che Posted November 24, 2007 Report Share Posted November 24, 2007 (edited) Witam Mam takie nietypowe pytanie, po odpowiedzi proszę o usunięcie tematu. Czy miał ktoś kiedyś możliwość porównania hałasu (nawet bazując na swoim doświadczeniu) pomiędzy tym wydawanym przez ślepaki 6mm long a wydawanym przez prawdziwe naboje do rewolwerów Smith&Wesson, dla przykładu .38? (ekstremalnie możemy porównać do popularnego 9mm) Pozdrawiam Che P.S Podejrzewam że chodzi w tym przypadku o ładunek prochowy. nie kaliber, ale chodzi mi o odpowiedzi naprawdę w przybliżeniu. Edited November 24, 2007 by che Quote Link to post Share on other sites
7.62 Posted November 25, 2007 Report Share Posted November 25, 2007 Tu znaczenie ma nawet długość lufy. Quote Link to post Share on other sites
che Posted November 25, 2007 Author Report Share Posted November 25, 2007 No a nawet kształt tłumika płomienia. Chodzi mi tu o naprawdę przybliżony osąd, w stosunku do dostępnych rewolwerów. Quote Link to post Share on other sites
Yeneth Posted November 25, 2007 Report Share Posted November 25, 2007 (edited) Reck Model 36 załadowany ślepakami 6mm LONG Vs. Smith & Wesson Model 36 załadowany .38 Cóż .38 generuje sporo wiekszy i nieco odmienny huk od odglosu towarzyszacemu odpalaniu wkładu hukowego 6mm long - raczej nie do pomylenia chyba ze ktoś wczesniej nie slyszal wystrzału z obu amunicji. Dopiero ślepaki w kalibrze 8mm wzwyż zaczynaja brzmiec nieco podobnie. Edited November 25, 2007 by Yeneth Quote Link to post Share on other sites
che Posted November 25, 2007 Author Report Share Posted November 25, 2007 Reck Model 36 załadowany ślepakami 6mm LONG Vs. Smith & Wesson Model 36 załadowany .38 Cóż .38 generuje sporo wiekszy i nieco odmienny huk od odglosu towarzyszacemu odpalaniu wkładu hukowego 6mm long - raczej nie do pomylenia chyba ze ktoś wczesniej nie slyszal wystrzału z obu amunicji. Dopiero ślepaki w kalibrze 8mm wzwyż zaczynaja brzmiec nieco podobnie. Dzięki, dokładnie o to mi chodziło. Na broń mogącą używać 8mm potrzebne normalnym śmiertelnikom zezwolenie? Bo ślepe 9mm już napewno. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted November 25, 2007 Report Share Posted November 25, 2007 Pow. 6mm wymagane jest pozwolenie. Quote Link to post Share on other sites
che Posted November 25, 2007 Author Report Share Posted November 25, 2007 Ok, dzięki za odpowiedzi! Quote Link to post Share on other sites
Yeneth Posted November 25, 2007 Report Share Posted November 25, 2007 Pow. 6mm wymagane jest pozwolenie. I niestety ślepaki powyżej 6mm nie sa juz takie tanie ;-) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts