Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

TS-7000 [MP7 by Umarex]

Recommended Posts

Kilka słów wstępu

Posiadam wspomniany model już od kilkunastu dni i przyszła pora napisać coś konkretnego. Replika zdążyła przejść już tunning ale nie o nim będzie tu mowa - zajmę się stockową wersją.

Pudełko

Czarne kartonowe pudło z wielkim napisem "TOKYO SOLDIER 7000" na wierzchu i szeregiem ikonek oznaczających niemal wszystkie parametry od szybkostrzelności poprzez wagę, siłę, pojemność magazynka a nawet fakt iż mamy do czynienia z ”autentyczną repliką”. Jest tam też niewielki napis oznajmiający iż produkt ten jest niedostępny dla osób poniżej 14-tego roku życia.

Na bokach kartonu znajdują informujące o sile repliki zaś tył wypełnia ilustracja 7-ki z opisami takich niezwykłości jak dodatkowe szyny Picannity lub rozsuwana kolba - wszystko to w czterech językach.

W pudełku

Styropianowa forma solidnie zabezpiecza nasz nowy nabytek a także cały asortyment jaki dostajemy do niego: ładowarkę, baterię 7,2V oraz szybko-ładowacz magazynków w postaci plastikowej rurki i dopychacza. W środku jest też zestaw 2 kluczy imbusowych przydatnych przy rozkręcaniu repliki, mały woreczek kulek 0.2g i instrukcja obsługi składająca się oczywiście głownie z obrazków.

Replika

MP7 Umarex’a robi dość dobre wrażenie. Solidny plastik z którego zrobiono body nie skrzypi nam w rękach i jest dobrze spasowany. Metalowe elementy konstrukcji to podobnie jak w replikach konkurencji trzy szyny montażowe, ramiona kolby, selektor ognia, demontowana muszka i szczerbinka, spust, atrapa bolt catch’a oraz (w większej części) magazynek.

Po obu stronach body znajdują się napisy TOKYO SOLDIER a dodatkowa, mała informacja o sile repliki umiejscowiona została nad zwalniaczem iglicy/zamka.

Zaglądając do środka repliki nie spodziewajmy się rewelacji bowiem podobnie jak w modelach Well i Galaxy wnętrze jest kopią wersji TM. Schemat rozkładania oraz umiejscowienie części identyczne jak w droższym pierwowzorze a jedyna różnica może tkwić w materiałach.

Osiągi

Producent informuje nas iż replika nie przekracza magicznej wartości 0.5J dzięki czemu jest ona dostępna u naszych zachodnich sąsiadów już dla osób powyżej 14 roku życia. Podawana siła przy kulkach o gramaturze 0.2g wymuszała by nieprzekraczalną barierę szybkości dla wystrzeliwanej amunicji w granicy 260fps.

Zarówno producent jak i dystrybutor określają prędkość początkową w granicy 240fps – pozostawia to nieco miejsca dla ewentualnego błędu pomiarów lub wahań zależnych od konkretnego modelu.

Tymczasem replika nie bardzo ma ochotę pozostawać w tych granicach i wyprzedza nieco konkurencje osiągając prędkości rzędu 280-300 fps (chrono Guarder) na klasycznych dla tego modelu kulkach 0.2g.

Skąd taka moc?

Trudno mi znaleźć jednoznaczną odpowiedź na to pytanie, być może trafił mi się nad wyraz silny model lub chłopaki z Umarex’a wykazali się własną inwencją kopiując japoński model.

Stawiałbym na to drugie jako iż zaniżanie osiągów w Niemieckich replikach stało się niemal tradycją.

Ustawienie hop-up’a może sprawić początkowo nieco kłopotu gdyż dość ciężko go wyczuć. Jednak po jego regulacji, w połączeniu z siłą repliki, zapewni nam możliwość trafienia sylwetki człowieka na dystansie nieco niższym niż 50 metrów a porządne skupienie uzyskamy w połowie tej odległości.

Wrażenia z użytkowania

Wybierając ten model miałem nadzieje otrzymać solidny sprzęt do CQB: o kompaktowych gabarytach ale zarazem celny, posiadający spora siłę ognia ale nie za mocny. Nowy nabytek dość dobrze sprawdził się podczas swojego chrztu bojowego, przypadając mi do gustu bardziej niż klasyczna linia MP5 od których jest lekko mniejszy i bardziej zwarty. Łatwiej mi nim operować w ciasnych przejściach a siłą ognia nie odstaje od swoich poprzedników. Standardowe szyny umożliwiają montaż kolimatora i latarki taktycznej unikając tym samym dodatkowych wydatków na modyfikowanie repliki pod tym kątem.

Początkowym problemem okazał się w pewnym sensie niezbyt pojemny magazynek, którego zasobność wraz z szybkostrzelnością ok. 15 kulek na sekundę wymuszała jego częstą zmianę. Na szczęście replika jest w pełni kompatybilna z magazynkami do modeli konkurencyjnych a magazynki MAG na 100 kulek okazały się rozwiązaniem mojego problemu – dzięki nim replika nie tylko zwiększyła swoją skuteczność ale sporo zyskała na wyglądzie.

Możliwości tunningu

Dotychczasowo zdołałem się przekonać iż większość standardowych ulepszeń oferowanych do modelu z logiem TM okazuje się pasować do Umarex’a. Jak na razie mój egzemplarz ma już za sobą wymianę lufy na precyzyjną, wymianę głowicy tłoka oraz standardowy teflon-fix i zewnętrzne wytłumienie gearbox’u.

W planach jest próba zwiększenia skutecznego zasięgu poprzez wydłużenie lufy i zamaskowanie jej atrapa tłumika – czas pokaże jednak czy zakończy się to sukcesem i czy będzie funkcjonalne.

Podsumowanie

Jak każdy sprzęt i ta replika ma swoje dobre i złe strony jednak jak dotychczas plusy zdają się przewyższać minusy i zapowiada się iż MP7 trochę mi posłuży.

Plusy

+ kompaktowe rozmiary (akurat do CQB)

+ moc (280-300 fps robi swoje)

+ celność (zadziwiająco duża jak na replikę z nikąd)

+ szyny montażowe w standardzie (na kolimator, latarkę i co tam jeszcze sobie wymarzysz)

Minusy

- cena (50-100zł droższy od Well i Galaxy)

- rozmiary (ni pies to ni wydra, kabura udowa to pomyłka)

- napisy (tylko dla tych którym to przeszkadza)

Edited by Yeneth
  • 1 month later...

Mineło nieco czasu od zakupu więc czas na nowe wnioski i przemyślenia:

MAGAZYNKI:

Replika jest kompatybilna z magazynkami typu mid-cap firm MAG i STAR. Te pierwsze nieco gorzej wchodzą (w jednym musiałem podpiłować zaczep) w rękojeść i gorzej też wyglądają. Nie chodzi tu o fakt że te drugie mają logo HK na stopce ale o fakt iż wystający segment ma u nich identyczną grubość jak rękojeść.

Nie używam hi-capów więc ich test kompatybilności ograniczył się do włożenia maga od TM na 190 kulek - "siódemka" wypluła je bez problemów.

LUFY:

Precki kompatybilne z TM zdają się pasować.

Obecnie w moim egzemplarzu siedzi 9-Ball 215mm z przejściówką do tłumika płomienia (stockowy jest w połowie zwężany więc nie pasuje) i spisuje się całkiem nieźle. Lufa sięga do otworów w tłumiku płomienia i dopóki nikt się uważnie nie przyjrzy to pozostaje niewidoczna.

Dłuższa lufa wymagać już będzie atrapy tłumika dźwięku.

BATERIE:

Stock to 7.2V 450mAh.

Modele "made in china" 7.2 400mAh pasują ale ich żywotność pozostawia wiele do życzenia. Firmówka TM 7.2 500mAh to już batka godna swojej ceny i gdybym nie dopadł drugiej od Umarexa to bym się skusił.

Wymiana baterii na polu walki to dosłownie kilka sekund a w niższych temperaturach i przy długich potyczkach zapasowa batka może się przydać.

AMUNICJA:

Obecnie moje MP7 pluje Excel'ami 0.20 lub 0.23 i przy tych drugich chyba zostanę.

Próbowałem 0.25 ale niestety to jeszcze nie ta siła więc może w przyszłości po mocniejszym tuningu bebechów.

I to chyba na tyle :D

Ja swojego odeslalem do reklamacji (ladowarka nie ladowala baterii, a przednia raczka nie chciala sie zablokowac w pozycji otwartej).

Bateria byla czesciowo naladowana, dalem rade pare razy strzelic uzywajac kul 0.25.

Magazynek potraktowalem wczesiej olejem silikonowym, a i tak kule lataly przyzwoicie (szkoda, ze nie mam chrono).

Mam nadzieje, ze przysla mi model bez usterek.

Edited by pablo79

... a przednia raczka nie chciala sie zablokowac w pozycji otwartej.

Z raczkami w MP7 (niezaleznie od producenta) tak juz jest. U mnie jak narazie działa chociaż widziałem model TM, Galaxy i innego UM w których podobnie jak w Twoim nie blokowalo foregrip'a w pozycji rozłozonej - chyba taki urok tych modeli :D

Edited by Yeneth
  • 3 months later...
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...