ATISHOO Posted August 4, 2007 Report Share Posted August 4, 2007 Z przyczyn ode mnie niezależnych muszę wymienić JEDEN kabel idący od GB do silnika. No i właśnie: czy mogę wymienić jeden czy muszę od razu oba? Co się może stać jeśli nowy kabelek będzie miał inną średnicę i np. opór od tego drugiego (nie wymienionego)? Quote Link to post Share on other sites
chrzanu Posted August 4, 2007 Report Share Posted August 4, 2007 raczej nic nie powinno się takiego stać ;) ale jakbyś miał możliwość to lepiej od razu dwa kable wymienić, chociaż nie będzie to miało raczej istotnego wpływu na działanie. Quote Link to post Share on other sites
Rudy102 Posted August 4, 2007 Report Share Posted August 4, 2007 Ja swojego czasu wymieniłem jeden kabel idący z baterii do GB i nic złego się nie stało. Jest o wiele grubszy. Quote Link to post Share on other sites
radzu Posted August 4, 2007 Report Share Posted August 4, 2007 Z punktu elektroniki to możesz wstawić dowolny inny przewód mający nie mniejszą średnicę niż obecny oraz było by dobrze gdyby był to przewód niskooporowy (jak dasz kabel od żelazka to może mieć większy opór :P). Ale jak by niebyło to przewody nie są aż tak drogie i jeśli już zmieniasz to najlepiej wymienić wszystkie. Quote Link to post Share on other sites
ATISHOO Posted August 5, 2007 Author Report Share Posted August 5, 2007 Hmmm... Kupiłem kabel miedziany 1,5 mm, ale ma strasznie grubą otoczkę i nie da rady go upchnąć w GB. Wstawiłem więc na razie jakiś kabel niewiadomego pochodzenia. Grubością nie różni się chyba od tego starego. Replika działa, batka się jakoś bardzo nie grzeje, a ROF jest taki jak był. Na razie to chyba tak zostawię, a jak się będzie coś złego działo to wymienię. I jeszcze jedno pytanko: jeżeli kabel ma duży opór to bateria się będzie bardziej grzała, mam rację? Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted August 10, 2007 Report Share Posted August 10, 2007 Jeśli kabel ma duży opór to kabel sie będzie grzał. Bateria najbardziej grzeje sie przy przebiciu izolacji/zwarciu. Quote Link to post Share on other sites
chrzanu Posted August 10, 2007 Report Share Posted August 10, 2007 Spróbuj może delikatnie zeskrobać część izolacji z zewnątrz i delikatnie pilnikiem obrobić miejsce, w którym wchodzą kable ;) Quote Link to post Share on other sites
Lui Posted August 12, 2007 Report Share Posted August 12, 2007 ściągnij izolacje z kabla w miejscu którym jest za gruby i możesz dać na drut koszulkę termokurczliwą, ona jest cieniutka Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts