Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Witam

Ponieważ temat o CZtce jest dość stary i już umieszczony w archwium, zadaję pytanie tutaj - czy opłaca się kupić ten pistolet? Interesuje mnie niezawodność, osiągi stoją na drugim planie (to i tak boczna...).

Jak się sprawują Wasze CZtki? :) Jakieś specjalne uwagi? :)

Pozdrawiam!

• 2 weeks later...
  • 3 weeks later...

Witam

Ujmę to tak CZ'ta KSC jest robiona w dwóch wersjach v1 przedstawiający pierwotną CZ-75 oraz v2 czyli późniejszy model model CZ-75. O ile w porównaniu v1 jest zdecydowanie lepsza od v2 pod względem BB oraz działania mechanizmów (np. brak znanego luzu na dźwigni bezpiecznika) tak nie zmienia to faktu że moja CZ-75 v1 zaczęła kaprysić po ok 1k kulek (strzelanie raczej rekreacyjne).

Objaw standardowy dla CZ'tek czyli BB tak słaby że zamek nie zostawał na slide-stop'ie.

Po dokładnym zgłębieniu problemu (czyli rozłożeniu CZ'ty na części pierwsze) stwierdziłem że za cały problem odpowiada niezwykle niski profil zamka w CZ.

Panowie z KSC musieli w małej przestrzeni zamka umieścić zespół BB i co za tym idzie jest on na tyle mały że nie posiada zapasu "mocy" i żeby działał poprawnie musi być utrzymywany w idealnej czystości. Przy porównaniu zespołu BB CZ'ty do Glocka 17 KSC to zespół BB w glocku wygląda jak armata.

W tym właśnie tkwi cały problem, a wszelkie inne usterki które odpowiadają za zmniejszenie się szczelności układu gazowego tylko pogarszają obraz całości.

Dlatego ja uważam CZ'te jako raczej pistolet do kolekcji niż na strzelanki (taki sam wniosek jest zresztą w recenzji na arniem).

Mam nadzieję że pomogłem

Pozdrawiam

wantacz