Dragunow Posted September 17, 2008 Report Share Posted September 17, 2008 W życiu nie miałem innych niż G&G Quote Link to post Share on other sites
krugerheini Posted September 19, 2008 Report Share Posted September 19, 2008 Jak dotąd użytkowałem jedynie low-capy CA do G3. Jako że pierwszą mą repliką nie była SARenka a JG, trzeba było delikatnie rpzyklepać kryzy magów, bo nie wchodziły w gniazdo (tzn. wchodziły ale zatrzask nie zaskakiwał). Nie smarowałem, nie czyściłem, sprzedałęm je już po 3-4 miesiącach użytkowania. Podawały kulki do ostatniej, zawsze. Quote Link to post Share on other sites
Ijet Posted September 19, 2008 Report Share Posted September 19, 2008 (edited) No to ja się wypowiem o midcapach STARa do AK47 - jednej z najtańszych pozycji na rynku. Używam ich razem z AK47 Cymy - CM.028 - (niedługo zobaczymy co potrafią w VFC bądź G&G ;) ) Pojemność teoretyczna 105 kulków, praktycznie 95-100 wchodzi, ostatnich 3-4 nie podaje, więc średnio 90 na mag wychodzi. W pierwszej partii 3 magów w ogóle olałem smarowanie, kolejne 4, kupione później, raz wysmarowałem silikonem. Efekt - do tej pory (ok pół roku intensywnego strzelania) żadnych zacinek zarówno w tych niesmarowanych jak i popsikanych. Używam kulek extreme, czasem G&P, a ostatnio GFC. Wygląd. Moim zdaniem zbyt czarny. Przy nieco "matowszych" i ciemno grafitowych korpusach, baaardzo się odcina i wygląda dosyć lipnie, ale czego się spodziewać po plastikach udających metal za 30 ziko... Ponadto w cymce magi dosyć luźni siedzą i nieźle się chybocą. Niestety nie obyło się bez przygód. W jednym magu zatyczka od sprężyny wyskoczyła mi podczas akcji i tyle ją widziałem. W domu w jej miejsce wkleiłem poxipolem jednogroszówkę i mag działa dalej bez zarzutu. :-F Poza tym Magi są lipnie sklejone, czasem z rozpędu uda się je przeładować i wtedy magazynek potrafi się "rozdąć" w środku. Energiczne ściśniecie skutkuje pozbyciem się nadmiaru kulek. Owa przypadłość jak na razie nie wpływa na funkcjonowanie magazynków. Ogólnie, do tanich replik, w kategorii cena\wydajność - jak najbardziej polecam. Estetom odradzam... Edited September 19, 2008 by Ijet Quote Link to post Share on other sites
Dragunow Posted September 19, 2008 Report Share Posted September 19, 2008 Wygląd. Moim zdaniem zbyt czarny. Przy nieco "matowszych" i ciemno grafitowych korpusach, baaardzo się odcina i wygląda dosyć lipnie, ale czego się spodziewać po plastikach udających metal za 30 ziko... Ponadto w cymce magi dosyć luźni siedzą i nieźle się chybocą. Poza tym Magi są lipnie sklejone, czasem z rozpędu uda się je przeładować i wtedy magazynek potrafi się "rozdąć" w środku. Energiczne ściśniecie skutkuje pozbyciem się nadmiaru kulek. Owa przypadłość jak na razie nie wpływa na funkcjonowanie magazynków. Na czerwono zaznaczyłem informacje które mnie rozbawiły xD Przepraszam, ale jak w czasie gry w ferworze i walce będę ładował maga a ten mi wybuchnie (zostanie "rozdęty w środku") uznam że ten magazynem jest nie funkcjonalny i bynajmniej wpływa to na funkcjonowanie. To tak jakby powiedzieć "urwała mi się kolba w m4 ale to nie przeszkadza w użytkowaniu " :-P A druga sprawa. To nie maga odcinają się od koloru body, ale to body jest by CYMA xD i to jest jednoznaczne z tym że jest beznadziejne. Jednym zdaniem: nie wymagaj za dużo od CYMY xD Quote Link to post Share on other sites
Ijet Posted September 19, 2008 Report Share Posted September 19, 2008 (edited) To ja odpowiem. Przepraszam, ale jak w czasie gry w ferworze i walce będę ładował maga a ten mi wybuchnie (zostanie "rozdęty w środku") uznam że ten magazynem jest nie funkcjonalny i bynajmniej wpływa to na funkcjonowanie. To tak jakby powiedzieć "urwała mi się kolba w m4 ale to nie przeszkadza w użytkowaniu " :-P Czyli rozumiem, że w ferworze walki wyjmujesz szybkoładowarkę i pstrykasz z niej do maga kulecki? W takim razie, myślę, że dodatkowa czynność polegająca na energicznym ściśnięciu maga w dłoni, na tle wcześniejszego pstrykania weń kulecek, nie wydaje się tak tak demoniczna jak opisujesz. Na pewno mniej uwiera niż urwana kolba od M4. A druga sprawa. To nie maga odcinają się od koloru body, ale to body jest by CYMA xD i to jest jednoznaczne z tym że jest beznadziejne. Jednym zdaniem: nie wymagaj za dużo od CYMY xD Nie wymagam, dlatego pokololowałem swojego kałaszka... :wink: Edited September 19, 2008 by Ijet Quote Link to post Share on other sites
