poldeck Posted September 10, 2007 Report Share Posted September 10, 2007 Siemka! W wyniku pewnego nieszczęśliwego zbiegu okoliczności, mój karabin spadł z wysokości około 2,2 metra na solidnie zbity grunt. Upper receiver złamał się w miejscu w którym można sie tego spodziewać: tam gdzie przechodzi w gniazdo lufy zewnętrznej. O środkach do łaczenia aluminium już sie naczytałem na forum dość sporo i doszedłem do wniosku, że body musze wymienić. Do wyboru mam dwie firmy: CA G&G Pytanie brzmi , które z tych dwóch body będzie wytrzymalsze, czyli z mniej kruchego materiału? Z góry dzięki za pomoc. Quote Link to post Share on other sites
gross Posted September 10, 2007 Report Share Posted September 10, 2007 Skoro pękło Ci CA to chyba odpowiedź jest prosta ? Quote Link to post Share on other sites
maxavelli Posted September 11, 2007 Report Share Posted September 11, 2007 G&G ma oznaczenia z odbytu... Bierz G&P z logo Colta i bedziesz zadowolony ;-)... Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted September 11, 2007 Author Report Share Posted September 11, 2007 (edited) "G&P z logo Colta"... Jak znajde gdzies 5 baniek na takie body to sie ucieszę jak cholera... A co do tego że pekło mi Ca wiec G&G jest mocniejsze to też nie jest wnioskowanie dedukcyjne. CA pekło bo solidnie "rypło" o ziemie... W tej sytuacji chyba mało które by przeżyło. A mi chodzi o wytrzymałośc ogólną, o jakość materiału. Jesli ktos wie coś w tej kwestii to byłbym bardzo wdzięczny. Ps.: Napisałem, które firmy mam do wyboru.. Edited September 11, 2007 by poldeck Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted September 11, 2007 Report Share Posted September 11, 2007 :wink: chciałbym poznać tok rozumowania "A pekło -> B jest mocniejsze" Ja też obstawiam G&P ;-) Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted September 15, 2007 Author Report Share Posted September 15, 2007 Skleiłem jakims specjalnym patentem do klejenia aluminium i jego stopów:D jutro na strzelance pokaże co to warte :-F .. No! Sprzęt przetrwał strzelankę bez problemu, więc moge mówić o tym, że udało sie mojemu staruszkowi zalepić body. Wygląda to tak (przed nadaniem "glutowi" kolorku): http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/33e44f9100e3026a.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/295f4e53b0cc0611.html Moze nie napiękniejsze ale dosyć mocne połączenie. Jak jutro odnajde tube to podam nazwe specyfiku. Quote Link to post Share on other sites
gross Posted October 15, 2007 Report Share Posted October 15, 2007 (edited) Foka, być może masz rację, że mój tok dedukcji jest błędny, lecz CA ma najniższej klasy metalowe body i wie o tym każdy! Edited October 15, 2007 by gross Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted October 15, 2007 Author Report Share Posted October 15, 2007 Najwidoczniej nie każdy skoro o to pytałem... Quote Link to post Share on other sites
gross Posted October 15, 2007 Report Share Posted October 15, 2007 Przepraszam, jeśli jakoś źle odebrałeś ton mojego posta. Zarówno G&G jak i G&P (tymbardziej) jest lepsze od CA. To oczywiście moje prywatne zdanie... Quote Link to post Share on other sites
glasowigian Posted October 19, 2007 Report Share Posted October 19, 2007 jezeli bedziesz mial okazje albo mozliwosci lub jakis znajomych to wez usun to "G" ktorym zapackales zlamanie i zaspawaj to.aluminium tez da sie spawac ale materialy robocze sa troszke inne niz przy spawaniu stopow zelaza. zeskrob ten badziew(pilnikiem albo szczotka),odtlusc go beznyna ekstrakcyjna (nie dotykaj paluchami) i zespawaj,po czym wystajacy spaw usun za pomoca pilnika,odtlusc go i pomaluj. co do wytrzymalosci:im twardszy metal tym bardziej kruchy.im miekszy tym bardziej plastyczny. jesli chcesz miec twardy dowolny metal to musisz go poddac procesowi kucia a nastepnie hartowaniu.niestety,wszelakie body sa odlewane matrycowo i nie sa poddawane kuciu(problemy technologiczne),a te elementy ktore mozna kuc nie sa kute bo nie ma ku temu powodu,ale za to wszyskie elementy s hartowane Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted October 22, 2007 Author Report Share Posted October 22, 2007 Już prędzej to "G" troche zeszlifuje i zamaluję... Jak sie trzyma to po co znów rozdzielac? Potem zaspawam krzywo albo coś nie tak pójdzie i zostane bez body a tak pomalutku sobie odłoże na nowe z G&P. Quote Link to post Share on other sites
Link Posted October 26, 2007 Report Share Posted October 26, 2007 Nie wiem z której strony G&P czy G&G jest mocniejsze... Przecież to wszystko ZnAl... Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted October 26, 2007 Author Report Share Posted October 26, 2007 Na G&P sobie odłożę bo jest ładniejsze:D Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts