ocet Posted April 17, 2008 Report Share Posted April 17, 2008 Mam pytanie. (Znowu) Czy mógłby ktos mi pomóc w doborze manierki. Zależy mi na oryginalności. Rynek zalany jest przez mase podróbek. :) Podrzuccie jakimś linkiem. A przy okazji, jakie bagnety są aktualnie w użyciu? Quote Link to post Share on other sites
Adi.K Posted April 17, 2008 Report Share Posted April 17, 2008 (edited) Kolego , przejrzyj tematy "Wyposażenie żołnierza BW" , tam znajdziesz wiele odpowiedzi. http://allegro.pl/item345707935_oryginalna...bundeswehr.html Edited April 17, 2008 by Adrian"ADi"Krysztofiak Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted April 17, 2008 Report Share Posted April 17, 2008 Prosiłbym o nadawanie tematom bardziej sugestywnych nazw - odpowiedzi udzielone teraz mogą się w końcu przydać ludziom w przyszłości ;). Poza tym o manierkach i bagnetach była mowa w wątkach przyklejonych. Ronin Quote Link to post Share on other sites
biolon Posted April 17, 2008 Report Share Posted April 17, 2008 (edited) Mam pytanie - do czego służy ten skórzany pasek? Do przepasania przez pas S95? Do czego służy ten metalowy zaczep na górze? I czy wam wszystkim tak ciężko wchodzi ta manierka do pokrowca? Tak samemu z założonym oporządzeniem ciężko jest wyjąć a jeszcze gorzej włożyć. Edited April 17, 2008 by biolon Quote Link to post Share on other sites
Adi.K Posted April 17, 2008 Report Share Posted April 17, 2008 (edited) Manierka w pokrowiec wchodzi na styk i tak powinno być. Jeśli chodzi o wkładanie i wyjmowanie to normalne,że trudno się ją wkłada i wyjmuje gdy S95 jest założone. Cierpię na ten sam problem. Ale polecam kupić sobie jakiegoś Camela, gdyż ta manierka raczej przydaje się w postoju gdy trzeba sobie jakiś obiadek zjeść lub coś ciepłego niż podczas zadania. Edited April 17, 2008 by Adrian"ADi"Krysztofiak Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted April 17, 2008 Report Share Posted April 17, 2008 Manierka wchodzi na styk i raczej nie służy do tego żeby wyciągnąć ją i się szybko napić (sama konstrukcja to utrudnia) - ta manierka służy do przenoszenia żelaznego zapasu wody, z której zrobimy sobie w krytycznej sytuacji herbatę lub kawę ;) a normalnie pijemy z camelbaka. Z drugiej strony sprawę znacznie ułatwia noszenie pasa oporządzeniowego nisko na biodrach. Z paska robimy sobie rączkę kubka i trzymamy za nią gdy kubek jest gorący. Karabinek z kolei służył do montażu na starym wzorze oporządzenia, i obecnie jest bezużyteczny. Generalnie ta manierka to średnio dobra konstrukcja - jest to zmodernizowany wzór pamiętający lata 70-te, kiedy filozofia działań piechoty była zupełnie inna. Mimo to w dobie camelbaków manierka nadal pozostaje na wyposażeniu i używana jest jak to opisałem na początku posta (sam pojemnik na wodę rzadko, a kubek i tak jedynie na postojach). Ronin p.s. Gdyby komuś to sie przydało to niemieckie SK wykorzystują zupełnie inny patent. Wodę w drugiej linii nosi się w miękkich workach 1 l (Platypus, Camelbak itp.) a do tego używa się kubków metalowych w standardzie NATOwskim. Worki Platypus-a: http://www.platypushydration.com/product_d....aspx?ProdID=36 Quote Link to post Share on other sites
Mori Posted April 19, 2008 Report Share Posted April 19, 2008 Moi drodzy proszę was nie róbmy scen a propos manierki. Po pierwsze - jesteśmi ajirsoftowcami - och bosze co za zwrot - więc logiczne jest, że co jakiś czas lądujemy na respie. Co jest doskonałym sposobem uzupełnienia płynów. Po drugie - kożystanie z tej manierki nie jest znowu takim problemem. Podczas zwykłych przemarszow z miejsca na miejsce wyciąganie i chowanie manieki to znów nie teki wielki problem. Przynajmniej dla mnie. Po trzecie i ostatnie - pożądny kamel to wydatek rzędu 300-400 zeta, a manierka z demobilu około 20 + termos, kolejne 20. Ergo to taka wersja dla ubogich :D Quote Link to post Share on other sites
Kantek Posted April 19, 2008 Report Share Posted April 19, 2008 (edited) Mori - wbrew pozorom to wyciąganie i chowanie manierki jest dość niewygodne i czasochłonne, szczególnie w czasie nocnego marszu i wyraźnie widać różnicę w nawodnieniu pomiędzy osobami korzystającymi z camelów a tymi, co wykorzystują manierki. Koniec off-topowania. Na zdjęciach z Afganu widziałem niebieskie rurki od Camelów wystające z Mehlerów - inwencja własna czy kontrakt? Edited April 19, 2008 by Kantek Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted April 20, 2008 Report Share Posted April 20, 2008 Inwencja własna - tutaj napisałem przecież: http://www.awr.one.pl/viewpage.php?page_id=30 Niestety Bundeswehra nie zakontraktowała jak dotąd żadnego konkretnego modelu camelbaka, i sprzęt tego rodzaju żołnierze zmuszeni są kupować sobie prywatnie. Ronin Quote Link to post Share on other sites
danyboy Posted April 20, 2008 Report Share Posted April 20, 2008 Witam! Czy ktoś z was wie może jak uszczelnić taką manierkę? Kupiłem z demobilu w Ranger-Shopie i szajs przecieka przy korku. Czy i jak wymienić/podkleić tam gumę aby nie przepuszczała? I drugie pytanie - czy i czym dezynfekują taki sprzęt przed sprzedażą? Czy kupując, wystarczy wymyć i wyparzyć, aby móc używać? Wiecie nie chcę się czymś przytruć... Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted April 20, 2008 Report Share Posted April 20, 2008 Co do uszczelnienia to trzeba wyciąć z gumy kółko pasujące do korka manierki (wszystko zależy jaki model uszczelniasz - czy nowy z zaworem do picia w masce, czy stary z metalową zakrętką i skórzanym paskiem łączącym zakrętkę z manierką). Środki użyte do odkażania są odpowiednio wypłukiwane - nie ma obaw - wystarczy umyć i jest OK. Ronin p.s. Żeby uniknąć powyższych problemów proponuję kupić nowy egzemplarz nowego wzoru ;). Quote Link to post Share on other sites
danyboy Posted April 20, 2008 Report Share Posted April 20, 2008 Mam manierkę z zakrętką i skórzanym paskiem. http://www.rangershop.pl/product-pol-3133-...mobil-oliv.html Coś pokombinuję z tą gumą, dzięki. Żeby uniknąć powyższych problemów proponuję kupić nowy egzemplarz nowego wzoru Nosz kurczę dopiero co tą kupiłem, chyba nie wiem jaki to nowy wzór, jeśli to ta z zaworem ABC, to akurat na tym zaworze mi nie zależy... Quote Link to post Share on other sites
biolon Posted April 20, 2008 Report Share Posted April 20, 2008 (edited) Jak np. mimo wszystko masz obawy co do "czystości" manierki to weź troszkę pasty do zębów i kubek z wodą. Wymieszaj - wlej do manierki pomieszaj - odstaw na 5min i wypłucz jeszcze raz. Lub jak masz płyn do płukania ust to rozcieńcz go z wodą i też na 5min zostaw w manierce. Tak samo można robić z rurką od Camelbag`a z tym, że trzeba ustami wpompowywać i wysysać płyn parę razy. To powinno wybić wszystko grzybiaste z rurki i pojemnika. Edited April 20, 2008 by biolon Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted April 20, 2008 Report Share Posted April 20, 2008 Poza tym do manierki można wlać octu spirytusowego i zostawić na 12 h... Dla lepszej skuteczności można dodać łyżkę sody oczyszczonej (takiej do pieczenia - można kupić w każdym markecie) :D - taka mieszanka usunie nawet cienką warstwę metalu z manierki - nie ma szans żeby zostało tam cokolwiek żyjącego ;) (chyba, że jakaś pozaziemska bakteria). jeśli to ta z zaworem ABC, to akurat na tym zaworze mi nie zależy... Akurat nie o zawór chodzi. Korek ma inną konstrukcję i jest z innego tworzywa (tak samo uszczelki) - jest więc zdecydowanie trwalszy. Generalnie nowsze manierki mają lepszą konstrukcję korka. Gdyby cała manierka była z tworzywa a jedno z naczyń ze stali nierdzewnej... Byłby to jeden z praktyczniejszych wzorów manierek ;). Ronin Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts