TheProsiak Posted February 9, 2009 Report Share Posted February 9, 2009 No więc ja swojego headseta już przerobiłem :) 3 dni siedzenia analizowania przewodów które przy każdej wtyczce miały inny kolor :P ale za to działa bardzo dobrze z Midlandem i PTT również działa - wtyk ICOM Powodzenia! Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted February 9, 2009 Report Share Posted February 9, 2009 Ale już nie napiszesz jak to zrobiłeś, co? Quote Link to post Share on other sites
TheProsiak Posted February 9, 2009 Report Share Posted February 9, 2009 ten 5pinowy wtyk trzeba rozkminić, tzn który pin do czego jest. I tak u mnie pin 2 i 5 to głośnik, 1 i 4 to mikrofon 3 nie używany. PTT jest podłączony byle jak i nie wiem jak to niby miało działać :| odłanczamy wszystkie przewody i w obudowie PTT przecinamy wszystkie kable tak żeby po stronie wtyczki do radia mieć 4 kabelki i od strony 5cio pinowej wtyczki 4. Teraz cała sztuczka polega na dopasowaniu kabelków :) ja robiłem to metodą prób i błędów - najlepiej znaleźć najpierw kabelki od głośnika bo można je podłączyć bezpośrednio ( u mnie np. przechodził przez PTT - dlaczego? nie wiem) potem trzeba sprawdzić pozostałe 2 kabelki - który to sygnał na mikrofon. Jak wiemy na którym jest sygnał to rozbieramy oryginalny zestaw słuchawkowy i analogicznie do tego co tam widzimy podłanczamy wszystko w bowmanie :) trzeba mieć rezystor 2.2kohma Dużo szczęścia życze bo być może że każda firma inaczej składa ten w tyk z 5 pinami i musicie wpaść na to jak wychaczyć co gdzie jest Quote Link to post Share on other sites
TheProsiak Posted February 10, 2009 Report Share Posted February 10, 2009 sorry że napisałem tak byle jak wcześniejszą wiadomość ale byłem zmęczony i śpiący :) jak macie jakieś pytania to postaram się pomóc Quote Link to post Share on other sites
macioo Posted May 9, 2009 Report Share Posted May 9, 2009 A jak ma się sprawa z przeróbką tego headseta z wtykiem jednopinowym motorola pod midlanda? Załóżmy, że mam takiego bowmana, odpowiedni wtyk i chęci. Da radę bez większych problemów przerobić końcówke i ptt czy będą zgrzyty? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts