Ohtar Posted January 9, 2008 Report Share Posted January 9, 2008 http://img211.imageshack.us/img211/2636/bumfy6.jpg Wiecie może co to za nabój? Na 100% nie jestem pewien, bo kierowałem się wyłącznie googlem, ale to chyba jakiś rodzaj amunicji 30mm do 2A42. Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted January 9, 2008 Report Share Posted January 9, 2008 Wygląda jak większość naboi do 30mm działek zwłaszcza lotniczych. Kryza łuski wygląda "dziwnie" ale to że trochę "wystaje" to pewnie nie wyznacznik typu broni z której się tym lutuje. Zresztą aż takim znawcą nie jestem. Pasuje wg mnie na wszelkie odmiany 2A42 Quote Link to post Share on other sites
killa Posted January 9, 2008 Report Share Posted January 9, 2008 (edited) Powiem tak, strzelałem z tego na czołgach, to jest amunicja 23mm uŻywana w działach ZSU23, lub lufach wkładkowych czołgów, jako amunicja szkoleniowa. Charakteryzuje się ona krótkim pociskiem, brązową tuleją na wkład smugacza, i miedzianym pierścieniem prawie przy samym końcu pocisku. Oraz balistyką lotu w 95% zbliżoną do pocisku podklaibrowego 125mm. Zastosowano w niej wzbogacaną mieszankę prochu o włąściwościach toxycznych, nadającą bardzo duŻe prędkości. Dane z pamięci, oraz wspomnien, kiedy to dowódca czołgu na pasie obok mnie, po nawąchaniu się tego swinstwa dostał lekkiego zawału serca, a mnie cały dzien łeb bolał. Edited January 10, 2008 by Foka Quote Link to post Share on other sites
7.62 Posted January 9, 2008 Report Share Posted January 9, 2008 (edited) Jak Killa napisał, 23 mm od Szyłki. Mam taki u siebie. Dokładnie taki sam pocisk i kryza. Jestem na 99% pewien. EDIT: Potem spojrzałem jeszcze raz, na dolne zdjęcie. Pocisk nieco się różni, ale kryza taka sama. Edited January 9, 2008 by 7.62 Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted January 9, 2008 Report Share Posted January 9, 2008 Dokłądnie tak samo wyglądają naboje od lotniczych wersji 30mm 2A42 np w Ka52 Quote Link to post Share on other sites
Ohtar Posted January 9, 2008 Author Report Share Posted January 9, 2008 Rzeczywiście amunicja 23mm. Thx killa. Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted January 9, 2008 Report Share Posted January 9, 2008 To amunicja 30mm do 2A42 w kilku wersjach. Quote Link to post Share on other sites
Ohtar Posted January 9, 2008 Author Report Share Posted January 9, 2008 Może coś przeoczyłem, ale wg. tej stronki to raczej jest amunicja do innej broni. Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted January 9, 2008 Report Share Posted January 9, 2008 Nie to ja sie machnąłem ze zdjeciem ;) To jest właściwe. Coś się ze stroną stało :( W każdym razie fakt poprzednie zdjecie to coś z NR-x A 2A42 jednak ma ciut inną konstrukcję. Więc to faktycznie albo 23mm albo to coś NR. Quote Link to post Share on other sites
killa Posted January 9, 2008 Report Share Posted January 9, 2008 (edited) Thor, na_prawdę, miałem tego w rękach około 30 sztuk, to jest 23mm. Porównaj sobie do pilota na pierwszym zdjęciu. Edited January 10, 2008 by Foka Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts