Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Steyr AUG- niespotykany problem

Recommended Posts

Przeszukałem całe forum i nie znalazłem podobnego problemu, ale od początku. Sprawa dotyczy 3,5 letniego Steyr'a AUG produkcji TM, od nowości w moich rączkach. Zastosowane modyfikacje: helikalne zębatki CA, łożyska kulkowe, spring m100guarder, zestaw kompletnego tłoka i cylindra Guarder, zamontowany Phantom Shadow.

Karabin strzela, jednak ma połowę mocy i co za tym idzie połowę zasięgu. Kiedy ściśniemy karabin,lufę do body problem znika(mocno trzeba docisnąć!). Na początku moje podejrzenia padły na źle zamontowana gumkę HU. Po ponownym i dokładnym jej założeniu z optymizmem udałem się na kolejna akcję. Problem jednak nie zniknął. Kolejne podejrzenie padło na komorę HU, ale szybko zostało wyeliminowane, ponieważ pożyczyłem od kolegi kompletną lufę.

Po powrocie do domu wziąłem się za wymianę dyszy(z zamontowanej uszczelnionej Guardera) na stockową, która jak mi się wydawało mogła powodować nieszczelność między GB a komorą HU, ale i ten zabieg nie przyniósł pożądanych rezultatów. Na guarderowskiej dyszy nie było żadnych śladów zużycia.

Naklejenie 3 warstw taśmy izolacyjnej wokół dyszy na GB podniosło prędkość początkową kulki z 150 do ok200fps, mierzone na chrono. Karabin przed awarią miał średnią na poziomie 320fps.

Totalnie zrezygnowany pożyczyłem innego AUGa i rozpocząłem przekładanie kolejnych części z jednego do drugiego. Po przekładce do mojego body kompletnego GB, lufy i tej części z rączką przeładowania i szyną nic nie pomogły. Nadal trzeba strasznie mocno dociskać lufę do reszty(przy pomocy rączki). Moje części w pożyczonym AUGu śmigają bezproblemowo.

Z bólem doszedłem do wniosku, że wyrobiło się gniazdo w którym siedzi GB. W moim body GB lata delikatnie na boki i leciutko przesuwa się do tyłu(w innych augach siedzi sztywno). GB z zewnątrz nie ma żadnych śladów otarć. Na dniach będę starał się otworzyć body i dojść w którym miejscu plastik się wyrobił.

Oczywiście mogę się mylić, stąd moje pytanie: co innego mogło paść, na co ja nie zwróciłem uwagi??. Ja wykorzystałem już całą swoją wiedzę i umiejętności.

Proszę o pomoc .

Albo podkładasz cos z tyłu GB by go pchnęło do przodu, albo zakładasz dłuższą dyszę by sięgała gumki jak należy, tylko trzeba dobrze dobrać, a potem pomalutku przypiłowywać jakby nie chciało podawać kulek.

Miałem podobny problem w m15a4 CA (brak szczelności dyszy z komorą/gumką). Wstawiłem dłuższą dyszę a potem przypilnikowałem na długość minimalnie dłuzsza niz oryginał i jest git.

Jakbys zakładał dłuższą dyszę to pamiętaj: lepiej 20 razy otwierać gnata i za każdym razem piłować 0,5 mm niż raz spiłować za dużo.

Wersja dla całkiem oszczędnych mówi, by ściąć samą końcówke tej dyszy co masz zamontowaną, uciąć kawałek tej starej i skleiś w jedną o 2 milimetry dłuższą. Naokoło ładnie oszlifować dla gładkości a wnętrze przeczyścić delikatnie zwinietym papierkiem ściernym. Potem składasz, okazuje sie , że dysza jest tak długa, że nie odsłania wlotu kulek do komory i nie ma podawania amunicji. Wtedy też spiłowujesz pilniczkiem (drobnym dla gładkości) końcówkę dyszy o jakiś ułamek milimetra i czynność powtarzasz do skutku, tj. do podawania kulek.

Ja zastosowałem ostatnią metodę bo nie chciało mi sie babrać z zamawianiem dyszy i nie było mnie stać ;-) .

Hawk

Gumka się nie zużyła, mam 2 slikonowe.

Poldeck

To nie wina dyszy. Wcześniej problem nie występował, poza tym jak napisałem w swoim poście wymieniałem dysze na test i nie pomogło. Zresztą do AUGa wchodzi najdłuższa dysza dostępna na rynku.

Prośba do wszystkich- przeczytajcie uważnie post z opisem problemu, a później się wypowiadajcie.

Dzięki wszystkim za pomoc.

P.S.

Jutro otwieram body. Zobaczymy co w trawie piszczy.

Przeczytałem dokładnie, nie bój sie.

Niby też miałem w emce dysze do emki a była o milimetr za krótka. Jeśli nie sięga bo GB jest cofnięty (albo lufa wysunięta) to innej opcji jak pchniecie gb lub przedłużenie dyszy nie masz. A jak nie ma dłuższej na rynku to możesz próbować przedłużyć swoją. A jeśli wymieniłeś dysze z AUGowej na AUGową to jaka miałaby być różnica kiedy są tej samej długości i obie tak samo nie sięgają gumaka?

Spróbuje się nią jeszcze pobawić, bo i co mam do stracenia. Zastanawia mnie jednak fakt, że po włożeniu do mojego body GB od innego AUGa oraz kompletnej lufy problem nie ustąpił.

Zaobserwowałem jeszcze jedną rzecz. GB i lufa bez "dociśnięcia" nie stanowią linii prostej, są w stosunku do siebie lekko pochylone. Przy mocnym dociskaniu osiągają linię prostą i w miarę normalny strzał. W 2 innych AUGach nie zaobserwowałem podobnego zjawiska.

P.S.

Ta aluzja o czytaniu to oczywiście nie do Ciebie. Sam wiesz jaki czasem bajzel się robi jak ludzie na siłę próbują udzielić "genialnych rad", czytaj "nabić sobie posta".

Pozdrawiam

Edited by Raq

Ok, problem rozwiązany. To była wina klapki dociskającej GB w której wyłamał się trzpień. Nowa część zamontowana karabin śmiga jak nowy.

Jakby ktoś nie zrozumiał o co mi chodzi oto link to owej klapki:

http://www.wgcshop.com/pcart/shopper.php?i...G-ST21_srch_aug

Sprawa zakończona. Proszę o zamknięcie tematu.

Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za rady.

Ok, problem rozwiązany. To była wina klapki dociskającej GB w której wyłamał się trzpień. Nowa część zamontowana karabin śmiga jak nowy.

Właśnie wczoraj zainspirowany Twoim problem oraz niezadowlenie z osiągów wymontowałem tą klapke i pytanie - który dokładnie element klapki odpadł. Bo u mnie na górze tej płytki powinny być 2 bolce - został jeden niestety.