Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

rozpoznałem możliwości wygrawerowania laserem oznaczeń Governmenta na replice WE. Narazie widzę, że jest to możliwe i stosunkowo niedrogie. Mam tylko jedno pytanie, czym pokryty jest ZnAl w replikach WE, co daje mu kolor grafitowy i w ogóle w innych replikach ZnAlowych (wjak wyjdzie to następny będzie Glock KJW). Przed grawerowaniem powierzchnię zamka pokrywa się bowiem jakąś cieczą, która nie wiadmo dokładnie czym jest i czy to coś nie odbarwi repliki. Nie jest to chyba oksyda (a może?), nie jest to lakier, bo ostatecznie odpadłby - dość łatwo się to wyciera, ale co to i na jakie związki chemiczne należy uważać, aby nie uszkodzić. koloru repliki ZnAlowej? To samo pytanie dotyczy samej lufy w replikach WE (aby zrobić .45 ACP).

Może ktoś wie na 100 % lub ma własne doświadczenia.

Obiecuję, że jak mi to wyjdzie, to każdemu zainterowanemu prześlę na maila oznaczenia Colta zapisane w Corelu, bez czego Colta do grawerowania nie przyjmą.

be happy

Edited by happy

O, jakbyś mógł przesłać, to ja poproszę! :)

kylu-biker@o2.pl

Byłbym wdzięczny!

Powiem szczerze, że już od dawna miałem taki pomysł. Muszę pójść do grawera z zamkiem i zapytać, czy by mi wypalił laserem jakiś napis. I pokażę mu ten projekt, jeśli wyślesz... :wink: Tylko właśnie, co z tą farbą... :roll:

Edited by Psycho_Mantis

O, jakbyś mógł przesłać, to ja poproszę! :)

kylu-biker@o2.pl

Byłbym wdzięczny!

Powiem szczerze, że już od dawna miałem taki pomysł. Muszę pójść do grawera z zamkiem i zapytać, czy by mi wypalił laserem jakiś napis. I pokażę mu ten projekt, jeśli wyślesz... :wink: Tylko właśnie, co z tą farbą... :roll:

WŁAŚNIE, CO z tą farbą (nie farbą ?). Zapis w Corelu będę miał w przyszłym tygodniu. załatwia mi kumpel w muzeum uzbrojenia. Zresztą sam Colt jet dopiero w drodze, przyjdzie poniedziałek/wtorek. Sądzę też, że powinienem to wypróbować na swoim O mailach będę pamiętał. Nie zdecyduję się na całą oprerację zanim nie będę miał pewności, że będzie OK. Nie ma na czym wypróbować. np magazynek jest chyba z blachy i czymś innym pokryty niż zamek. Może ktoś będzie wiedział i podzieli się na forum swoją wiedzą lub doświadczeniami.

Może być to np. lakier piecowy. Nie wiem, co to jest, ale np. beretta co2 umarex (4,5mm) jest takim czymś pokryta (czarna, rzecz jasna), ZnAl na pewno nie jest oksydowany; oksyda nie daje się tu zastosować. Na bron.iweb można poczytać o pokryciach różnych metali

• 4 weeks later...

Może być to np. lakier piecowy. Nie wiem, co to jest, ale np. beretta co2 umarex (4,5mm) jest takim czymś pokryta (czarna, rzecz jasna), ZnAl na pewno nie jest oksydowany; oksyda nie daje się tu zastosować. Na bron.iweb można poczytać o pokryciach różnych metali

Kolega wyżej na pewno ma rację ponieważ oksyda stosowana jest tylko na stali

• 6 months later...