Guest (ID:6452) Posted December 25, 2007 Report Share Posted December 25, 2007 Zwracam się do posiadaczy zero triggera laylaxa. Potrzebuję fotki jego WNĘTRZA (najlepiej trigger do VSR). Jesli ktoś w Krakowie ma taki do VSR chętnie pozyczę pod jakiś zastaw (np. moja replikę) na 2-3 dni abym ściagnął wymiary. Z góry dziękuję za pomoc Jacek R. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted December 31, 2007 Author Report Share Posted December 31, 2007 Czy na prawde nikt nie ma zero triggera? Kurcze, a nie wiecie gdzie moge dorwac zdjęcia wnętrza tego mechanizmu? Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted January 7, 2008 Report Share Posted January 7, 2008 Moge ci dać rysuneczek poglądowy jeśli w czymkolwiek Ci to pomoże... Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted January 8, 2008 Author Report Share Posted January 8, 2008 Bardzo! z rozkładu pinów na obudowie mozna wiele wywnioskowac ale jednak nie wszystko... Najbardziej interesuje mnie w jaki sposób mocowana jest i krzyzuje się z innymi elementami blokada prowadnicy sprężyny... Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted January 9, 2008 Author Report Share Posted January 9, 2008 Nadal sa dla mnie nie wyjasnione 2 kwestie: W jaki sposób ta część po prawej trzymająca tłok wraca do swojej wyjsciowej pozycji? Gdzie i jak zamocowana jest spręzynka? Nie do końca rozumiem po co tam łozysko kulkowe i jak to wszystko ma działać, z moich oględzin zdjęć (rozkład pinów na obudowie) wynika coś zupelnie innego... Ponadto po co tyle osi obrotu? skoro element ma 2 lub wiecej to znaczy ze sie nie obraca? Prosił bym o dokładniejszy rysunek lub fotografie. Z góry dzięki Jacek R. Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted January 9, 2008 Report Share Posted January 9, 2008 Sorki, troche niemrawo to wyjaśniłem , bo byłem chorawy i mi sie nie chciało aż tak produkować. Zaraz zmodyfikuję rysunek i Ci podeśle z dokładniejszym wyjaśnieniem. Quote Link to post Share on other sites
Slaw Posted January 10, 2008 Report Share Posted January 10, 2008 A linka oczywiście mógłbyś tutaj zapodać, bo też bym był zainteresowany (może ktoś inny też) ;) . Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted January 10, 2008 Author Report Share Posted January 10, 2008 Rysunek nie jest mojego autorstwa i obowiązują prawa do niego. Bez zgody autoranie mogę go zamiescić. Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted January 10, 2008 Report Share Posted January 10, 2008 A ja wyrażam zgodę! :-) Rysunek jest robiony w 5 minut w Paint`cie i jedynie z grubsza przedstawia zasadę działania Zero Triggera ale jeśli komuś ma pomóc? "Bierzcie z tego wszyscy!" http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/159df4f294ac54d5.html Czerwone to osie obrotu zamocowane w obudowie. Zielone kropy to osie obrotu pomiedzy poszczególnymi elementami. Zielona "penisoida" to spring stopper. Fioletowe "coś" to łożysko kulkowe i punkt jego zamocowania. Sprężynki obie są ciągnące. Zero Trigger nie ma żadnej blokady spustu. Na rysunku jest pominięte jakiekolwiek mocowanie do karabinu. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted January 11, 2008 Author Report Share Posted January 11, 2008 Poldeck, czy jezyk spustowy porusza się ku dołowi?! A nie do tyłu? Kurcze produkcja zero triggera nie może posunąć się do przodu... mam juz wykonawce z maszynami, mam już kosztorys ale brakuje mi dokumentacji samego mechanizmu :/ Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted January 11, 2008 Report Share Posted January 11, 2008 Tak, spust porusza się ku dołowi po to, żeby ta długa beleczka mogła z niego zeskoczyć. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted January 12, 2008 Author Report Share Posted January 12, 2008 (edited) to dość nietypowe... Znalazłem ciekawy sklep z odpowiednimi łozyskami, służę linkiem: http://www.stozek.pl/sklep.php?kod=&sr...c=&f=szukaj Pozdrawiam Jacek R. Jeszcze jedna sprawa. Układ pinów widoczny tutaj http://kauppa.nemesis.fi/files/nemesis/htm...LL-PSS10-ZT.jpg nie zgadza się z tym co zamieściłeś na swoim rysunku... Ponadto tu pokazane jest że spust porusza się normalnie, do tyłu a nie w dół... Bardzo prosze o wyjasnienia bo jestem coraz bliższy sukcesu :D Edited January 12, 2008 by dexterkrak Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted January 12, 2008 Report Share Posted January 12, 2008 (edited) Dźwignia pod katem prostym. Ciągniesz do tyłu i w dół naraz. To chyba dość proste ;-) . Spust jest na tyle długi w dół, ze naciskając go, ruch w dół jest minimalny. A mój rysunek obrazuje zasadę działania. Nie pamiętam dokładnie rozkladu bebechów zero triggera bo dawno miałem go w łapach. Na rysunku umieściłem tylko główne piny, niezbędne do działania. Zresztą weź na logikę patrząc na rysunek: jest na nim wszystko co niezbędne do działania mechanizmu na zasadzie takiej jak zero trigger. Na jego podstawie jestes w stanie opracować swojego zero triggera o identycznej sprawności co firmowy. To nie wystarczy? Dla mnie wystarczy, nie musi być w 100% zgodny jeśli działa tak samo dobrze i jest podobnie trwały. Poza tym dokladniej nie narysuję bo nie pamietam jak to DOKŁADNIE wyglądało. Po przeanalizowaniu zasady działania jakbym miał to odtworzyć to zrobiłbym tak jak narysowałem i już. Zresztą każdemu wolno przerobić mój rysunek na prawidłowy , jeśli sie pomyliłem. Edited January 12, 2008 by poldeck Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted January 13, 2008 Author Report Share Posted January 13, 2008 Witam, mam dość dokładne fotki wnętrza mechanizmu. Gdy tylko ich autor wyrazi zgodę, zamieszczę na forum, jesli nie to na ich podstawie zrobię szkice i te zamieszczę. Pozdrawiam Jacek R. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted January 14, 2008 Author Report Share Posted January 14, 2008 Autor zdjęć zgodził się abym je zamiescił. http://img219.imageshack.us/img219/8861/obraz012me3.jpg to zdjecie, mam wiecej, wybiorę takie dość wyraźne itp i może też zamieszczę. Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted January 15, 2008 Report Share Posted January 15, 2008 (edited) Aż tak daleko się nie pomyliłem z tego co widzę :-) . Ale czyżby były dwie wersje? Ten, który oglądałem osobiście był nieco inny w szczegółach. Ale mniejsza z tym, działa i tak na takiej samej zasadzie, więc nikt mi nie powie, że zrobiłem z siebie debila ;-) . W sumie umiesciłem łożysko na nie tym elemencie co trzeba. Edited January 15, 2008 by poldeck Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted January 16, 2008 Author Report Share Posted January 16, 2008 No działa inaczej tzn całkiem sporo sie pomyliłeś. Pominąłęs jeden, o kluczowym znaczeniu element tzn tą dźwignię na ktorej zamocowane jest łożysko :) teraz faktycznie ma to sznase działać... Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted January 16, 2008 Report Share Posted January 16, 2008 Nie aż tak daleko ;-) . Łożysko łożyskuje tę samą powierzchnię więc może być. A przyjrzyj się geometri ruchu spustu i krawędzi (łożyska) z której zeskakuje długa beleczka. :-P Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts