Cien Posted November 20, 2008 Report Share Posted November 20, 2008 Oj strzelało strzelało... Doszukałem się co robiłem źle - tłok nie był równo na prowadnicach. Wypadałoby nasmarować - zgaduję, że nie zwykłym silikonem, ale smarem do zębatek? Co konkretnie potraktować w ten sposób? Wnętrze cylindra, zewnętrze tłoka, łożyska prowadnicy? Quote Link to post Share on other sites
zulu Posted November 21, 2008 Report Share Posted November 21, 2008 Za krótko mam AEG-a żeby się wypowiadać czym na 100 % smarować, ale ze względu na współpracujące materiały posmarowałem: - głowicę cylindra osadziłem na smarze silikonowym, - głowicę tłoka z uszczelką posmarowałem olejem silikownowym, - zębatka tłokowa była już posmarowana czymś fabrycznie, ale delikatnie dołożyłem smaru molibdenowego do przegubów (myślę, że lepszy byłby grafitowy), - do prowadnic tłoka użyłem smaru miedziowego ponieważ gdzieś kiedyś przeczytałem (nie mogę w tej chwili znaleść gdzie), że nie powinno się smarować trących powierzchni aluminiowych silikonem (obudowa GB i tłok są z aluminium). Pochodziło to wszystko jakieś 8000 kulek i było OK, teraz zmieniłem tłok na polyacetalowy więc na prowadnicach też już siedzi lekko rozrzedzony smar silikonowy. Quote Link to post Share on other sites
Cien Posted November 21, 2008 Report Share Posted November 21, 2008 Dobra. Rozłożyłem, nasmarowałem ślicznie zębatki i cały zespół tłoka smarami CA. Zaczął ciszej i płynniej pracować, cud miód i orzeszki. No to wziąłem chrono. (...) Maksymalny wynik to 360 fps. Wszystko jest na 100% złożone jak należy, bo sprawdzał to spec z serwisu. Co zatem jest źle? Replika ma miesiąc, upgrade dwa dni, zmieniona tylko gumka na silikon guardera, ale mierzone było przecież na otwartym hopie. Dzięki za ewentualne rady. pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
PRESTON Posted November 22, 2008 Report Share Posted November 22, 2008 czy miałeś efekt skrzykawki? ja na standardowych bebechach nie miałem strzykawki w zestawie D. zulu w identycznym miał, tak więc twój też może nie być "spasowany". teraz po zmianie głowicy tłoka ale nadal na stockowym cylindrze (nie moim) mam strzykawkę totalną nie jest w stanie dopchać tłoka do końca cylindra (oczywiście zatykając wylot na samej głowicy cylindra) bo po całkowitym złożeniu dysza jednak puszcza trochę powietrza (brak uszczelnienia stockowej dyszy) po wymienie lufu na KM-Heada precyzyjna mam zmierzone 430 fps. Quote Link to post Share on other sites
PRESTON Posted November 22, 2008 Report Share Posted November 22, 2008 zapomniałem o najważniejszym wywaliłem sprężynę madoniona - strasznie się uklepuje. wsadziłem 120 guardera i wyślę że to główny sprawca takiego wyniku na chrono Quote Link to post Share on other sites
Cien Posted November 22, 2008 Report Share Posted November 22, 2008 Problem zostanie rozwiązany gwarancyjnie - po kilkunastu minutach dzisiejszej strzelanki pi....ł ząbek w tłoku. Dziękuję, tym niemniej, za rady. Quote Link to post Share on other sites
hary934 Posted November 22, 2008 Report Share Posted November 22, 2008 Aby głowica tłoka dobrze sie uszczelniła należy SZYBKO popchnąć tłok... Wtedy powietrze ucieka tylko przez dyszę, którą koniecznie trzeba wymienić... Ja mam guardera ;-) Quote Link to post Share on other sites
zulu Posted November 22, 2008 Report Share Posted November 22, 2008 (edited) Problem zostanie rozwiązany gwarancyjnie - po kilkunastu minutach dzisiejszej strzelanki pi....ł ząbek w tłoku. 8O aluminiowy ? Który dokładnie ? Edited November 22, 2008 by zulu Quote Link to post Share on other sites
Cien Posted November 22, 2008 Report Share Posted November 22, 2008 Pierwszy? Ostatni? Nazwijmy go umownie: metalowy ;) Quote Link to post Share on other sites
3d3k00 Posted November 23, 2008 Report Share Posted November 23, 2008 Witam przeczytałem (prawie) cały temat i zdaje mi się ze większość jest zadowolona ze wybrała M4 ICS a nie np. G&P . chce kupić tańszą wersje (z plastikowym korpusem) i z czasem dokupić metalowy i mam takie pytanie czy jest możliwość kupienia np. najpierw górnej części body czy będzie ona pasowała z dolną plastikową częścią? Quote Link to post Share on other sites
PRESTON Posted November 23, 2008 Report Share Posted November 23, 2008 tak oczywiście będzie pasować. Quote Link to post Share on other sites
zulu Posted November 23, 2008 Report Share Posted November 23, 2008 Zapewniam Cię, że nie odczujesz żadnego dyskomfortu z plastikowym body. Nie jest gorsze od metalowego, a jeżeli brać pod uwagę ciężar to lepsze. Palstik jest bardzo wytrzymały, wiem co mówię, dzisiaj było -3 na strzelaniu, wiatr, śnieg, ślisko, walnąłem orła przygniatając giwerę - nic się nie stało. Quote Link to post Share on other sites
3d3k00 Posted November 24, 2008 Report Share Posted November 24, 2008 Wiecie może gdzie ją dostanę (pisałem do madonion.eu i będą ją mieli dopiero pod koniec grudnia :???: ) Quote Link to post Share on other sites
scurek002 Posted December 3, 2008 Report Share Posted December 3, 2008 Czy to normalne, że kolba w mojej emce ma luzy tzn. macha się lekko na prowadnicy? Szczegół, ale zawsze. Quote Link to post Share on other sites
PRESTON Posted December 3, 2008 Report Share Posted December 3, 2008 musi mieć luz. chłopie czy ty nie masz innych problemów. pomyśl na przykład o globalnym ociepleniu Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted December 5, 2008 Report Share Posted December 5, 2008 Tak długo, jak sama prowadnica nie chybota się na boki, cała reszta ma prawo a nawet obwiązek się chybotać. Quote Link to post Share on other sites
Naimad8 Posted December 11, 2008 Report Share Posted December 11, 2008 (edited) nikt nic nie pisał o tej replice: http://www.madonion.eu/M4_SIR_p8.html z tego co mi się wydaje to jest to to samo co inne mki ICS (chodzi mi o gearbox). tuningować jej nie mam zamiaru wystarczy mi tyle fpsów. zależy mi na tym żeby miała składaną kolbę. do budynków i do lasu. mam do was dwa pytania: opłaca się kupić tą replikę? wkońcu to około 1700zł. i jaka bateria mieści się w przednim gripie? pozdrawiam edit: wymieniłbym tylko gumkę i lufę na precyzyjną Edited December 11, 2008 by Naimad8 Quote Link to post Share on other sites
AirBorne Posted December 11, 2008 Report Share Posted December 11, 2008 http://zbrojownia.linuxpl.com/product_info...facturers_id=34 Tu masz 50zł taniej. Czy się opłaca? Każdą emkę ICSa się opłaca kupić ;) Ale jeśli chodzi o dany model to wybrałbym inny, bo ten jest strasznie drogi, a na Zbrojowni są teraz promocje na emki ICS http://zbrojownia.linuxpl.com/index.php?cPath=23_121 Co do baterii - najlepiej napisać emaila do sklepu, dadzą Ci najbardziej pewną odpowiedź. Pozdrawiam, Air. Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted December 12, 2008 Report Share Posted December 12, 2008 http://zbrojownia.linuxpl.com/product_info...products_id=800 http://zbrojownia.linuxpl.com/product_info...products_id=598 500zł tańsze, a możliwości te same... Quote Link to post Share on other sites
PRESTON Posted December 12, 2008 Report Share Posted December 12, 2008 z małą różnicą. zbrojownia daje 12 miechów gwarancji, oniony 18 Quote Link to post Share on other sites
Naimad8 Posted December 12, 2008 Report Share Posted December 12, 2008 z małą różnicą. zbrojownia daje 12 miechów gwarancji, oniony 18 właśnie dlatego wole dać te 50zł więcej i mieć gwarancje dłuższą o pół roku (wiem że się nic nie posypie ale jednak pewniej będę się czuł). C15 jest dłuższe, mniej poręczne dlatego wole kupić SIRa (ładniejszy). Jeśli SIR to to samo co inne m4 ICS to wydam te 1700zł na niego 8-) Quote Link to post Share on other sites
hary934 Posted December 12, 2008 Report Share Posted December 12, 2008 Już lepiej kupić risa, szyny ma, a i tańszy ;-) Gumki nie warto wymieniać ;-) Quote Link to post Share on other sites
Naimad8 Posted December 12, 2008 Report Share Posted December 12, 2008 (edited) Gumki nie warto wymieniać no ale jak będę wymieniać lufę na precke to czemu gumki też nie zmienić? Myślę, że gumka Systemy będzie lepsza od tej ICS. Już lepiej kupić risa, szyny ma, a i tańszy Jeszcze mam trochę czasu, pomyśle nad tym. EDIT: Mad onion do SIRa polecił mi tą batke: http://madonion.eu/Bateria_96_V_1400_mAh_KAN_p133.html tylko się zastanawiam czy 9,6V to nie za dużo jak na stocka. Edited December 12, 2008 by Naimad8 Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted December 12, 2008 Report Share Posted December 12, 2008 Stockowe bebechy ICSów serii M4/16 spokojnie współpracują na bateriach 9,6V. Gumy nie warto wymianiać nawet jak bedziesz wymianił lufe. Mam M4 ICSa już 3-4 lata wymienioną lufę i nic więcej. Guma ICSowska daje rade w każdych warunkach. Czasem w zimę potrafi się na chwilę zbuntować ale wystarczy przestrzelić przez nią kilka kulek i i jest OK. C15 jest o tyle ciekaw apropozycja ż ema troche "dodatków" w "pakiecie" które się przydają. Ale fakt jest taki że jest długaśny i trzeba to sobie dobrze przemysleć. Quote Link to post Share on other sites
Stalker69 Posted December 12, 2008 Report Share Posted December 12, 2008 (edited) Wie ktoś czy TEN aku będzie pasował do C15? Chciałbym się upewnić xP Pisałem do Zbrojowni, ale jeszcze nie odpisali, a chciałem jak najszybciej zamówić (póki pieniądze z wypłaty jeszcze są :-F ) ;-) Chyba że macie jakiś godny polecenia aku ze Zbrojowni albo Krakmanów, które są dostępne Edited December 12, 2008 by Stalker69 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts