Dzidzia35869 Posted July 31, 2007 Report Share Posted July 31, 2007 (edited) Wczoraj na scenariuszu karabin chodził (czytaj zębatki sie kręciły silnik działał popychacz też) ALE pierwsze co zauważyłem to inny dźwięk po włożeniu maga i naciśnięciu spustu kulki sie wytaczały a nie strzelały potem sprawdziłem czy powietrze bije i tu zonk nic żadnego powiewu. Potem go rozkręciłem i zobaczyłem że 1. Tłok nie ma zębatek zostały zmielone na wiór 2. głowica tłoka jest popękana i oderwała się od tłoka 3. cylinder ma w środku ``szramy`` Czy może ktoś powiedzieć na jakie części powinienem dokupić aby ta sytuacja sie nie powtórzyła nigdy??Proszę o linki :poddanie: Z góry dziękuje P.S. Wstawiłem do niego zestaw Hurricane m100 i batkę 9,6 1400 Intellecta Edited July 31, 2007 by Dzidzia35869 Quote Link to post Share on other sites
0L0 Posted July 31, 2007 Report Share Posted July 31, 2007 Najprawdopodobniej przy montażu zestawu Hurricane'a za słabo dokręciłęś śrubkę w głowicy tłoka. Korzystając z okazji możesz wymienić zespół cylindra na bore-up. Tłok może być stockowy CA. PS. tylko tym razem dobrze dokręć głowicę tłoka (najlepiej zabezpiecz gwint jakimś klejem/lakierem). Quote Link to post Share on other sites
Dzidzia35869 Posted July 31, 2007 Author Report Share Posted July 31, 2007 Cylinder typ 0 - Systema Wzmocniona aluminiowa głowica tłoka - Systema Wzmocniony, poliwęglanowy tłok - Systema Ten zestaw wytrzyma m110? Czy lepiej za te pieniądze kupić coś innego?? Aluminiowa głowica tłoka + SUPER O'ring Deep Fire Cylinder do karabinów z lufą 500mm - 705mm Deep Fire Wzmocniony tłok Deep Fire Quote Link to post Share on other sites
0L0 Posted August 1, 2007 Report Share Posted August 1, 2007 Obydwa zestawy będą się dobrze sprawowały. Jedyne co bym z drugiej opcji wywalił to ten super O-ring, bo podobno nie jest taki super ;) Quote Link to post Share on other sites
Dzidzia35869 Posted August 1, 2007 Author Report Share Posted August 1, 2007 PS. tylko tym razem dobrze dokręć głowicę tłoka (najlepiej zabezpiecz gwint jakimś klejem/lakierem). Jakim lakierem i jak mam go nanieść?? Quote Link to post Share on other sites
regal Posted August 1, 2007 Report Share Posted August 1, 2007 Domyślam się że takim : http://asgshop.pl/produkt.php?id=145 lub http://asgshop.pl/produkt.php?id=146 :) Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Guest Miles_ACE Posted August 1, 2007 Report Share Posted August 1, 2007 (edited) W moim przypadku dobrze sprawdzała się farba olejna lub lakier do paznokci :) Edited August 1, 2007 by Miles_ACE Quote Link to post Share on other sites
0L0 Posted August 2, 2007 Report Share Posted August 2, 2007 W moim przypadku dobrze sprawdzała się farba olejna lub lakier do paznokci Dokładnie. Nie ma sensu wydać 40zł na coś czego użyje się tylko kropelkę ;) Quote Link to post Share on other sites
Dzidzia35869 Posted August 2, 2007 Author Report Share Posted August 2, 2007 Mam jeszcze jedno pytanie, otóż mam zębatki CA używane i mam te oryginalne z pj-tki i zastanawiam się czy po wstawieniu tych CA i po założeniu oryginalnych podkładek od zębatek od pj-tki wszystko będzie dobrze chodzić. Quote Link to post Share on other sites
splinter Posted August 2, 2007 Report Share Posted August 2, 2007 Wypodkładkuj od nowa,taka moja rada.Będziesz miał pewność że wszystko jest ok. Quote Link to post Share on other sites
Dzidzia35869 Posted August 2, 2007 Author Report Share Posted August 2, 2007 A jest jakiś schemat podkładkowania??? Tzn. jak to zrobić żeby nie zepsuć?? Quote Link to post Share on other sites
0L0 Posted August 2, 2007 Report Share Posted August 2, 2007 Już lepiej niech to zrobi osoba, która się na tym zna... będzie szybciej ;) Quote Link to post Share on other sites
Dzidzia35869 Posted August 2, 2007 Author Report Share Posted August 2, 2007 Wszystkie takie osoby powyjeżdżały na wakacje :/ a ja nie mam kasy na serwis. Quote Link to post Share on other sites
