Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Co to za sztuka?

Recommended Posts

Wygląda jak większość naboi do 30mm działek zwłaszcza lotniczych.

Kryza łuski wygląda "dziwnie" ale to że trochę "wystaje" to pewnie nie wyznacznik typu broni z której się tym lutuje. Zresztą aż takim znawcą nie jestem. Pasuje wg mnie na wszelkie odmiany 2A42

Powiem tak, strzelałem z tego na czołgach, to jest amunicja 23mm uŻywana w działach ZSU23, lub lufach wkładkowych czołgów, jako amunicja szkoleniowa. Charakteryzuje się ona krótkim pociskiem, brązową tuleją na wkład smugacza, i miedzianym pierścieniem prawie przy samym końcu pocisku. Oraz balistyką lotu w 95% zbliżoną do pocisku podklaibrowego 125mm. Zastosowano w niej wzbogacaną mieszankę prochu o włąściwościach toxycznych, nadającą bardzo duŻe prędkości. Dane z pamięci, oraz wspomnien, kiedy to dowódca czołgu na pasie obok mnie, po nawąchaniu się tego swinstwa dostał lekkiego zawału serca, a mnie cały dzien łeb bolał.

Edited by Foka

Jak Killa napisał, 23 mm od Szyłki. Mam taki u siebie. Dokładnie taki sam pocisk i kryza. Jestem na 99% pewien.

EDIT: Potem spojrzałem jeszcze raz, na dolne zdjęcie. Pocisk nieco się różni, ale kryza taka sama.

Edited by 7.62