Kantek Posted August 13, 2007 Report Share Posted August 13, 2007 Fotki: Na zatyczce wytłoczony napis "BUT 3.86", na dnie 2268. Jeżeli chodzi o pochodzenie tego przedmiotu - mam go w domu od co najmniej 10 lat. Gdzieś mi się obiło o uszy, że to może być jakiś element wyposażenia służącego do wykrywania promieniowania - po napromieniowaniu płyn zabarwia się na różowo ale nie jest to sprawdzona informacja. Może ktoś z maniaków spotkał się z tym czymś? Quote Link to post Share on other sites
Soman Posted August 14, 2007 Report Share Posted August 14, 2007 Dozymetr indywidualny DP70MP. Mierzy dawkę pochłoniętą i w zależności od jej wielkości zabarwia siębardziej lub mniej na różowo. Do odczytu pochłoniętej dawki niezbędny jest kolorymetr PK56. Quote Link to post Share on other sites
Kantek Posted August 14, 2007 Author Report Share Posted August 14, 2007 Jednak mi się dobrze obiło. :) Dzięki. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts