajperke jaka jest mp001 to 8x jest za duzo Quote Link to post Share on other sites
vandermann Posted June 23, 2007 Report Share Posted June 23, 2007 Na 8x powiększeniu z 30m będziesz widział co najwyżej kawałek mojego ramienia. Nonsens, 2x powiększenie w 80% wystarcza w zupełności. Tu bardziej chodzi o pole widzenia a więc średnicę obiektywu i tym się sugerował. Najlepsza jak dla mnie optyka do asg to coś ok 1,5-6x42. Sam używam 3-9x50 i biegam cały czas na 3x. Czasem użyję 6x do podejrzenia terenu. Quote Link to post Share on other sites
dude1 Posted June 23, 2007 Author Report Share Posted June 23, 2007 czyli z odleglosci 40 - 50 metrów jaką część korpusu człowieka będe widział ? (na tym 8X) Quote Link to post Share on other sites
Black Posted June 23, 2007 Report Share Posted June 23, 2007 Na 8x powiększeniu z 30m będziesz widział co najwyżej kawałek mojego ramienia. Nonsens, 2x powiększenie w 80% wystarcza w zupełności. Tu bardziej chodzi o pole widzenia a więc średnicę obiektywu i tym się sugerował. Najlepsza jak dla mnie optyka do asg to coś ok 1,5-6x42. Sam używam 3-9x50 i biegam cały czas na 3x. Czasem użyję 6x do podejrzenia terenu. Właśnie, cały ambaras w tym, że lunetka służyć może nie tylko do celowania, ale i zwiadu. Sniper to nie tylko ten, który podstępnie, z dużej odległości, ściąga opfora, ale, może nawet przede wszystkim, ten, który melduje o jego obecności... Quote Link to post Share on other sites
Okruch Posted June 23, 2007 Report Share Posted June 23, 2007 2,5x; 3x, góra 4x - dalej w górę już nie ma sensu się pchać. Kup sobie stałoogniskową 4x, mniej rzeczy jest się w stanie zepsuć ;-) Quote Link to post Share on other sites
dude1 Posted June 23, 2007 Author Report Share Posted June 23, 2007 Wlasnie obczajałem jak widać przez lornetke (stare poczciwe ruskie tento 10x50 :lol: ) i z okolo 30 -35 metrów normalnie widac calą sylwetkę czlowieka :-o wiec jesli lunetka ma 8x42 to teoretycznie pownienem widziec wiecej (lub ewentualnie tyle samo)... co myślicie ? Quote Link to post Share on other sites
Gallain Posted June 23, 2007 Report Share Posted June 23, 2007 Najlepsze powiększenie w ASG to 4x. Więcej już bardzo rzadko się przydaje, chyba że do upewnienia się, czy pod danym krzakiem rzeczywiście ktoś leży. Najlepiej kupić lunetę, która ma duże światło - bo więcej terenu w niej zobaczysz i taką o stałym powiększeniu - zmienne powiększenie powiększa błąd paralaksy no i więcej rzeczy może się w niej popsuć. Quote Link to post Share on other sites
ues Posted June 23, 2007 Report Share Posted June 23, 2007 Mam na kałachu 74 ce POSPA 8 x 42. 8 x to zdecydowanie zbyt wiele. Ciężko na dystansie do 100 m szybko zlokalizować opfora. Zmusza to do bardzo statycznego działania. Ale jak się go już namierzy to, jeżeli jest w zasięgu, na pewno się nie wywinie. Mam takiego POSPA bo używam go w pracy. Świetnie daje radę na 800 - 1200 m. Jest w ogóle zajebiście jak obserwator dokładnie określi miejsce celu. Jak tam wsadzę swoją siatkę celownika to cel znika ;) Podsumowując. Zgadzam się z przedmówcami. W ASG 4 x to max Quote Link to post Share on other sites
Johan_JK Posted June 23, 2007 Report Share Posted June 23, 2007 Witam Tak jak juz zostało powiedziane: x3 do strzelania; x4 i wiecej do przegladania terenu . Quote Link to post Share on other sites
mieciu-saper Posted June 23, 2007 Report Share Posted June 23, 2007 ja tam nie narzekam na lunety od 3-9x40 ale tak jak wszyscy mówili optymalne powiększenie to 3 4 razy nie więcej a więcej już się nie przydaje Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts