szary_16 Posted February 4, 2008 Report Share Posted February 4, 2008 Witam wszystkich maniaków! Mam problem z moją m16 kupioną niedawno. Problem polega na ty że za każdym razem kiedy oddaje strzał karabin dosłownie pluje kulkami. Nie mam pojęcia czy to wina komory i gumki czy może dyszy ewentualnie uszczelek w gb. Jeżeli ktoś wie jak to naprawić proszę o pomoc:) Jeżeli to ma znaczenie to ma pęknięte tylne uszy body które jest "złapane" opaskami. Nie chcę rozbierać gb. bo ma jeszcze gwarancje i stickery i nie wiem czy wysłać do krakmanów. Jeżeli to możliwe proszę o pomoc. Pozdrawiam. Szary. Quote Link to post Share on other sites
sodi Posted February 4, 2008 Report Share Posted February 4, 2008 Jeżeli uszy pękły przy dosyć mocnym upadku i po tym zaczynały się problemy to możliwe że coś się "po przestawiało" w środku . Również mam ten model od P&J i działa dobrze ale efekt "plucia" miałem po tym jak do niestandardowej komory wpakowałem silikon systemy ,wystarczyło dobrze ustawić gumkę w komorze aby wada zanikła . Możliwe że i tobie po prostu podczas upadku gumka wysunęła się z komory bo mnie raz tak się zdarzyło na "strzelance " Quote Link to post Share on other sites
szary_16 Posted February 4, 2008 Author Report Share Posted February 4, 2008 Nie uszy pękły podczas trzymania w reku gdy pasek się wyślizgnął i w ostatnim momencie został złapany. A gumka jest wsadzona dobrze przynajmniej tak mi sie wydaje bo pierwsze co sprawdzałem komore hop-up i ustawienie gumki . Więc to może gb ale poczekam może ktoś jeszcze się odezwie dzięki za info:) Quote Link to post Share on other sites
DyingFetus Posted February 4, 2008 Report Share Posted February 4, 2008 najlepiej odeślij na gwarancje,bo jeżeli gumka jest założona prawidłowo i z hop-upem wszystko w porządku to musi być coś uszkodzone.A kiedy pojawiły się te problemy?podczas strzelania nagle kulki zaczęły lecieć coraz bliżej? Quote Link to post Share on other sites
szary_16 Posted February 4, 2008 Author Report Share Posted February 4, 2008 Prawie na samym początku gdy kupiłem m16 i nie wiem co sie stało;/ Quote Link to post Share on other sites
DyingFetus Posted February 5, 2008 Report Share Posted February 5, 2008 Prawie na samym początku gdy kupiłem m16 i nie wiem co sie stało;/ odeślij go,będziesz mieć spokój,a serwis zajmie się problemem ;-) Quote Link to post Share on other sites
hary934 Posted February 5, 2008 Report Share Posted February 5, 2008 Od razu tak strzelała? I czy w ogóle strzelała(dalmy te 20m) czy tylko kulka wylatywała(ledwo) z lufy i po metrze spadała na ziemi? Być może to nadmiar sylikony na gumce, bo krakmani walą tam całe litry. Quote Link to post Share on other sites
wassabi Posted February 5, 2008 Report Share Posted February 5, 2008 Witam, mam M4A1 tej samej firmy, mi także pluje kulkami, ale do tego często "pluje" 3 kulkami, albo dwoma. Nie mogę odesłać jej na gwarancje ponieważ ta się skończyła. Zaczęło się to wszystko od tego kiedy rozebrałem GB, wtedy także mój pomysłowy brat psiknął do cylindra olej sylikonowy, nie wiem czy to w czymś przeszkadza. Wymieniłem także komorę HU plastikową SRC, ale to przed rozebraniem GB wtedy strzelała bardzo dobrze. Nie wiem co robić, próbowałem już wielu sposobów żadne nie pomogły. Proszę o pomoc. Quote Link to post Share on other sites
hary934 Posted February 5, 2008 Report Share Posted February 5, 2008 Usawić HU na max'a i wypluć z 2k kulek. Poprostu olesj sylikonowy przedostał sią z zespołu cylindra do gumki HU smarując ją nad to ;-) Jest też innty sposób- wyjąć komore HU razem z lufą i od strony GB za pomocą szybko ładowarki do magów przecisnąć przez HU 100kulek(czynność wykonywać na maksymalnym ustawieniu HU i powturzyć parokrotnie)- tym o to sposobem pozbyłem się dzisiaj 'plucia' kulek w nowiutkiem ICS'ie, a i na pejocie go praktykowałem. Quote Link to post Share on other sites
DyingFetus Posted February 6, 2008 Report Share Posted February 6, 2008 albo sprawdź czy dobrze założyłeś cylinder,musi być dziurą do tyłu. Quote Link to post Share on other sites
wassabi Posted February 6, 2008 Report Share Posted February 6, 2008 Chodzi o to że dziury nie ma, z reszta cylindrem się nie bawiłem, wyciągałem tylko tłok, a wtedy pod moją nieobecność genialny braciszek psiknął smarem :/. Quote Link to post Share on other sites
Jabol Posted February 6, 2008 Report Share Posted February 6, 2008 No i dobrze , że psiknął, ja tak zawsze robię. Rozłóż gearbox i złóż go porządnie ! sprawdź szczelność tłoka w cylindrze, czy uszczelka jest dobrze dopasowana. Weź do ręki cylinder z tłokiem w środku i głowicą cylindra. Zatkaj palcem wylot głowicy cyl. i ściśnij powietrze za pomocą tłoka. Jeżeli idzie ciężko jak w strzykawce to jest wszystko ok, a jak nie to zmień uszczelkę albo całą głowicę tłoka. Proste. Pamiętaj żeby dobrze włożyć popychacz musi być połączony z dyszą i nie zapomnij o sprężynce ! Druga sprawa- lufa. Wyciągnij ja razem z komora. Skręć hop up na min. Popatrz przez lufę, hop up nie powinien wystawać. Przekrój lufy ma być okrągły. Jeżeli mimo skręcenia hop up wystaje to jest źle. Quote Link to post Share on other sites
wassabi Posted February 6, 2008 Report Share Posted February 6, 2008 No właśnie chodzi o to że przytykam palec i wcale nie idzie ciężko, tylko bardzo lekko, ale jestem przekonany że tak było od samego początku, ponieważ dmucha tak samo, gdy wszystko poskładam i przytknę rękę do lufy, czuć jest powietrze, o takiej samej sile, co wcześniej. Co do popychacza to nie wiem czy go dobrze założyłem, ponieważ dysza jest luźna, wydaje mi się że tak samo było przed rozłożeniem GB, ale nie jestem pewien na 100%. Komorę także sprawdzałem, już wcześniej, przekrój lufy jest idealnie okrągły. Quote Link to post Share on other sites
szary_16 Posted February 6, 2008 Author Report Share Posted February 6, 2008 (edited) Działał na początku bardzo dobrze strzelał normalnie te 45-50m i nagle przestał strzelać dobrze;/ nie mam pojęcia co się mogło stać... Edited February 6, 2008 by szary_16 Quote Link to post Share on other sites
Piotrek109 Posted February 6, 2008 Report Share Posted February 6, 2008 Ja mam ten sam problem :( Kulki leca na 25m a karabinek nigdzie mi nie upadl :( Quote Link to post Share on other sites
wassabi Posted February 6, 2008 Report Share Posted February 6, 2008 Grzebiąc w replice, zauważyłem że kulki nie są jakby to powiedzieć na równi z dyszą, tylko są kilka mm poniżej dyszy. Nie wiem czy to w czymś przeszkadza, ale moim zdaniem przez to kulki się blokują, lub 2 wylatują podczas strzału. Jeśli się mylę proszę mnie poprawić. Quote Link to post Share on other sites
sodi Posted February 6, 2008 Report Share Posted February 6, 2008 co do krótkiego zasięgu ,sprawdźcie uszczelki tłoka , w minimi P&J to była powszechna wada ,u mnie podczas przeglądu eMki została zmieniona właśnie uszczelka tłoka ale wcześniej nie "pluło" na 20 m . Profilaktyka krakmanów czy ślady ubytku ? Quote Link to post Share on other sites
wassabi Posted February 6, 2008 Report Share Posted February 6, 2008 Dziwne bo nie zmieniałem nic w GB, a przed rozebraniem strzelało bardzo ładnie, ale po rozłożeniu GB nagle replika zaczęła pluć kulkami, więc raczej to nie to. Właśnie sobie przypomniałem że bardzo mnie zdziwiło to że tłok lata sobie swobodnie w cylindrze, nie daje żadnego oporu powietrza. Nie wiem czy to tak musi być, czy nie. Quote Link to post Share on other sites
Jabol Posted February 7, 2008 Report Share Posted February 7, 2008 Nie wiem czy to tak musi być, czy nie. NIE, ma być szczelny. To ma działać jak ściskana strzykawka. Niektóre tłoki uszczelniają się dopiero pod wypływem ruchu. Więc ściśnij go energicznie blokując wylot palcem , jeżeli mimo to pójdzie gładko to znaczy że uszczelka jest za mała. CZYLI ŹLE. Możesz: - kupić nową uszczelkę/ gł tłoka - rozszerzyć obecną. Zdejmij ją z gł tłoka i osadź na cylindrze tak żeby się rozepchała. Następnie zagotuj wodę, wsadź cylinder do szklanki razem z nałożoną uszczelką i zalej wodą. Poczekaj 10-15 min i schłodź zimą wodą i tak zrób jeszcze raz albo 2 razy. Uszczelka się poszerzy. Lepiej jednak kupić bo ta metoda działa przez pewien czas. Potem gumka wraca do stanu pierwotnego. Ale to różnie bywa... Quote Link to post Share on other sites
wassabi Posted February 7, 2008 Report Share Posted February 7, 2008 Już doszedłem, co było nie tak, otóż nie połączyłem dyszy z popychaczem i tym samym dysza się nie cofała. Replika strzela teraz bardzo dobrze. Dzięki wszystkim za pomoc. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts