Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

BAR M1918A2 STD version [VFC]

Recommended Posts

• 1 year later...

Witam.

Stałem się szczęśliwym posiadaczem tego cacuszka. Cud, malina. Jak na razie nie użyty w boju ale już niebawem.

Producent naprawdę się postarał. Sam metal i drewno. Mnóstwo detali, oznaczenia fabryczne, numery, sygnatury itp. Wszystko zgodnie z oryginałem.

Gdyby nie świadomość że mamy do czynienia z repliką ASG można by się pomylić z prawdziwą bronią. Obym nigdy nie spotkał na swej drodze panów w mundurze.

Pierwsze wrażenie - hałas i trochę odmienny chrakterystyczny dźwięk. Myślę że na polu walki nie będzie problemu z odróżnieniem BAR'a od innych replik.

Replika jest bardzo długa, wręcz ogromna - 1210mm, i ciężka - 5000g. Zapewne będzie przyspażać trochę problemów.

Budowa jest zwarta, nic nie klekocze i nie trzeszczy. Jedyny istniejący luz jest na przednim mocowaniu rury gazowej z lufą, wynosi 1mm, oraz w mocowaniu przedniego chwytu. Być może drewno jest minimalnie mocniej wyszlifowane niż korpus. Właściwie te rzeczy są niezauważalne i nie mają wpływu na trwałość repliki, poza tym myślę że oryginał też miał takie niedociągnięcia a wynikały one po prostu z technologi produkcji i dopasowania poszczególnych części.

Zasięg wynosi około 50-60m i raczej trzeba się trzymać tej skali.

Selektor ognia posiada blokadę ze sworzniem uniemożliwiającym jego przestawienie. Po jego wciśnięciu i pokonaniu oporu sprężyny przesuwamy selektor na tryb ognia. W tych pozycjach chodzi lekko i bez oporów.

Po odciągnięciu cięgna zamka w okienku wyrzutnika łusek odsłaniane jest pokrętło regulacji Hop-Up, a właściwie suwak. Pozycja przednia - NORMAL. Pozycja tylna - maksymalne ustawienie HU.

Replika posiada bardzo precyzyjny i czuły Hop-Up, pozwalający osiągnąć bardzo dobrą celność.

Po odpowiednim ustawieniu HU można pobawić się celownikiem - przeziernik ma regulację w pionie i poziomie. Nie wiem jak było w praktyce ale celowanie za pomocą przyrządów może stanowić problem.

Być może to kwestia wprawy i praktyki.

Baterię mocuje się w wydrążonej kolbie. Należy odkręcić stopkę od kolby i gotowe. Proste i wygodne.

Magazynek - hi-cap - 190bb

Silnik - EG 1300 high speed motor

Replika zakupiona w sklepie:

http://www.specshop.pl/product_info.php?products_id=3518

Jak sądzę w świątecznej promocji 3244zł.

W pudełku otrzymujemy:

1.Replika

2.Magazynek

3.Instrukcja

I tylko tyle. Żadnego wycioru, kluczy, pasa nośnego i kulek.

th_BARM1918A2_1.jpg th_BARM1918A2_2.jpg th_BARM1918A2_3.jpg th_BARM1918A2_4.jpg th_BARM1918A2_5.jpg th_BARM1918A2_6.jpg th_BARM1918A2_7.jpg th_BARM1918A2_8.jpg th_BARM1918A2_9.jpg th_BARM1918A2_10.jpg th_BARM1918A2_11.jpg th_BARM1918A2_12.jpg th_BARM1918A2_13.jpg th_BARM1918A2_14.jpg th_BARM1918A2_15.jpg

I na koniec - tylko nie mówcie że się chwalę - to jest piekne.

th_EquipmentUS.jpg

Pozdrawiam.

Edited by Sebek74
  • 1 year later...