Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

KJ-Works - Ruger MK I - Sniper Rifle

Recommended Posts

Mam pytanie czy ktoś podejmie się przeróbki tej snajpery na taką aby było można kolbę i dłuższą część lufę składać lub zdejmować??? Cena do ustalenia z góry dzięki. :maniak_usmiech: :maniak_usmiech: :maniak_usmiech:

Tak jak OLO pisał, to nie dział ogłoszeń. Zostawiam temat tylko dlatego, ze dalej toczy się sensowna, w miarę, dyskusja o modyfikacjach tej repliki.

Mendi

• 2 weeks later...
  • 2 months later...

a ja mam problem

testuję stockowego Rugera Mk 1C

kulki 0,25 na 30 m mają rozrzut ok.2 - 3 m

natomiast maksymalny zasięg to lekkim lobem zaledwie 50-55 m (o celowaniu można zapomnieć). Ewidentnie brak mu mocy :(

Natomiast jedno naładowanie gazem wystarczyło na prawie 4 magazynki. Może problem zasięgu leży w zbyt krótkiej części młoteczka, zapierającej się o ten tylni wyjmowany "zawias"? Spróbuję jutro podłożyć kilka podkładek, może zwiększy się zasięg.

Ale czy to tu tkwi problem?

Za wiele treści merytorycznej nie wniosłeś swoim postem.

testuję na takich kulkach, jakie aktualnie mam - i to nie w kulkach leży problem. A o replice przeczytałem cały wątek, więc wiem, jakie problemy trzeba pokonać, by jakoś strzelała.

Proszę o nieco bardziej konkretne odpowiedzi niż "to jest shit"

Zupełnie nie rozumiem po co ktoś wchodzi na wątek dotyczący spraw technicznych konkretnego modelu i wali posty w stylu "to shit", g***o itp.

Zadaję konkretne pytanie, i chcę poznać ewentualne inne rozwiązanie problemu niż to, które znam - nie wiesz, jakie ma być zastosowanie repliki, a nabijasz sobie licznik. Znam "uroki" tego modelu i wiem, co z nim chcę zrobić. Być może miałeś kiedyś rugera w ręce, być może nie - ale jeśli nie masz odpowiedzi na pytanie - po prostu milcz - w tym przypadku milczenie naprawdę jest jak złoto.

Edited by Mendi

Prosze bardzo: mała ilość fps spowodowana jest ogromnymi nieszczelnościami pomiędzy magazynkiem a resztą guna oraz przy komorze HU. Powoduje to tez oczywiście denną powtarzalność jeśli chodzi o prędkość kulki czyli spory rozrzut w pionie.

Rozrzut w poziomie (w pionie z reszta też) jest powodowany przez to że lufa jest ruchoma i wybitnie nie-prec oraz gumka HU jest słabej jakości.

Tak więc jeśli tylko wymienisz lufę na precyzyjną, gumkę HU na jakąś ludzką, kulki na 0,33g lub 0,36g (dobrej jakości), uszczelnisz układ, zminimalizujesz luzy lufy i pogrzebiesz przy magu (nie wiem czy sie da ale kombinować można...) to jest nadzieja na wzrost zasięgu. Tylko że za lufe dasz więcej niż za rugera...

Zupełnie nie rozumiem po co ktoś wchodzi na wątek dotyczący spraw technicznych konkretnego modelu i wali posty w stylu "to shit", g***o itp.
Wyjaśniam: ponieważ to jest dział "karabiny wyborowe" a Ty pytasz o kwestie związane z pistoletem z kolbą i dłuższą lufą który "karabinem wyborowym" nie jest i prawdopodobnie nigdy nie będzie.

Prosze bardzo: mała ilość fps spowodowana jest ogromnymi nieszczelnościami pomiędzy magazynkiem a resztą guna oraz przy komorze HU. Powoduje to tez oczywiście denną powtarzalność

Uwagi słuszne, dotyczące wszystkich rugerów, ale ruger pomimo tego ma ok. 440-470 fps, a ja pytałem o mniejszą siłę niż w innych rurgerach

Rozrzut w poziomie (w pionie z reszta też) jest powodowany przez to że lufa jest ruchoma i wybitnie nie-prec oraz gumka HU jest słabej jakości.

Znów słusznie, lecz znów nie do końca na temat - inne rugery mają mniejszy rozrzut

Tak więc jeśli tylko wymienisz lufę na precyzyjną, gumkę HU na jakąś ludzką,

czy miałeś kiedyś w ręku rugera? bo chyba nie - gumka hop - up to zupełny niestandard, tak samo komora hop - up. Inne komory i gumki po prostu nie da się tam włożyć - wie to każdy, kto choć raz miał go w ręku i zajrzał do środka.... Vhyba że masz jakiś cudowny pomysł - więc się podziel nim - bo na to jest miejsce

Wyjaśniam: ponieważ to jest dział "karabiny wyborowe" a Ty pytasz o kwestie związane z pistoletem z kolbą i dłuższą lufą który "karabinem wyborowym" nie jest i prawdopodobnie nigdy nie będzie.

Pretensje co do umiejscowienia tematu kieruj do modów. Piszę w wątku dotyczącym konkretnego modelu - to, gdzie jest przyklejony nie zależy ode mnie. Póki nie jest jednak w dziale "Hydepark", najlepiej skupić się na konkretnych odpowiedziach.

Edited by grisza76
czy miałeś kiedyś w ręku rugera? bo chyba nie - gumka hop - up to zupełny niestandard, tak samo komora hop - up.

nie umiesz poszukać zarówno gumki jak i komory HU do rugera KJW? Zapewniam że takie coś istnieje. Poza tym od czego sa wszelkie przeróbki/modyfikacje?

wie to każdy, kto choć raz miał go w ręku i zajrzał do środka
Nie uwierzysz- należę do nich. Tylko wiem nieco więcej.

Uwagi słuszne, dotyczące wszystkich rugerów, ale ruger pomimo tego ma ok. 440-470 fps, a ja pytałem o mniejszą siłę niż w innych rurgerach (...) Znów słusznie, lecz znów nie do końca na temat - inne rugery mają mniejszy rozrzut
Moze trafiłes felerny/ wibitnie nawet jak na rugera niaszczelny egzemplarz?

Po kolei:

- przyczyną moich problemów ze słabowitym rugerem okazała się wylatująca iglica młoteczka, co powodowało podawanie coraz mniejszej ilości gazu. . Ewidentnie ten element, wykonany z miękkiego metalu i spłaszczający się w zastraszającym tempie, nadaje się do wymiany na twardszy.

- lufa stockowa to kpina. przy wylocie lufy zewnętrznej na pierścieniu stabilizującym widać miejsce, o które ociera się co któraś kulka. W poniedziałek, wtorek zawitam do znajomego tokarza i machnie mi preckę dłuższą o 20 cm. oraz przedłużenie lufy zewnętrznej. Myślę, że wyrobić się w ciągu tygodnia, dwóch

- przy okazji rozbierania repliki uszczelniłem metalową komorę hop - upa silikonem. Przy okazji przestrzeliwania do moich uszu dobiegł miły świst kulek, dający mi wrażenie, że moc wzrosła :D

jedynym miarodajnym wyznacznikiem mocy będzie jednak test na chrono u krakmanów, do których się wybiorę przy najbliższej okazji

- dexterkrak - jedyną komorą i gumką, którą znalazłem do rugera są te standardowe, które już w rugerze mam. Nigdzie w tym forum nie znalazłem nawet słowa o tym, że ktokolwiek kupił inną gumkę hop up. Ja, przy odrobinie wolnego czasu, zacznę rzeźbić nową gumkę z grubej dętki - chyba w swojej uprzejmości zapodasz na to forum link do lepszej gumy i komory hop - up (o ile taka istnieje na polskim rynku)

Edited by grisza76

Grisza, ale tokarz Ci preclufy nie zrobi :-P niestety.

jedynym miarodajnym wyznacznikiem mocy będzie jednak test na chrono u krakmanów
Jak chcesz miec miarodajny wynik który bedziesz mógł porównywac z innymi to nie idź do krakmanów tylko umów sie z Coniem czy cuś. Chrono krakmanów jest jakieś dziwne (podnosi mi o 10fps...).

Lepszą gume gdzies widziałem łażąc po sklepach w HK, nie chce mi sie dla Ciebie szukać. Komore mówisz masz juz metalową wiec to chyba tyle, możesz ją jedynie uszczelnić.

Jestem leń, nie znam angielskiego i nie chce mi się dodatkowo przeciągać przez wszystkie formalności związane z płatnością za granicę. Do tego jeszcze nie zachęca mnie czas oczekiwania.

Lufa toczona i szlifowana nie będzie doskonała, ale będzie lepsza niż stockowa - tego jestem pewien. Jeśli replika się sprawdzi, nie widzę przeszkód, żeby kupić KM Heada (choć lufę home made chcę zrobić na 60 cm, a KM Head takiej do rugera nie ma)

Jeszcze jedną opcją, wykorzystywaną przez niektórych było przerabianie luf precyzyjnych na rugera - ale tu nie sprawdzałem jeszcze, czy lufa wejdzie w gniazdo obudowy zespołu spustu

Jestem właśnie świeżo po wizycie u tokarza - bardzo sympatyczny człowiek, na początku zgasił mnie jednym zdaniem: "gdyby to było 2 tygodnie temu, miałby Pan lufę wykonana na tych samych maszynach, co prawdziwe lufy do broni - byłem właśnie u producenta..." :wink: ale lufę oczywiście wykona, jak również przedłużenie lufy zewnętrznej. Będę miał więc możliwość wydłużenia / skrócenia długości rugera (w moje ręce wpadła oryginalna precka do rugera).

Omówiliśmy też kwestię zawieszenia lufy wewnętrznej (oryginalna ma luz ok 0,1 mm). Tu pytanie do Was - czy ktoś łożyskował lufę wewnętrzną? na jakich łożyskach? (muszą dawać możliwość skoku lufy o te 7-9 mm) Łożyska wahliwe nie dają chyba aż takiego skoku....

Teoretycznie łożyskowanie lufy precyzyjnej zlikwidowałoby największą wadę rugera :-F

Edited by grisza76

Zaraz , zaraz , jeśli dobrze pamiętam to nie można zablokować lufy ponieważ gdy jest w przedniej pozycji to system pobiera qulkę a cofa się by się docisnąć do magazynka i uszczelnić połączenie z nim .

Ps.Rugera miałem przez tydzień i to 2 lata temu więc to są bardzo odległe wspomnienia ;-)

• 4 years later...

Po co łożyska? Ja na zewnetrzna strone lufy wewnetrznej przykleilem kawalek tasmy izloacyjnej. Dało to efekt, jakby lufa byla szersza o ten ułamek milimetra i wtedy w tej dokrecanej koncowce lufy zewnetrznej, lufa wewnetrzna trzyma sie idealnie i nie ma luzów. Jedynie troche zabawy było w dobraniu odpowiedniej szerokosci i miejsce przyklejenia "łaty" z taśmy, zeby nie było ani za grube ani za wąskie, bo albo wtedy lufa nie wracała spowrotem do koncówki, albo wracała ale dalej był luz.

pytanie moje jak można wymienić ten młoteczek na twardszy metal i gdzie ew. mozna takie cos dostac lub jak zrobic?