Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

• Replies 50
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

DM41A1 to granat identyczny z amerykańskim M61 (znany z wojny w Wietnamie "lemon"), tylko produkowany w Niemczech:

180px-M-67Grenade.jpg

Ten typ granatu praktycznie nie jest już w użyciu. W większości zastąpił go:

DM51/DM51A1:

Splitterhandgranate_DM51.png

Ciekawy granat "dwa w jednym" - DM51 to zapalnik wraz z ładunkiem wybuchowym (czyli granat rażący jedynie falą uderzeniową) - po wkręceniu w odłamkowy korpus, mamy wersję A1 (rażący dodatkowo odłamkami).

DM58 - ćwiczebna (pomalowana na niebiesko) wersja powyższego:

svbw413fenn7.th.jpg

004yk5.th.jpg

Z replikami DM41 można kombinować - wystarczy odpowiednio pomalować dowolną wersję M61 i gotowe. Z 51 jest już problem...

Ronin

To może być trudne,bo takie informacje nie są oficjalnie publikowane.

Ale wygląda to tak:

Wysokość około 10 cm;

Szerokość 6cm;

Waga 425g;

Wielkość odłamków 2,0-2,3mm ;

Ilość ca. 6500;

Zasięg ca.35m;

Opóźnienie 3 do 5 sek;

Materiał wybuchowy to PETN 60g

Najprostrzym sposobem jest dobranie ich wielkośći wg podanych wymiarów i dopasowanie do pokrowców kontraktowych. Ostatnie które nabyłem miały w śroku ślady po niebieskiej farbie, a na naboje 40mm do granatnika - żółtą.

Dziękuję za odpowiedzi :)

To teraz idąc dalej tym tropem (wiem, że było w starych długich wątkach, ale czytanie tego to męczarnia ;) )

Czy są dostępne ładownice kontraktowe na granaty i ile wtedy mieszczą?

Jak i gdzie przenoszone są granaty w systemie S95? I nie chodzi mi oczywiście o produkty MilTeca.

Ładownice na fotkach są jakby oddzielone od całego S95, a przyznam, że wygląda to dość dziwnie - bo bałbym się czołgać, żeby przypadkiem nie odbezpieczyć granatu :/

• 2 months later...

Saper to nie tylko osoba od wysadzania, to personel techniczny, który buduje mosty, przeprawy, naprawia drogi itp. Potocznie kojarzony jednak zawsze z ładunkami wybuchowymi, które może posiadać prawie każdy żołnierz BW, posiadający odpowiedznie uprawnienia, szkolenia oraz co najważniejsze otrzymał rozkaz pobrania takowych z magazynu, w celu wykonania konketnego zadania.

Co do granatów do G36 to występują panele ładownicowe po 3 szt. i żołnierze noszą ich najczęściej ( dwie) kilka .

Kiepskie zdjęcia mam ale niewiele na nim widać i przydałoby się jakieś pokazujące całość.

Generalnie ten bandolier wygląda na taką jednorazówkę - kilka rurek z tworzywa połączonych nylonowym paskiem. Każda rurka zamykana jest paskiem równoległym pełniącym rolę klapy - ot i cała filozofia:

518671341dlkk4.th.jpg

(bandolier widać u gościa po lewej)

Ronin

• 3 weeks later...

No nic panowie, trochę trzeba jeszcze z tym kombinować ale jest to potencjalnie całkiem przyjemny gadget do rekonstrukcji ;):

img0112rq7.th.jpgthpix.gif

img0111jp2.th.jpgthpix.gif

Jest to sam korpus odłamkowy od DM51A1 oraz główka zapalnika (plastykowy element trzymający zawleczkę i łyżkę przy zapalniku - samego zapalnika oczywiście nie ma).

Jedyne co teraz muszę wymyślić to jak to połączyć do kupy żeby wyglądało jak normalny granat... Jakieś pomysły?

Ronin

p.s.

Najfajniejsze i tak są widoczne jeszcze kontrakty ;).

Spójrz na kształt bebechów (na fotach powyżej) - są sześciokątne i mają zaokrąglone brzegi - wbrew pozorom wytoczenie całości nie będzie takie proste... Myślałem raczej nad wytoczeniem samej rurki stanowiącej oś bebechów i dorobieniu reszty z jakiejś masy typu poxipol.

(tu widać bebechy z góry)

800px-dm51_transportkofferfgi.jpg

Ronin

O odlewaniu nie myślałem wychodząc z założenia, że dorobienie dobrze wyglądającej główki zapalnika i łyżki może być problematyczne... Z drugiej strony korpus można ładnie odwzorować na kopiarce do drewna - o ile mi wiadomo granaty drewniane do reko historycznego są kopiowane tą metodą (robi się nią też chodaki ;)), ale specjalistą od drewna nie jestem i nie wiem czy kształt nie jest za skomplikowany...

Ronin