Dragunow Posted September 19, 2008 Report Share Posted September 19, 2008 Trza było to napisać. My nie jesteśmy Medium xD Maga takiego jak opisałeś już nie kupię. Oj długo to on by nie przeżył xD Quote Link to post Share on other sites
Katana Posted September 28, 2008 Report Share Posted September 28, 2008 TO ja pochwale Midy CA do emek. Nie formatowana, nie smarowana podaje do ostatniej kulki, nawet na full auto a rof mam spory bo 19\sek. Tylko tem szary kolor... Quote Link to post Share on other sites
Szreder Posted September 29, 2008 Report Share Posted September 29, 2008 (edited) A ja potępię midy do AUG King Armsa. Z 9 magazynków, już chyba 4 są bez zaślepki sprężyny - po prostu się ułamała i sprężyna ją wystrzeliła. Nie rozładowałem magazynków. Fakt, zostawiałem je załadowane przez okres gdzieś 3 tygodni ;] ale kulki dalej podawały. Gdyby był ktoś tak dobry i podsunął jakiś skuteczny sposób na "dosztukowanie" zaślepek, oraz wzmocnienie tych, które jeszcze nie pękły, bardzo byłbym wdzięczny. Chodzi mi o inne sposoby niż sama CTI :P Edited September 29, 2008 by Szreder Quote Link to post Share on other sites
Cien Posted September 30, 2008 Report Share Posted September 30, 2008 (edited) Dorzucę od siebie parę groszy. Miałem 6 mid'ów G&P i ze wszystkimi miałem większe i mniejsze problemy z wypadnięciem bebechów z metalowej skorupy włącznie. Zacinki notoryczne. Niepodawanie kulek do końca - norma. Jako, że magazynki drogie byly, kupiłem je tanio to takoż je szybko sprzedałem. Nabywcy nie narzekają - pewnie dlatego, że mają dżi-ę-pi albo potrafią się z nimi lepiej obchodzić. Ja kupiłem box'a MAGx8 (jeszcze mi funduszu zostało) i jestem bardziej niż zadowolony - ZERO jakichkolwiek problemów we wszystkich ośmiu egzemplarzach. Do tego zero stresu, że się magazynek rozleci przy byle uderzeniu o coś, bo to full-plastik ;), nie metal kiepsko nadziewany plastikiem. Mechanicznie z replikami (G&P, ICS) współpracują bardzo dobrze - nie ruszają się bardziej niż G&P czy inne KA czy CA. Edited September 30, 2008 by Cien Quote Link to post Share on other sites
shank Posted September 30, 2008 Report Share Posted September 30, 2008 Chyba niewiele dodam do tematu, cztery midy MAGa do emki podają bardzo dobrze, dwa midy G&P trzeba klepać po pleckach co jakiś czas żeby dopchać kulki do końca. A i tak wszystkich się nie uda wystrzelić Quote Link to post Share on other sites
Dragunow Posted September 30, 2008 Report Share Posted September 30, 2008 I niech mi ktoś dalej wmawia że G&P jest takie super hiper to ręka noga mózg na ścianie! Quote Link to post Share on other sites
Ijet Posted October 1, 2008 Report Share Posted October 1, 2008 (edited) To ja również pomarudzę ma mida G&P do eMki. Bardzo lubi się zacinać - kulki dostają się pod pod pindolka i kaplica - trzeba gmerać śrubkowkrętem. Często dwie kulki potrafią zostać w środku (ułożone obok siebie) ale już nad pindolkiem - znowu śrubkowkręt. Nie podaje ostatnich kulek, ale w porównaniu moich STARÓW do AK, jest ich więcej, wiele więcej... No nic, dziś odbieram partię lowów od KA 8-) Edited October 1, 2008 by Ijet Quote Link to post Share on other sites
Prezes_____ Posted October 23, 2008 Report Share Posted October 23, 2008 magi z g&p mają zacięcia, ale jest to bardzo realistyczne w czasie strzelania, czyli z MAGa najlepsze? Quote Link to post Share on other sites
Dragunow Posted October 23, 2008 Report Share Posted October 23, 2008 Serdecznie gratuluje pomysłu! Realistyczne bo się zacinają? No jak Ci się karabin zatnie tłok się lub zębatki się rozwalą to będzie mega fajnie! Gratuluje. A najlepsze nie są MAGa gdyż są plastikowe i nijak się to ma do realizmu! Quote Link to post Share on other sites
JarekM Posted October 24, 2008 Report Share Posted October 24, 2008 (edited) z magów do serii m4/m16 szczerze mogę polecić Magpul PTS PMAG, ja kupiłem wersję 75BB (http://airsoftglobal.com/product_info.php?cPath=90_395_497&products_id=7958) Przy takim stosunku cena/jakość - najlepsze midcapy jakich uzywałem do tej pory :) Edited October 24, 2008 by JarekM Quote Link to post Share on other sites
Cien Posted October 24, 2008 Report Share Posted October 24, 2008 magi z g&p mają zacięcia, ale jest to bardzo realistyczne w czasie strzelania, czyli z MAGa najlepsze? Gdyby się prawdziwe magazynki zacinały 1 na 30 strzałów to wymyślonoby coś bardziej niezawodnego. Serdecznie gratuluje pomysłu! Realistyczne bo się zacinają? No jak Ci się karabin zatnie tłok się lub zębatki się rozwalą to będzie mega fajnie! Gratuluje. A najlepsze nie są MAGa gdyż są plastikowe i nijak się to ma do realizmu! O magach była mowa. Jak się zatnie magazynek, to replice raczej nie zaszkodzi. Poza tym, Nie myślałeś o przerobieniu sobie replik na ostre 9x19 czy 5,56x45 ? Przecież 6 mm plastik to zero realizmu. Rozmawiamy na temat technicznych aspektów użytkowania magazynków, a nie fetyszy :-P Quote Link to post Share on other sites
Dragunow Posted October 25, 2008 Report Share Posted October 25, 2008 Ale to nie mnie chodzi o "niby realizm" tylko koledze Prezesowi. Dla mnie asg to asg. I zacinający się magazynek nie jest powodem do dumy. Quote Link to post Share on other sites
Prezes_____ Posted October 25, 2008 Report Share Posted October 25, 2008 ale można dla fanu włożyć na 5 midów jeden z g&p żeby poczuć ten realizm, człowiek się modli by się nic nie popsuło i adrenalinka rośnie xD Quote Link to post Share on other sites
Dragunow Posted October 25, 2008 Report Share Posted October 25, 2008 Człowiek się modli żeby nie wyjąć G&P xD Quote Link to post Share on other sites
Cien Posted October 25, 2008 Report Share Posted October 25, 2008 Człowiek się modli żeby nie wyjąć G&P xD Ja tam gram dla luzu - rozwiązałem kwestię wyjmowania G&P (bo miałem taką xD) zostawiając G&P w domu :wink: A i tak najlepsze magazynki to hi do P90 - wszystkie zalety midów i hi w jednym :) Quote Link to post Share on other sites
Dragunow Posted October 26, 2008 Report Share Posted October 26, 2008 I psucia sie xD I mega braku realizmu. Ale trochę racji masz xD Quote Link to post Share on other sites
Ventari Posted March 23, 2009 Report Share Posted March 23, 2009 (edited) Witam, parę dni temu zakupiłem 2 mid-capy P&J i mam kilka pytań odnośnie ich : 1. Do jednego zapakowałem kilka kulek i gdy chciałem opróżnić magazynek to nie chciały się ruszyć, ani w replice, ani na "sucho" ? 2. Jak włożyć z powrotem sprężynę do magazynka. Rozkręciłem go (to był zły pomysł) i teraz nie mogę wepchnąć z powrotem ? 3. Jak najlepiej posmarować magazynek. Rozkręcić i w środku wysmarować czy tylko przez ten otwór którym kulki wychodzą psiknąć ? PS. Używam CM.028S a magazynki to te za 39 zł do AKM z taiwangun Edited March 23, 2009 by Ventari Quote Link to post Share on other sites
Jarlslav Posted April 8, 2009 Report Share Posted April 8, 2009 Właśnie nabyłem Mid-cap'a PJ do AK. Masakra. Nowiutki magazynek nie podaje. Gdy odciągnie się zamek magazynka ręcznie, sprężyna nie wyrzuca kulek. Nie polecam. Quote Link to post Share on other sites
Dragunow Posted April 8, 2009 Report Share Posted April 8, 2009 A zastosowałeś się do instrukcji? Przesilikonowałeś? Boyki do Giety podają elegancko. :) Quote Link to post Share on other sites
pin-king-pin Posted April 8, 2009 Report Share Posted April 8, 2009 Midcapy MAGa do G36 nie podają kulek PJ. Houk. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts