Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Jaki wtyk w Midland GXT?

Recommended Posts

• Replies 54
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

ten 5pinowy wtyk trzeba rozkminić, tzn który pin do czego jest. I tak u mnie pin 2 i 5 to głośnik, 1 i 4 to mikrofon 3 nie używany. PTT jest podłączony byle jak i nie wiem jak to niby miało działać :| odłanczamy wszystkie przewody i w obudowie PTT przecinamy wszystkie kable tak żeby po stronie wtyczki do radia mieć 4 kabelki i od strony 5cio pinowej wtyczki 4. Teraz cała sztuczka polega na dopasowaniu kabelków :) ja robiłem to metodą prób i błędów - najlepiej znaleźć najpierw kabelki od głośnika bo można je podłączyć bezpośrednio ( u mnie np. przechodził przez PTT - dlaczego? nie wiem) potem trzeba sprawdzić pozostałe 2 kabelki - który to sygnał na mikrofon. Jak wiemy na którym jest sygnał to rozbieramy oryginalny zestaw słuchawkowy i analogicznie do tego co tam widzimy podłanczamy wszystko w bowmanie :) trzeba mieć rezystor 2.2kohma

Dużo szczęścia życze bo być może że każda firma inaczej składa ten w tyk z 5 pinami i musicie wpaść na to jak wychaczyć co gdzie jest

• 2 months later...

A jak ma się sprawa z przeróbką tego headseta z wtykiem jednopinowym motorola pod midlanda? Załóżmy, że mam takiego bowmana, odpowiedni wtyk i chęci. Da radę bez większych problemów przerobić końcówke i ptt czy będą zgrzyty?