Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Dźwięk repliki z tłumikiem i bez

Recommended Posts

Próbuję różnych sposobów na zrobienie wypełnienia w tłumiku, i tak się zastanawiam jaki dźwięk dają repliki z oryginalnymi/innymi tłumikami. W miarę możliwości (dyktafon, telefon, mikrofon przy kompie) proszę o nagrania. Bardzo mi się to przyda, chodzi mi o porównanie. Myślę, że przyda się to też tym, którzy chcą kupic tłumik, a nie wiedzą jaki.

Nazwa repliki

Tłumik

Plik

Zgadzam sie z przedmówcą. Sam tłumik niewiele da. Największy hałas powstaje w GB, zarówno poprzez uderzenie tłoka jak i poprzez samą prace zębatek (szczególnie po pewnym czasie pracy). Repliki a broń prawdziwa to 2 różne rzeczy. Prawdziwy tłumik ma za zadanie wyciszenie/wytłumienie ciśnienia gazów prochowych. W replikach takowe nie występuje. Najczęstszym powodem zakładania tłumika (praktycznym) jest zamaskowanie przedłużenia lufy.

Upierać się w sumie możesz choć na wmasg ponoć demokracji nie ma ;P. Nie zmienia to jednak faktu, że o ile maleńka różnica dźwięku występuje to nie jest to stricte typowe wyciszenie. Rusznikarze potrafią zrobić "tłumik" nawet z butelki plastikowej z druciakami do mycia garów w środku. Spełnia to swoją funkcję co do gazów wylotowych choć seriami z ostrej na tym nie postrzelasz :D Co zaś się tyczy ostrzeliwanego... główne co słyszy to właśnie GB. Od niego należałoby zacząć (głowica tłoka do zestawu cichego, łożyska itp).

Weź tłumik i zrób do niego jakiś dźwięk, zobaczysz, że będzie ciszej, tak samo działa to na tłok. Może minimalne, ale są różnice w głosach wystrzału z tłumikiem i bez. Oczywiście nie jest to całkowite wyciszenie, ale przydaje się. W stockowych TM'ach, gdzie kultura pracy jest wysoka, tłumik daje sporo. Wiem, bo słyszałem :)

Tłumik w pewnym sensie wycisza, ale największą różnicę usłyszysz w tonie dźwięku - to najbardziej zmienia - bez tłumika słyszysz dźwięk twardy, a z tłumikiem słyszysz dźwięk bardziej miękkki, basowy. Tak jest przy aegach, przy gaziakach bez blow backu tłumik zachowuje się diamentralnie inaczej ponieważ tu główny odgłos stanowi rozpędzone powietrze opuszczające lufę z hukiem i ten huk wycisza - efekt? słyszysz praktycznie uderzenie młoteczka o zawór i cichy dźwięk powietrza opuszczającego tłumik. Bez tłumika jest to po prostu wystrzał w porównaniu z tłumikem.

Przy sprężynowej replice karabinu snajperskiego jest podobnie jak w aegu ale odchodzi odgłos pracy silnika i zębatek. Dlatego jest tak bo powietrze w aegu i sprężynowych replikach jest wyliczone co do długości lufy, w gaziakach? no cóż im dłuższa lufa tym więcej fpsów.

Edited by kermit

Tłumik w pewnym sensie wycisza, ale największą różnicę usłyszysz w tonie dźwięku - to najbardziej zmienia - bez tłumika słyszysz dźwięk twardy, a z tłumikiem słyszysz dźwięk bardziej miękkki, basowy.

I właśnie o to chodzi. Ja wyciszam maksymalnie gearbox (koc, ręcznik, pianka co kolwiek na replike) i porównuję sam dźwięk wylatującego powietrza z lufy (dyktafon). I to co napisałeś, jest prawdą. Używanie tłumika w budynkach jest niepotrzebne, gearbox jest za głośny, ale w terenie bardziej jednak słychac wystrzał. Dźwięk twardy, ostry bez tłumika po prostu niesie po lesie i łatwo rozpoznac skąd został oddany strzał. Dźwięk basowy, albo szybko zanika, albo po prostu trudno chwycic skąd został oddany strzał. I ten dźwiek można jeszcze bardziej wytłumic stosując np ustawione przegrody nie pod kątem prostym, ale pod kątem mniej więcej 45 stopni (takie stożki z obciętą górą).

Dlatego też chciałem, żeby chociaż ktoś posiadajacy PROFESJONALNY tłumik nagrał mi dźwięk repliki bez i z tłumikiem (kładąc na replike koc :P ). A swoją drogą w akcji koc nie jest wygodny, ale zawsze mozna coś zrobic z głośnym GB :P. Pozdro