Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Aby wzmocnić green gazową Hi- Capę 5.1. WE dokupiłem do niej krótki magazynek co2 (sklep airsoftguns.pl we Wrocławiu – linku nie podam, bo nie mogę otworzyć ich strony). Założyłem nabój co2 do magazynka i ok. nic nie syczy, nie ucieka – idealnie. Oddałem ok. 10 strzałów, dalej dobrze – faktycznie trochę mocniejszy, przy czym dramatycznej różnicy nie widzę. Po kilku godzinach przerwy, chciałem kontynuować, a tu cisza. Wykręcam nabój co2 (może jakimś cudem uszedł gaz), a tu zima - nabój był prawie pełny.

Następnego dnia to samo – nowy nabój co2., ok. 20 strzałów, przerwa i cisza – nabój prawie pełny i znowu zima. Porównałem oba magazynki i wydawało mi się wtedy, że w tym na co2, metalowy cycek wystający z górnego zaworu wylotowego jest o ok. 1,5 mm. krótszy niż w magazynku na green’a. Zawór miękki, smarowanie wcześniej zaworu nie pomogło.

Chyba spanikowałem, bo rozebrałem zawór (może źle złożony - jak bym sam wiedział - albo zbijak nie sięga). Po ponownym skręceniu, pakuję nabój co2, a zawór, nie dotykany, puszcza cały gaz przez otwór wylotowy do dyszy – znowu uciekł cały nabój, z tym, że cycki już są równe. Pewnie wcześniej też były, a ja niepotrzebnie rozkręciłem, przy czym w trakcie tej mojej grzebaniny żadna część zaworu nie uległa nawet najmniejszemu uszkodzeniu.

Mam w związku z tym 3 pytania:

1. Czy pistolet Hi Capa WE na green gaz niczym się nie różni od tego na co2 i można „z marszu” i bez żadnych dodatkowych czynności zamienić magazynki i powinien strzelać, czy jednak są drobne różnice, które to wykluczają oraz czy co2 nie uszkodzi w dłuższej perspektywie tego pistoletu, bo i o tym słyszałem. Po ok. 30 oddanych strzałach nic się nie stało i nie pojawiły się żadne niepokojące objawy. Na green gazie strzelał i nadal strzela wyśmienicie.

2. Jak należy prawidłowo złożyć zawór do magazynka co2 tego pistoletu, tzn. jaki winien być układ jego części składowych, tj.- idąc od wnętrza magazynku (od dołu) na zewnątrz (do góry):

A) uszczelka (chyba silikonowa) z ok. 1,5 mm. otworem, wokół którego od jednej strony jest wyraźne wklęśnięcie. Czy to wklęśniecie ma być u dołu, czy u góry ?

B) metalowy pierścień o szer. 5-7 mm. z kilkoma małymi otworkami bliżej jednej krawędzi. Czy te otwory mają być skierowane do wnętrza magazynka, czy na zewnątrz ?

C) stożkowa sprężynka – czy powinna iść węższą końcówką do góry, czy do dołu?

3. Jak to jest, że pistolet raz strzela, a po przerwie – w tych samych warunkach i bez grzebania – nie chce. Nic mu nie zrobiłem, choć piwa mu nie postawiłem, to fakt.

Będę wdzięczny za wszystkie wskazówki. Zależy mi na co2 w Hi Capie i zwrotu magazynka nie rozważam.

Ostatecznie, czy dalej grzebać With a Little Help from My Friends, jak mawiał Adam Słodowy, czy zostawić sprawę i dać sobie spokój.

Pozdrawiam,

be happy & go lucky

1. Z tego co wiem, a jestem niemal pewien niczym się nie różni. CO2 jest mocniejsze i na części pistoletu działa większa siła, więc są bardziej podatne na uszkodzenia i zużycie. To loteria, może działać po 10000 strzałach a może się popsuć po 300.

3. Zależy jakich używałeś naboi CO2. Tych no-namowych nie tykaj, Crossmany, Umarexy czy Walthery powinny być ok. To normalne, że gaz może się ulotnić naboju. W mojej klamce używałem jak dotąd tylko Crossmanów i jak zostawiłem to po 1 dniu mogłem oddać tylko 2 strzały. Podobno Umarexy nie mają tego efektu (bądź mają mniejszy). Jak chcesz zniwelować ten efekt spróbuj dokręcić, o ile masz, taki pierścień w środku magazynka, tam gdzie dochodzi szyjka naboju. Możesz też wymienić uszczelkę w tym samym miejscu na sylikonową, lub szyjki nabojów pokryć taśmą teflonową, ale nie wiem czy to coś da.