biolon Posted February 13, 2008 Report Share Posted February 13, 2008 Witam, kupiłem ostatnio z FTK smar CA do zębatek i cylindra. Smaru starczyło mi na 2 rozbiórki [musiałem zmienić łożyska] i bardzo mnie to wpieniło, że za 20zł kupiłem smaru, którego w tych tubkach prawie nie ma.. . Zacząłem szukać smaru do łożysk, przekładni, elementów tokarskich i nie wiem co wybrać [tak by nie dobrać za gęstego smaru]. Mechanicy mówią, że "czerwony" smar do łożysk valvoline działa cuda ze wszystkim co trze i tak z ciekawości chciałbym się dowiedzieć, co poniektórzy na forum używają. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted February 13, 2008 Report Share Posted February 13, 2008 Tak. Używamy. Jesteśmy w niebowzięci. Idź do Belpolu i spytaj o takowe. Jutro bede miał ich dokładną nazwę. Quote Link to post Share on other sites
johny13 Posted February 25, 2008 Report Share Posted February 25, 2008 musisz wybrac totalny kompromis- smar z mala lepkoscia spowoduje nadmierne zuzycie kol zebatych,za duza gestoscia spowoduje nadmierne obciazenie silnika. obecnie tesutuje smar do lozysk.za jakis czas dam ci znac co i jak. Quote Link to post Share on other sites
_Misza_ Posted February 26, 2008 Report Share Posted February 26, 2008 ja używam ŁT-43 i ew. grafitowego do zębatek, a dostać to idzie wszędzie praktycznie ( np. rowerowy). Wszystko gra i chodzi jak powinno. Quote Link to post Share on other sites
cziman Posted February 28, 2008 Report Share Posted February 28, 2008 Grafitowany jest idealny na łożyska gdzie występują największe siły, ewentualnie zębatki - smar dobrze chroni jednak jest bardzo gęsty więc nie przesadzać. Jeżeli masz możliwość użyj teflonowego. Na tłok najlepiej coś co nie wyżera gumy - gęsty smar silikonowy będzie idealny, choć drogi. Quote Link to post Share on other sites
biolon Posted March 21, 2008 Author Report Share Posted March 21, 2008 Witam, znalazłem bardzo dobry smar silikonowy - zapraszam do warsztatu: <Klik> Quote Link to post Share on other sites
biolon Posted April 9, 2008 Author Report Share Posted April 9, 2008 Nie mogę edytować - proszę moda o zmianę linku na ten: http://dpma.pl/warsztat_smar_silikonowy_uniwersalny.htm Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts