happy Posted March 27, 2008 Report Share Posted March 27, 2008 (edited) rozpoznałem możliwości wygrawerowania laserem oznaczeń Governmenta na replice WE. Narazie widzę, że jest to możliwe i stosunkowo niedrogie. Mam tylko jedno pytanie, czym pokryty jest ZnAl w replikach WE, co daje mu kolor grafitowy i w ogóle w innych replikach ZnAlowych (wjak wyjdzie to następny będzie Glock KJW). Przed grawerowaniem powierzchnię zamka pokrywa się bowiem jakąś cieczą, która nie wiadmo dokładnie czym jest i czy to coś nie odbarwi repliki. Nie jest to chyba oksyda (a może?), nie jest to lakier, bo ostatecznie odpadłby - dość łatwo się to wyciera, ale co to i na jakie związki chemiczne należy uważać, aby nie uszkodzić. koloru repliki ZnAlowej? To samo pytanie dotyczy samej lufy w replikach WE (aby zrobić .45 ACP). Może ktoś wie na 100 % lub ma własne doświadczenia. Obiecuję, że jak mi to wyjdzie, to każdemu zainterowanemu prześlę na maila oznaczenia Colta zapisane w Corelu, bez czego Colta do grawerowania nie przyjmą. be happy Edited March 27, 2008 by happy Quote Link to post Share on other sites
Psycho_Mantis Posted March 27, 2008 Report Share Posted March 27, 2008 (edited) O, jakbyś mógł przesłać, to ja poproszę! :) kylu-biker@o2.pl Byłbym wdzięczny! Powiem szczerze, że już od dawna miałem taki pomysł. Muszę pójść do grawera z zamkiem i zapytać, czy by mi wypalił laserem jakiś napis. I pokażę mu ten projekt, jeśli wyślesz... :wink: Tylko właśnie, co z tą farbą... :roll: Edited March 27, 2008 by Psycho_Mantis Quote Link to post Share on other sites
happy Posted March 27, 2008 Author Report Share Posted March 27, 2008 O, jakbyś mógł przesłać, to ja poproszę! :) kylu-biker@o2.pl Byłbym wdzięczny! Powiem szczerze, że już od dawna miałem taki pomysł. Muszę pójść do grawera z zamkiem i zapytać, czy by mi wypalił laserem jakiś napis. I pokażę mu ten projekt, jeśli wyślesz... :wink: Tylko właśnie, co z tą farbą... :roll: WŁAŚNIE, CO z tą farbą (nie farbą ?). Zapis w Corelu będę miał w przyszłym tygodniu. załatwia mi kumpel w muzeum uzbrojenia. Zresztą sam Colt jet dopiero w drodze, przyjdzie poniedziałek/wtorek. Sądzę też, że powinienem to wypróbować na swoim O mailach będę pamiętał. Nie zdecyduję się na całą oprerację zanim nie będę miał pewności, że będzie OK. Nie ma na czym wypróbować. np magazynek jest chyba z blachy i czymś innym pokryty niż zamek. Może ktoś będzie wiedział i podzieli się na forum swoją wiedzą lub doświadczeniami. Quote Link to post Share on other sites
psovaty Posted March 28, 2008 Report Share Posted March 28, 2008 Może być to np. lakier piecowy. Nie wiem, co to jest, ale np. beretta co2 umarex (4,5mm) jest takim czymś pokryta (czarna, rzecz jasna), ZnAl na pewno nie jest oksydowany; oksyda nie daje się tu zastosować. Na bron.iweb można poczytać o pokryciach różnych metali Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted March 30, 2008 Report Share Posted March 30, 2008 Może anodowany? Quote Link to post Share on other sites
Herman Posted April 22, 2008 Report Share Posted April 22, 2008 Może być to np. lakier piecowy. Nie wiem, co to jest, ale np. beretta co2 umarex (4,5mm) jest takim czymś pokryta (czarna, rzecz jasna), ZnAl na pewno nie jest oksydowany; oksyda nie daje się tu zastosować. Na bron.iweb można poczytać o pokryciach różnych metali Kolega wyżej na pewno ma rację ponieważ oksyda stosowana jest tylko na stali Quote Link to post Share on other sites
Azael 13 Posted November 17, 2008 Report Share Posted November 17, 2008 Witam , odświeżam troche temat , pytanie do kolegi happy'ego jak wyszło grawerowanie ? oraz byłbym wdzięczny za oznaczenia na meila , naprawde są mi potrzebny (również bede grawerował ) ludwik38@op.pl pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
happy Posted November 18, 2008 Author Report Share Posted November 18, 2008 wcale nie wyszło - odpuściłem, za dużo z tym zachodu Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts