AWR_Ronin Posted September 23, 2008 Report Share Posted September 23, 2008 No właśnie - ja mam ten granat więc nawet nie myślałem o kopiowaniu ;). Ronin p.s. I czy faktycznie warto męczyć się z dorabianiem łyżek? http://www.egun.de/market/item.php?id=1932427 Quote Link to post Share on other sites
fidell Posted September 23, 2008 Report Share Posted September 23, 2008 No jeżeli chodzi o granaty niemieckie z 2 wojny to zrobi ci taki każdy tokarz, na sprzęcie pamiętającym czasy produkcji oryginałów;) Tutaj kształt jest trochę bardziej skomplikowany... No a wracając do tematu - ile to cudo waży? Quote Link to post Share on other sites
Adi.K Posted September 23, 2008 Report Share Posted September 23, 2008 Jak byście zrobili tego "negatyw" to można by i z gipsu odlać czy żywicy ;-) Quote Link to post Share on other sites
choisen Posted September 23, 2008 Report Share Posted September 23, 2008 Z gipsu to niezbyt, bop się rozpadnie. Bardziej z żywicy lub z umocnionego distalu ;) Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted September 23, 2008 Report Share Posted September 23, 2008 Co do wykonania korpusu obróbką skrawaniem to miałem na myśli wykorzystanie nie tyle tokarki co tokarko-kopiarki do drewna. Ma toto wodzik połączony z głowicą, który ślizga się po wzorcu. Z tego co widziałem jest w stanie odtworzyć dość skomplikowane kształty ale czy da radę muszę zapytać fachowca. W przypadku tej metody kopiarka odtworzyłaby jedynie karby poprzeczne - karby wzdłuż trzeba by wtedy dorobić inną metodą, no ale zawsze byłoby o te parę operacji prościej. Uparłem się na sprawdzenie tego sposobu bo wiem, że z odlewaniem będzie padaczka - rzadko kiedy udaje się odlać idealnie i prawie zawsze trzeba odlew wykańczać ręcznie - będzie to niepotrzebna dodatkowa robota a ja wolę opracować sposób na zrobienie dużej ilości granatów dla całej ekipy... Poza tym koszt materiału może być dość wysoki - nawet na same ścianki pójdzie sporo żywicy. Sensownym rozwiązaniem wydaje się natomiast wytoczenie z drewna samego gołego korpusu bez karbów i naniesienie siatki za pomocą odlewu (po pokryciu wewnętrznych ścianek formy żywicą wsadzenie gołego korpusu do formy tak, żeby siatka się do niego przykleiła). Koncepcji jest co najmniej kilka i zobaczymy co pochłonie najmniej środków/czasu. Ronin p.s. Gips totalnie odpada - jak już to żywica. Trzeba jedynie kombinować jak zużyć jej najmniej. Quote Link to post Share on other sites
choisen Posted September 23, 2008 Report Share Posted September 23, 2008 Jak dla mnie najbardziej "oszczędnym" sposobem byłoby oblewanie żywicą walca, będącego zarazem ciężarkiem granatu, czyli tak, jak Ronin napisał(musiałem, doczytać jego post do końca:D) Czekamy. I jeśli Ci się uda, to ja byłbym bardzo chętny na takie 2 granaciki ;) Ciekawe, ie. by to wyszło za sztukę :P Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted September 23, 2008 Report Share Posted September 23, 2008 Spokojnie panowie - sam korpus to jeszcze nie wszystko. Nawet jeśli wszystko pójdzie dobrze i tak pozostanie główka zapalnika, która ma stosunkowo skomplikowany kształt. Później z kolei będę musiał załatwić farbę w odpowiednim kolorze, nanieść kontrakty ;)... Ronin Quote Link to post Share on other sites
fidell Posted September 23, 2008 Report Share Posted September 23, 2008 To ja się może przysłużę sprawie: http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=6828&page=9 Sam model zapalnika to też nie problem, wystarczą tylko szczegółowe wymiary,a jeszcze lepiej rysunek techniczny. Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted November 1, 2008 Report Share Posted November 1, 2008 Odgrzewając temat, prezentuje ćwiczebny granat DM 58 i jego poszczególne elementy: Widok całości: Główka zapalnika z łyżką: Zapalnik ćwiczebny, bojowy jest o połowę krótszy: Atrapa materiału wybuchowego: Wszystko razem: Quote Link to post Share on other sites
ocet Posted November 3, 2008 Report Share Posted November 3, 2008 Twój? Gdzie go dostałeś? Da rade go skopiować? Quote Link to post Share on other sites
Soman Posted November 14, 2008 Report Share Posted November 14, 2008 "Łyżka" to poprawnie dźwignia spustowa. Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted November 15, 2008 Report Share Posted November 15, 2008 Twój? Gdzie go dostałeś? Da rade go skopiować? Skopiować teoretycznie da radę wszystko. A gdzie go dostełem ? Kupiłem na aukcji internetowej, jak większość mojego sprzętu BW. ;-) Quote Link to post Share on other sites
Patso Redneb Posted January 10, 2009 Report Share Posted January 10, 2009 Widzę na zdjęciach, że "wkład" ma na dole coś jakby gwint, ale nie można go wkręcić, bo jest sześciokątny. Czy to znaczy, że dolna część korpusu jest obracalna i to ją się dokręca? Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted January 10, 2009 Report Share Posted January 10, 2009 Tak - ona ma takie dwie wypustki, które po obróceniu denka skorupy wchodzą w rowki w granacie (widocznym na fotce poniżej, po lewej stronie): Ronin Quote Link to post Share on other sites
danyboy Posted January 17, 2009 Author Report Share Posted January 17, 2009 A jakich granatów dymnych używa BW? Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted January 18, 2009 Report Share Posted January 18, 2009 Wg moich informacji jest to tzw. Nebeltopf . symbol DM24 Quote Link to post Share on other sites
choisen Posted January 18, 2009 Report Share Posted January 18, 2009 (edited) Wolfie, miałbyś jakieś zdjęcia góry tego granatu, czy wymiary? Bo aż jestem zainteresowany zrobieniem działających kopii :) Edited January 18, 2009 by choisen Quote Link to post Share on other sites
TUZIOL Posted January 18, 2009 Report Share Posted January 18, 2009 Na specopsie znalazłem, że tak wygląda DM24 : http://www.specops.com.pl/taktyka_zielona/granaty/DM24.gif (link do topicu) Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted January 18, 2009 Report Share Posted January 18, 2009 Niestety, ciężki temat ale pracuje nad tym. Quote Link to post Share on other sites
TUZIOL Posted January 19, 2009 Report Share Posted January 19, 2009 Rozumiem. Ostatnio szukałem czegoś na ten temat na niemieckich stronach(m.in. na wikipedii niemieckiej) i ciężko coś znaleźć, aczkolwiek natknąłem się na to: http://de.wikipedia.org/wiki/Rauchgranate Mowa tu m.in. o DM-15 i DM-35. Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted January 19, 2009 Report Share Posted January 19, 2009 Tłumacząc wikipedię, DM 15 to ładunek przeznaczony do odpalanych elektrycznie wyrzutni granatów dymnych, montowanych na pojazdach. Posiada jednak możliwość odpalenia ręcznego (draska). DM 35 są przeznaczone wyłącznie do automatcznych wyrzutni granatów dymnych przeznaczone do stawiania dużych zasłon maskujących .Istnieje jeszcze DM 25, który jest dużą wersją DM 15. Pod tym linkiem znajdziecie kompletną ZDv 3/21, dotyczącą środków dymnych w BW, niestety po niemiecku. Quote Link to post Share on other sites
choisen Posted March 19, 2009 Report Share Posted March 19, 2009 Jak nazwać łyżkę spustową po niemiecku? Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted March 19, 2009 Report Share Posted March 19, 2009 Najpolularniejsza używana nazwa to "BÜGEL". Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted March 19, 2009 Report Share Posted March 19, 2009 Ewentualnie SPERBÜGEL. Ronin Quote Link to post Share on other sites
Soman Posted March 19, 2009 Report Share Posted March 19, 2009 Jak nazwać łyżkę spustową po niemiecku? T prawidłowo nazywa się 'dźwignia spustowa'. Łyżka to określenie potoczne. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts