wojtekk8 Posted February 27, 2008 Report Share Posted February 27, 2008 UT Cyklop niestety nie działa na podczerwieni czy laserze - to jest poprostu kamera i monitor... A z urządzeń działających na takiej zasadzie jak Czantoria czy Miles jest jeszcze Beamhit ale to juz do statycznego strzelania do tarczy. Co do zbudowania na zasadzie podczerwienie urządzenia to zbudowałem (nie sam) minę dźwiękową działającą poprzez przerwanie wiązki, wystarczy tylko zmienić kilka rzeczy będzie na zasadzie o jakiej mówimy. Trudnoscia bylo rzeczywiscie wcelowanie wiazka w diode odbiorcza na odleglosci ok 3m z tym, że ta zostało rozwiązane inaczej - dioda sygnalizująca. Quote Link to post Share on other sites
szpargal Posted February 28, 2008 Report Share Posted February 28, 2008 Zbuduj prototyp, potestuj, zaprezentuj wyniki. W tej chwili ta dyskusja zmierza do nikąd. Quote Link to post Share on other sites
wojtekk8 Posted February 28, 2008 Report Share Posted February 28, 2008 Niekoniecznie do nikąd bo z takiej rozmowy - podawania pomysłów można złożyć jeden a dobry. Na razie mam inne projekty na głowie i inne sprawy, ale zajmę się i tym. Quote Link to post Share on other sites
szpargal Posted February 28, 2008 Report Share Posted February 28, 2008 Dobra, czekamy na info. A co do kamery: ja zbudowałem coś a'la Cyklop z użyciem kamery + modułu OSD, tylko fajniejsze ;-) Ale to nie ten temat. Quote Link to post Share on other sites
MARXY Posted February 28, 2008 Author Report Share Posted February 28, 2008 1. bezpieczeństwo - oczy przeciwnika. Każdy laser jest niebezpieczny dla wzroku, te airsoftowe także. I raczej nie będzie tego urządzenia obsługiwał nieodpowiedzialny czternastolatek. Zbuduj prototyp, potestuj, zaprezentuj wyniki. W tej chwili ta dyskusja zmierza do nikąd. Budowa rozpoczęta. Quote Link to post Share on other sites
szpargal Posted June 9, 2008 Report Share Posted June 9, 2008 Co słychać w temacie? Jakieś postępy? Quote Link to post Share on other sites
Cyr4x Posted June 8, 2009 Report Share Posted June 8, 2009 (edited) Tak Cyr4x zaczĄł prace nad tym … jak na razie jestem na etapie konstrukcji. Co do utrzymania lasera w celu to po 1-2 sec. Powinno dojść do wybuchu czy Edited June 9, 2009 by Foka Quote Link to post Share on other sites
lukasp Posted June 17, 2009 Report Share Posted June 17, 2009 (edited) Wy tu gadu gadu a Lukasp i Cyr4x rozpoczeli już prace: Moja konceppcja jeszcze nie skończona - wyrzutni przeciw pancernej bardzo luźno wzorowanej na AT4, brakuje jeszcze rączki, modułu z laserem, charakterystycznych końcówek wyrzutni, paska na ramię. Od poczatku nie planowałem tworzenia wiernej kopi AT4 z powodu ograniczeń: czasu, pieniędzy dokładnych plaów wyrzutni. Nawet jak Cyr4x nie da rady zbudować układu to będzie to fajny gadżet przy mniej lub bardziej skomplikowanych strzelankach. Elektronika będzie się znajdować w okrągłym pojemniku z 3-4 otorami z rurkami PCV które będą prowadzić do czujników optycznych. Otwory planuje zakryć materiałem, który stosuje się do nakładania na głośniki. Całość będzie na statywie. Jak ktos ma jakieś sugestie to czekam i wiem, że sporo osób poległo i zrezygnowało tworząc ten patent pzd ŁP Edited June 17, 2009 by lukasp Quote Link to post Share on other sites
lukasp Posted June 30, 2009 Report Share Posted June 30, 2009 No i stało się co się miało stać układ optyczny pokonał Cyr4xa :/ i stwierdził iż nie jest wstanie zbudować działającego układu :(. Z mojej strony pozostała dość ciekawa atrapa (brakuje jeszcze paska na ramie): http://img524.imageshack.us/gal.php?g=1008106.jpg Jestem przekonany, że atrape tą będzie można z powodzeniem wciągać jako element mniej i bardziej zaawansowanych scenariuszy. Wymiary troche ponad metr, około 1,5 kilo wagi, średnica rury 110 mm. Nie polecam do malowania plastiku farb akrylowych, pomimo odtłuszczenia i zastosowania farby podkładowej, przy nawych słabych zadrapanaich farba troche złazi :/ (na zdjęciach widac już zadrapanai a atrapa poza piwnicą nie była jeszcze na żadnej strzelance) pzd ŁP Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts