Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Dymiaca Systema PTW

Recommended Posts

Witam wszystkich!

Chcialbym opisac malo ciekawa przygode jaka mi sie dzis przydazyla i dowiedziec sie czy ktos jeszcze poczul sfat palacej sie elektroniki w PTW.

Od niedawna jestem posiadaczem M16A3 PTW MAX 2007, wszystko chodzilo az do dzis bez zarzutu. Replika chodzi na batei 9.6 intelect.

W trakcie dzisiejszego spotkania a dokladnie po 2h walk i paru oproznionych magach, replika zaczela zwalniac co bylo niezawodnym znakiem, ze za chwile bedzie trzeba zmienic baterie, poscilem jeszcze 2kulki i nagle ku mojemu zdziwieniu i przerazeniu zauwazylem i poczulem dym wydobywajacy sie z kolby, oczywiscie odrazu odlaczylem baterie (ktora miala normalna temp) i zaczalem panicznie szukac przyczyny owych dolegliwosci szybko okazalo sie, ze to "elektronika umieszczona na kablu miedzy bateria, a GB. Ujrzalem roztopiona i przypalona oslone owego ukladu centralnie nad 1 z 3kostek(liczac od strony wtyku baterii) umieszczonych na owym ukladzie. Tak naprawde nie wiem, czy uklad jest uszkodzony, czy tylko rozposcila sie oslona(w co niestety raczej watpie). Czy ktos wie co sie moglo stac? Jaka jest tego przyczyna? Co z tym robic? Czy obejmie to gwaranca? I ile moze to ewentualnie kosztowac? I wreszcie czy ktos takze spotkal sie z tak przykrymi konsekwencjami posiadania profesjonalego sprzetu?

Z tego co widziałem na fotach to ten układ elektroniczny między batką a GB to układ Mosfetów, podczas pracy mocno sie grzeją i możliwe że to one przetopiły uszczelkę, jeżeli masz miernik to sprawdź nim czy obwód działa, jeśli tak to nic sie nie stało.

Jakiś błąd baterii (mało prawdopodobne) albo jakies przebicie w elektronice z powodu jakiegos upadku itp... albo przeciążenie/przegrzanie kabli itp . tak mi sie wydaje :P

Nei mozesz tego sprawdzic podłączajac baterie i naciskając spust? I tak raczej nie pogorszysz swojej sytuacji...

troche inna sytuacja ale dotyczy tego samego tez miałem ten układ ale go wylutowałem i wstawiłem zwykły bezpiecznik bo palił mi sie styk i kable grzały a bezpiecznik w tym układzie nie działał,nie wiem czy jakiś wadliwy czy co ale odkąd mam zwykły bezpiecznik nic dziwnego sie nie dzieje.

pozdro!

Edited by khakiprichi

Może i to 'tylko' tranzystor, ale zauważ, że to nie jest czajnik elektryczny z tesco, odkurzacz, albo nawet telewizor.

To jest replika, nie bylejaka - systema to marka japońska, a to co się stało koledze Kamerze to wg mnie zdeczka przesada. Pozatym wiadomo, nawet w najlepszym sprzęcie może sie 'coś zdarzyć' ale PTW nie jest jednak tak powszechne w Polsce, by można to uznać za 'wypadek' - zwłaszcza że PTW przechodzi (ponoć) ścisłe kontrole jakości (w koncu Japonia).

Co więcej kupowana w profesjonalnym sklepie powinna służyć długo. Więc mnie ta sytuacja dziwi - a takie doradzanie "weź kup to, odczep tamto, zlutuj tu" przy sprzecie tego typu i za kilka kafli uciułanych nieżadko pln'ów to możesz sobie wsadzić za przeproszeniem....

Professional Weapon to nie samouczek zrób to sam...

Jeśli się coś wyjaśni, Kamera, pisz.

no offence, pozdro

Jeżeli takich tranzystorów produkuje się, dajmy na to 1000 dziennie, a w tej parti testy przechodzi tylko 10, to oczywiste jest że mógł trafić się jeden wadliwy tranzystor. Wątpie żeby systema sprawdzała każdy tranzystor (o ile to robi w ogóle), który dostaje od producenta, a taką wadę trudno wykryć. Tranzystor mógł się spalić w każdej chwili, i to jest dość częste. Dlaczego, jeżeli coś nazywa się PTW, Samsung, itd. to nie ma prawa się zepsuć, przecież nie zależnie od tego co to jest i kto to wyprodukował, może się zdarzyć jakaś wada techniczna półproduktu.

Prawdą jest to co mówisz, ale wadliwe coś, to może sie trafiać w moim PJ, albo w boyi czy nawet w classicach, ale po to sie kupuje NIEZAWODNE NARZĘDZIE DO TRENINGU żeby nie martwić się o jeden głupi mały element (mówię tu o czymkolwiek) który może zatrzymać pracę całego karabinu - powiem prościej - kupujesz PTW bo dążysz do zmniejszenia (nawet do zera) zawodności eMki. Widzisz, co z tego że reszta części jest taka idealna skoro zawodzi jakaś pierdoła. Systema chwali się perfekcyjnością wykonania.

Jak dla mnie perfekcyjność to niezawodność całości (całokształtu); nie interesuje mnie wzmacniana stalowa lufa zewnętrzna i 'zintegorwany' super-szczelny hop up skoro tylko jedna czesc potrafi Cie usadzić...

Mówisz, że wątpliwa sprawa żeby systema sprawdzala kazdy tranzystor - mozliwe ze tak jest - ale może za tę cenę powinni sprawdzac wszystko. Renoma zobowiązuje.

Skoro taki to professional, to imo absolutnie nie powinna taka sytuacja mieć miejsca... :poddanie: