moc Posted March 4, 2008 Report Share Posted March 4, 2008 Witam. Mam pytanie jak temacie a nic nie znalazłem o tym na forum. Posiadam g36c od JG i przed tuningiem chciałem sprawdzić stan zębatek. Po roku stockowe zębatki XYT są jak nowe jednak zębatka osi silnika na każdym zębie ma ślad i niektóre z nich są lekko wykruszone na końcach. I tu jest wasza rola ;-) . W jaki sposób zdjąć zębatkę nie uszkadzając przy tym silnika i jak potem założyć nową, ewentualnie czym przytwierdzić. Z góry dziękuję za odpowiedź Quote Link to post Share on other sites
mojopl Posted March 4, 2008 Report Share Posted March 4, 2008 Specjalne narzędzia są od tego (niestety). Quote Link to post Share on other sites
javelin Posted March 4, 2008 Report Share Posted March 4, 2008 Jeśli nie szkoda Ci stockowej zębatki, to złap ją porządnie w imadło, na czubek osi silnika widoczny na srodku zębatki postaw jakiś pręt i wal młotkiem. Coś miękkiego podłóź na podłogę żeby silnik na to spadł. Nową zębatkę wciśnij ile się da ręcnie, a potem dobij młotkiem (za pośrednictwem jakiegoś bardziej miękkiego materiału, np. plastiku). Quote Link to post Share on other sites
moc Posted March 4, 2008 Author Report Share Posted March 4, 2008 Całkowicie mi nie szkoda stocka. Zastanawiałem się czy to nie polega tylko na tym ale bałem się że mogę uszkodzić silnik lub jeśli jest jakiś magiczny sposób, którego nie widziałem niepotrzebnie się namęczyć. Dzięki wielkie. Quote Link to post Share on other sites
wiesiu Posted March 4, 2008 Report Share Posted March 4, 2008 ja tam normalnie zbiłem to zębatke młotek i wybijak cieki i nic sie silnikowi nie stało . Quote Link to post Share on other sites
Holmes Posted March 17, 2008 Report Share Posted March 17, 2008 Większość zębatek bez śruby jest ustalanych na osi silnika również klejem do gwintów. Trzeba ją podgrzać, np zapalniczką, żeby ściągnąć. Zakładając nową warto dodać kroplę loctite lub coś podobnego. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts