Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Witam!

Chciałbym się dowiedzieć jaką mogę wstawić najmocniejszą sprężynę na stockowych zębatkach - M110, M120? Ile da to w przybliżeniu fps przy lufie 590 i bore-up'ie systemy. Czy silnik jest bardzo ważny, czy wystarczy dobra batka? EG700 Marui przypuszczam, ze może być "trochę" za słaby. Bateria już 10,8v czy jeszcze 9,6?

wiem, ze 450 to nie snajper - nie chce nim być

w mojej grupie średnia to z 360-380, wiec nawet 420 przy długiej lufie da mi przewagę

• 3 weeks later...

LOL

Tak otwieram sobie GB i patrze aby sprawdzić i jak mam łożyska 7mm ale ślizgowe. Zaraz wołam kolegę z tym samym karabinem, a oto efekt naszej pracy:

Różnica w tych samych karabinach (odstęp czasu od zakupu zaledwie 3miesiące):

1. Inne kable zasilające

2. Inna głowica tłoka (wcześniej dawali lepszą!)

Do wymiany są:

kable na grubsze

łożyska na kulki

jeżeli macie nowy typ to głowica tłoka i przede wszystkim TŁOK zupełnie się nie spodziewałem ale po12k kulek po prostu miał nadszarpnięte zęby.

Pozdrawiam i mam nadzieję że pomogę tym komuś XD

Silnik w G&G jest rzeczywiście super.

Owszem, ale na stocku. Nie chce mi się pisać dlaczego nie jest taki super, poszukaj na forum a znajdziesz i się dowiesz.

Przy lufie 590 mm będziesz musiał kupić inny cylinder, dedykowany do rifl-e, bo stockowy będzie za mały do tej lufy i będziesz tracił fpsy.

Tzw. typ 0 i nie jest dedykowany do rifle. Dedykowany do karabinów wyborowych jest np. Cylinder do PSG-1.

Tutaj przy lufie 590mm i cylindrze typ 0 BU będzie to pięknie chodziło.

łożyska na kulki

Kulkowe dają radę przy M120 max, jeśli zależy ci na R.O.F. to kup toczne guardera z kanalikami smarnymi, powierzchnia tarcia jest mniejsza, lepsze smarowanie, nie rozpadną ci się po pary tysiącach kulek i masz ten sam R.O.F. co na kulkowych, wiem bo sam tak zrobiłem.

jeżeli macie nowy typ to głowica tłoka i przede wszystkim TŁOK zupełnie się nie spodziewałem ale po12k kulek po prostu miał nadszarpnięte zęby.

A czego się spodziewałeś po tłoku przeznaczonym do max m100?

Panowie, w replikach tej klasy proszę bez Agro Tuningu.

Staracie się pomóc, świetnie, jakie macie w tym doświadczenie? Bo kolega ma i mówił że jest fajnie?

Litości!

Bo kolega ma i mówił że jest fajnie?

Litości!

Jeśli już chcesz wiedzieć to miałem tę replikę na własność ok. 3 miesiące. Zmieniłem z racji wstąpienia do innej grupy.

Mój GR16 Carbine był czystym stock'iem z M120 i gumką HU. Elegancja francja. ROF na baterii 9,6V mini większy niż w G&P stock (tu porównuję silniki). Plułem z niej dużo , i na auto. Nic tam się nie zmieliło czy coś w tym stylu. Dobra powtarzalność strzałów.

Mój GR16 Carbine był czystym stock'iem z M120 i gumką HU.

No to już nei jest stock chyba... że G&G zaczeło wstawiać do replik M120, o ile pamiętam M90 wpychają do większości, dzięki temu przez długie lata możesz się cieszyć niezawodnością... albo i nie ;)

Wracając do silników, to owszem, ten silnik daje radę, ale nie na dłuższą metę, sam jedne posadziłem.

Nie wiem czy napisałem wystarczająco jasno -> najwyraźniej nie.

Był to stock, w którym wymieniłem tylko sprężynę i gumkę hopup. Pokazanie, że była to sprężyna M120, miało na celu uświadomienie, że nie zmieliły się zębatki, pomimo jej dość dużej siły, chociaż siałem na auto i broni nie oszczędzałem. Teraz jasne?

• 2 weeks later...

Po jakiego .... zamykać? co najwyżej wyczyścić.

Ja muszę dodać swoje trzy grosze. Jeżeli znajdziesz mi wydajniejszy silnik na 120 (stokowy)od G&G to jesteś master. Testy sresty i zawsze do m120 jako stok jest najlepszy!

Po kilku k na stoku z 120 stwierdzam: tłok do wymiany, a przede wszystkim okablowanie! Ja wymieniam jeszcze łożyska na kulki. Niektórzy mają w stoku 7 mm kulki a inni ślizgowe-taka śmieszna sprawa. wymienię to powiem co i jak. Pozdrawiam

• 6 months later...

Witam wszystkich. :) posiadam G&G GR16 Eco. teraz jest w drodze do Specshopa (zacinka w Gearboksie), a więc do sedna sprawy, chciałbym go lekko stuningować 8) na pewno wkładam sprężynę PDI 130% PRO oraz SYSTEMA - Teflonowany stalowy cylinder Typ 1.

Co jeszcze musiał bym wymienić aby uzyskać moc w granicach 400fps :) oraz aby wszystko grało tak jak należy 8-).

Pozdrawiam, Ziomek :-)

Edited by Ziomek08
  • 4 weeks later...

Ja mam GR16R4 przez około 7 miesięcy był bardzo mocno eksploatowany do tej porty przemielił ze 100 000 kulek. po tych 7 miesiącach otworzyłem gerboxa i co zobaczyłem złamany przerywacz i pęknięta sprężyna 3 zwoje od strony prowadnicy odpadły. Wstawiłem M100 G&G od GR25 kolegi a przerywacz wymieniłem na systeme. Po 1 tygodniu kupiłem M120 Guardera i bore up systemy o powiększonej średnicy. ten zestaw dawał 450-460fps więc wynik łądny :D wszytko grało na silniku G&G i bateryjce 8,4V 3000mAh. Po miesiącu rozwalił się szkielet gerboxa, pękł metalowy ząbek tłoka i elegancko zmasakrowało głowice bore up :/ :cry: . Aha i jeszcze zauważyłem pęknięcie na zębatce tłokowej. Wiem że przebieg miał duży ale przed tuningiem z 350-360 fps spadło do 317 fps przez utratę szczelności.

Mój kolega który ma GR25 G&G Wstawił M130 Madbull oraz wymienił wszystkie o ringi na systeme szkielet rozwalił się po 2 strzelankach a przebieg był w granicach 30000 kulek, na tym zestawie miał 480 fps :) ale silnik się zesrał i nie był w stanie uciągnąć nawet na 10,8 V 3300 mAh, po wymianie silnika na P&J karabin ma bardzo duży ROF w granicach 16-17 k/s karabin ma dorobiony tryb auto :)