Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Nieszczelność dysza-komora

Recommended Posts

Witam

Mam sobie eMkę. Dręczy mnie problem dużo za małej ilości fps w stosunku do tego co siedzi w środku. Domyślam się że układ jest nieszczelny.

1. głowica tłoka - cylinder - głowica cylindra. Wszystko wydaje się ok, przy zatkaniu dyszy i szybkim dopchnięciu tłoka mam efekt "strzykawki", kiedy wszystko siedzi w GB to w dyszę dmuchnąć nie mogę, powietrze nigdzie nie ucieka. Czyli tak jak być powinno.

2. Komora - miałem jakieś cuda z gumką i puszczało powietrze - teraz problem rozwiązałem, przy zatkaniu otworów komory i dmuchnięciu w lufę - ja się zapowietrzam a z układu nic nie ucieka.

Więc jedyne miejsca gdzie coś może uciekać jak dla mnie - to miejsce łączenia komory z magiem lub miejsce łączenia komory z dyszą - albo oba naraz. Ma ktoś pomysł jak to uszczelnić? Wiem że pewnie przydałaby się wymiana komory na jakiś nowszy uszczelniony model - ale pewności że taka będzie idealnie pasować i nie puszczać nie mam, a ponad stówka piechotą nie chodzi.

jakieś sugestie co z tym fantem zrobić?

Edited by PieTrzaK
  • 2 weeks later...

Dobra, pobawiłem się pogmerałem i chyba wykombinowałem.

Sprężyna M120, na BU i pożyczonej komorze HU, nic dodatkowo nie uszczelniane - zmierzone na chrono 449 fps. Czyli chyba norma?

Winna wszystkiemu była dysza, która po prostu jakoś nie zgrywała się za cholerę z komorą HU, a jak zacząłem ją "dostosowywać" to oczywiście przegiąłem i musiałem zamówić nową.