Jano Posted August 2, 2007 Report Share Posted August 2, 2007 jeśli chcesz zostawic takie samo podkładkowanie, pierw sprawdz wymiary tych zębatek do drugich i ich ustawienie. Jeśli wszystko gra cacy to możesz zostawić takie jakie było. Quote Link to post Share on other sites
hellmans Posted August 3, 2007 Report Share Posted August 3, 2007 Na bank nie będzie pasowało. Nie ma takiej opcji zawsze te 0.2-0.5mm różnicy będzie a to trzeba wyeliminować podkładką. Quote Link to post Share on other sites
Jano Posted August 3, 2007 Report Share Posted August 3, 2007 hellmans czytaj jeszcze raz, jeśli zębatki są tych samych rozmiarów i ośki są też w tej samej pozycji - ustawienie (miałem to na myśli) to można śmiało ale do tego trzeba co najmniej zwykłej suwmiarki a najlepiej mikrometrycznej. Quote Link to post Share on other sites
Dzidzia35869 Posted August 11, 2007 Author Report Share Posted August 11, 2007 Zębatki zostawiłem w spokoju. Ale teraz mam inne pytanie, po co właściwie jest łożyskowanie (chodzi o głowice tłoka) i jak ono powinno być dobrze zamontowane Sorry ale nie mogę edytować a mam następne pytanie, co się stanie jeżeli kupie nowy tłok i głowice a wstawię stary cylinder tzn. stockowy czy też może sie coś posypać??? Quote Link to post Share on other sites
splinter Posted August 11, 2007 Report Share Posted August 11, 2007 Nic się nie stanie,sprawdź tylko czy będzie szczelne. Quote Link to post Share on other sites
Jano Posted August 12, 2007 Report Share Posted August 12, 2007 łożyskowanie głowicy tłoka jest po to by sprężyna miała jak najmniej naprężeń czy tez przypadkowych skręceń/przekręceń łożyska powinny być w środku tłoka a sama głowica na zewnątrz tłoka. Zmniejsza po prostu naprężenia Quote Link to post Share on other sites
Dzidzia35869 Posted August 14, 2007 Author Report Share Posted August 14, 2007 Udało sie złożyłem założyłem i znowu działa(pierwszy raz samodzielnie GB złożyłem, full lans) :) 1. Tylko nie wiem czy dobrą stroną sprężynę włożyłem na prowadnica jest ta końcówka gdzie jest bardziej ściśnięta. 2. I pisane tu było o szczelności układu, co się stanie jeśli tłok i głowica nie przylegają do ścianek i maja więcej luzu??? Quote Link to post Share on other sites
0L0 Posted August 15, 2007 Report Share Posted August 15, 2007 Tylko nie wiem czy dobrą stroną sprężynę włożyłem na prowadnica jest ta końcówka gdzie jest bardziej ściśnięta. Udało Ci się ;) I pisane tu było o szczelności układu, co się stanie jeśli tłok i głowica nie przylegają do ścianek i maja więcej luzu??? Tłok i głowica tłoka nie powinny przylegać do wewnętrznej powierzchni cylindra. Szczelność sprawdzasz zatykając dyszę i wciskając tłok w cylinder. Powinien stawiać opór, a najlepiej jak by po prostu sprężynował na poduszce powietrznej ;) Dobrze jest to sprawdzać na lekko odsuniętej dyszy. Quote Link to post Share on other sites
Dzidzia35869 Posted August 15, 2007 Author Report Share Posted August 15, 2007 no więc zrobiłem w końcu test mojemu dziełu i wyszło że zasięg się nawet poprawił :) wszystko działa i mam nadzieje że tak zostanie :) Dzięki wszystkim za pomoc Quote Link to post Share on other sites
sjod Posted August 15, 2007 Report Share Posted August 15, 2007 a mi odpadla kolbo wczorjaj i nie wiem jak ja przykreci niech ktos mi powie bo ja nie umiem po prostu sie nie da Quote Link to post Share on other sites
Dzidzia35869 Posted August 15, 2007 Author Report Share Posted August 15, 2007 Jak to Ci odpadła?? I właściwie co Ci odpadło cały ten metalowy ``pień`` czy tylko kolba :) Quote Link to post Share on other sites
sjod Posted August 15, 2007 Report Share Posted August 15, 2007 no cala kolba wraz z tym metalowym pieniem i nie wiem jak to przykrecic tam jest jakas srubka ale ona lata na boki i nie ma jak przykrecic Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts