madd Posted December 11, 2007 Report Share Posted December 11, 2007 Panowie, mam takie pytanie, nigdzie podobnego nie znalazlem, wiec daje tutuaj...Mam w posiadanie strzelbe mysliwska po dziadku, i tak pomyslalem, ze ladnie wygladalaby na scianie...Wiadomo, nie chce wieszac sprawnej flinty - chcialbym aby jakos legalnie byla pozbawiona cech bojowych ;) Co mam zrobic ? Jechac z tym na policje ? :wink: Pare osob mowilo mi ze mam przewiercic lufe, pare osob ze spilowac szczerbinke - ale czy wtedy bedzie mogla legalnie sobie wisiec ? Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted December 11, 2007 Report Share Posted December 11, 2007 W tej chwili nielegalnie posiadasz broń, co jest zagrożone karą do 8 lat pozbawienia wolności. Jak wszedłeś w jej posiadanie? Spadek? Od razu powinieneś zgłosić się na policję i oddać broń do depozytu. Dalej są dwie metody - wystąpić o pozwoleni na broń do celów kolekcjonerskich lub znaleźć rusznikarza, który ją zdekuje. Ty tego nie możesz zrobić, bo musi to zrobić rzemieślnik z uprawnieniami, który wystawi na to kwity. O ile pamiętam aby broń była niezdatna do użyku musi mieć przewierconą lufę, zaspawaną komorę nabojową i zaspawany przewód iglicy. Poszukaj w Ustawie, tam to jest dokłądnie opisane. Quote Link to post Share on other sites
Yeneth Posted December 12, 2007 Report Share Posted December 12, 2007 Wiadomo, nie chce wieszac sprawnej flinty - chcialbym aby jakos legalnie byla pozbawiona cech bojowych ;) Najczęściej nazywa to się "pozbawieniem cech użytkowych" i był nawet topic poświęcony temu zagadnieniu TUTAJ Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts