MateuszeQ Posted October 6, 2007 Report Share Posted October 6, 2007 (edited) Witam. Ostatnio zakupiłem na www.taiwangun.pl AK74 CM.031. Ogólnie jestem bardzo zadowolony z osiągów i jakości wykonania, jednak zmieniły się okoliczności i teraz będziemy walczyć również w budynkach. I tutaj pojawia się problem, bo AK74 ma 95cm ... :( I poradźcie mi : Jak mogę go skrócić? Myślałem o składanej kolbie, ale czy będzie pasowała np Ta. Podajcie mi jakieś inne sposoby. Myślę, że można by skrócić trochę lufę zewnętrzną i kolbę. Ale co konkretnego? Proszę o pomoc... Edited October 6, 2007 by MateuszeQ Quote Link to post Share on other sites
sgt.Chaos Posted October 6, 2007 Report Share Posted October 6, 2007 Składaną kolbę do AK74 można zrobić, ale to wymaga pracy i koszt zakupu takowej jest spory, ta od '47s też nie pasuje. Ciąć lufę? Trochę dziwny pomysł IMO... możesz odkręcić tłumik i kolbę, tylko wtedy będzie problem z umiejscowieniem baterii i z ergonomią. Może sprzedaj kałacha i kup coś mniejszego? Albo kup jakąś boczną do budynków. Quote Link to post Share on other sites
fiedotow Posted October 6, 2007 Report Share Posted October 6, 2007 Po pierwsze AK 74 to AK 74 i nijak kolba od AKS47 nie będzie pasowała. Możesz skrócić lufę i zastosować muszkę od Bety z tłumikiem 74 (o coś takiego - chwilka pracy w grafice komputerowej) . Poza tym miałbyś problem z mocowaniem kolby. Ja po prostu kupiłem bezkolbową Betę na budynki i nad nią będę się troszkę pastwił. Poczytaj jeszcze o tuningu Bety i 74. Jest dużo. Quote Link to post Share on other sites
luglo Posted October 9, 2007 Report Share Posted October 9, 2007 Co do składanej kolby to tą co proponujesz jest do bani. Poszukaj oryginalnej do AKMS-a. Na allegro chodzą po 30zł. Z dopasowaniem jest trochę zabawy ale jak masz dostęp do warsztatu samochodowego to da rady wszystko ;-) Za flaszkę dorobisz :lol: Quote Link to post Share on other sites
xxxFENCExxx Posted October 9, 2007 Report Share Posted October 9, 2007 Raczej nie da rady. Quote Link to post Share on other sites
Westie Posted October 9, 2007 Report Share Posted October 9, 2007 Spokojnie, Cyma zaczyna robić AK105. Quote Link to post Share on other sites
luglo Posted October 10, 2007 Report Share Posted October 10, 2007 Fence może nie wszystko ale ja mam CM.028s i włożyłem tam trochę oryginalnych elementów z AKMS-a. W warsztacie samochodowym. Dało rady. Kolba składana 30zł :-P ;-) Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted October 10, 2007 Report Share Posted October 10, 2007 Spokojnie, Cyma zaczyna robić AK105. Na bazie VFC, czy może AK-47 (74) z TM/Cyma?? Quote Link to post Share on other sites
sgt.Chaos Posted October 10, 2007 Report Share Posted October 10, 2007 Może zrobią coś nowego, bo gdyby chcieli popchnąć na rynek zwykły CM.031 ale ze składaną kolbą, czy jako AK105, raczej zrobiliby to już dawno (jedynie kwestia opracowania kolby, czy kilku elementów body) Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted October 16, 2007 Report Share Posted October 16, 2007 Fence może nie wszystko ale ja mam CM.028s i włożyłem tam trochę oryginalnych elementów z AKMS-a. W warsztacie samochodowym. Dało rady. Kolba składana 30zł :-P ;-) No właśnie. Masz wersję ze składaną kolbą: CM.028s. Wstawienie jej do zwykłego CM.028 było by jakby trudniejsze. A CM.031 też ma stałą kolbę. Bez wymiany body na takie od CM.028s nie da rady... a wymiana też bedzie, jak sądze, kłopotliwa. Więcej zachodu, niż to warte. Osobiście biegam z Betą Specnaz (ze stąłą kolbą) - w budynkach sprawdza się nieźle. Czasem na Allegro trafiają sie front set'y od Bety - jest to jakieś rozwiązanie. Druga metoda - kup broń boczną. Ja noszę Cymowskiego Glocka 18c - i zapasowa spluwa jest, i w budynkach wygodna, i postrzelić kogoś z 200fps to znacznie urzejmiej ;) niż z ponad 300. Quote Link to post Share on other sites
glasowigian Posted October 19, 2007 Report Share Posted October 19, 2007 mozesz zainstalowac kolbe skladana jak w tantalu.odkrec tlumink plomieni,nasadzic jakas nakretle aby chronic gwint (znajdz naktetke z lewym gwintem!).zawsze to pare cm mniej.calkowicie zlozona bron powinna miec (pi razy oko) ok <70cm druga wersja jest taka ze mozesz zainstalowac uchwyt jak w rumunskiej wersji z kutasowata nakladka na lufe i odisntalowac kolbe. kolejna wersja jest taka ze mozesz przerobic kolbe od tantala tak aby przy zlozeniu na bok,mozna bylo kozystac z niej,tzn zlozona kolba moze posluzyc jako przedni uchwyt. widzialem takie rozwiazania na pm jest tyle wersji i sposobow przerobienia gnata na co innego ilu jest ludzi na swiecie.kazdy ma inny pomysl.ty musisz wybrac najlepszy. Quote Link to post Share on other sites
wojtex19 Posted February 21, 2010 Report Share Posted February 21, 2010 Witam mi ułamały się uszy od kolby(mocowania) ma ktoś możliwośc sprzedaży albo gdzie to znaleść... chyba że polecicie coś naprawdę fajnego tzn. kolbę składaną. Jeżeli trzeba zmienić to dolne body na inne to też mógłby ktoś mnie poinformować na jakie itd Quote Link to post Share on other sites
sgt.Chaos Posted February 21, 2010 Report Share Posted February 21, 2010 Wojtuś, niestety uszu w sklepie nie kupisz, ile ja się tego naszukałem parę lat temu... Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts