poldeck Posted April 8, 2008 Report Share Posted April 8, 2008 Siemka! Szukajka nie za bardzo mnie poratowała więc zadam swe pytanie: Gdzie, kiedy i jakie oddziały amerykańskie nosiły kamizelkę LBV? I na jakim mundurze (woodland)? Chciałbym wiedzieć co na sobie mam i w jakie realia sie wpasować a póki co utknałem na kamizelce... Z góry dzieki za pomoc. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted April 8, 2008 Report Share Posted April 8, 2008 Bo samemy to trudno poszukać, lepiech niech ktoś za mnie to zrobi, nie? http://en.wikipedia.org/wiki/Individual_In...Fighting_System Quote Link to post Share on other sites
Dzwonek Posted November 18, 2008 Report Share Posted November 18, 2008 A można wiedzieć "gdzie" nosili ? Tzn. podczas jakich konfliktów można było takowe zobaczyć, bo link opisuje kiedy, tzn. od 88 roku weszło to oporządzenie, ale szukając zdjęć z akcji z tego okresu cały czas natykam się na ALICE. Chcę dowiedzieć się podczas jakich wojen używane było LBV powszechnie, aby móc znaleźć zdjęcia i informacje, na razie jestem w kropce :/ Quote Link to post Share on other sites
scuro Posted November 20, 2008 Report Share Posted November 20, 2008 Na pewno Panama, 1 wojna w zatoce, czasami widać było je po 2000 roku na misjach w Iraku, Afganistanie. Moja była odkupiona od amerykańskiego żołnierza w 2007 roku ;) Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted November 21, 2008 Report Share Posted November 21, 2008 Scuro, w Panamie głównie ALICE, może pojedyncze przypadki. Okolice Pustynnej Burzy - ALICE. Quote Link to post Share on other sites
mg34 Posted November 22, 2008 Report Share Posted November 22, 2008 a Somalia ? przez moment oglądając na Discovery film o walkach tam mignęło mi coś jakby LBV z doczepionymi ładownicami Alice na pasie...ale mogłem pomylić to z inna kamizelką... Quote Link to post Share on other sites
Kalashnikov Posted November 22, 2008 Report Share Posted November 22, 2008 (edited) Somalia to głównie ALICE. Chociaż LBV też się na pewno widywało. Bo mimo że powstało w 1988 jako konkurencja dla alice to wypierało je dość długo. Aha i z tego co wiem to w somali były używane inna odmiany LBV(?). Taka: http://img114.imageshack.us/my.php?image=iifs02si5.jpg Edited November 22, 2008 by Kalashnikov Quote Link to post Share on other sites
Darg Posted November 22, 2008 Report Share Posted November 22, 2008 To jest chyba ta do przenoszenia granatów Quote Link to post Share on other sites
Kalashnikov Posted November 22, 2008 Report Share Posted November 22, 2008 To jest chyba ta do przenoszenia granatów M203 bodajże. Quote Link to post Share on other sites
Dzwonek Posted December 1, 2008 Report Share Posted December 1, 2008 A więc ? Jak na razie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, bo każda jest zaprzeczana. Tylko LBV dla grenadiera w Somalii było, czy zwykłe LBV (ew. ELBV i pochodne) też były ? Quote Link to post Share on other sites
ilian Posted December 1, 2008 Report Share Posted December 1, 2008 Jeżeli chodzi o Somalię to wśród Rangersów były tylko wersje dla grenadiera. W innych jednostkach też nie widziałem. Quote Link to post Share on other sites
sniper_tarzan Posted December 3, 2008 Report Share Posted December 3, 2008 A oliwkowe LBV? Używa się do dzisiaj? słyszałem, że SEAL ich używały, jeśli tak, proszę o jakieś zdjęcia, bo niczego się nie doszukałem. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted December 3, 2008 Report Share Posted December 3, 2008 Oliwkowe LBV używane były, ale tylko w testach na początku lat osiemdziesiątych. Zielone LBV widziane u wszelkiej maści specjalsów do głównie Eagle, LBT i Blachawk. Quote Link to post Share on other sites
hada Posted December 3, 2008 Report Share Posted December 3, 2008 Można zaryzykować odpowiedź, że LBV (ew. jej modyfikacje) noszą do dziś jednostki pokroju Force Recon (zdjęcia nie trudno znaleźć choćby na mp.net). Jednak ja stawiałbym, że LBV uniknęła jakichkolwiek wojen jako podstawowe wyposażenie jednostek "liniowych". A co do specjali to ciężko dokładnie określić. Oni używają wszystkiego i wszędzie. Jest multum zdjęć Force Recon'u w LBV (ELBV) z lat 2003-2006 w terenie zielonym. Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted December 3, 2008 Report Share Posted December 3, 2008 Jednak ja stawiałbym, że LBV uniknęła jakichkolwiek wojen jako podstawowe wyposażenie jednostek "liniowych". Była Jugosławia, potem Kosowo, Liberia, dużo w Iraku też ich było... Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts