wiktorio94 Posted June 20, 2008 Report Share Posted June 20, 2008 (edited) Gdy pociągam za spust wtedy wydaje dziwny dzwięk a mianowicie KLIK nic sie nie dzieje tylko tak klika ani nie strzele prosze o pomoc juz nie wiem co zrobic i do tego selektor ognia nie dziala zgory dziekuje Edited June 20, 2008 by wiktorio94 Quote Link to post Share on other sites
ireabe Posted June 20, 2008 Report Share Posted June 20, 2008 Masz standardowo kilka możliwości: 1.Padła batka 2.Usmażyłeś silnik 3.Odkręciła się głowica tłoka jest jeszcze kilka mniej prawdopodobnych, ale proponuje sugerować się 1. i 2. Quote Link to post Share on other sites
0L0 Posted June 20, 2008 Report Share Posted June 20, 2008 Zdecydowanie bardziej prawdopodobną opcją są styki. ...ale pierw standardowe pytanie: czy akumulator jest naładowany? czy na innym akumulatorze działa? Quote Link to post Share on other sites
wiktorio94 Posted June 20, 2008 Author Report Share Posted June 20, 2008 bateria napewno nie padla bo byla swiezo ladowana a innego akumulatora nie mam wiec nie prubowalem. Niedlugo nim strzelalem bo mam go 2 dni ale on byl uzywany wiec nie wiem wczesniej chodzilo normalnie az tu nagle przestalo strzelac. Spust chodzil normalnie nie klikalo gdy naciskalem a potem caly czas klika Quote Link to post Share on other sites
ireabe Posted June 20, 2008 Report Share Posted June 20, 2008 Jeżeli z dnia na dzień przestało strzelać, a to tajemnicze 'klik' to reakcja silnika który nie napina springa, to mało prawdopodobne są styki. Przepalone stawiają opór, dość duży, ale pierwej objawia się to mniejszym ROF. Tak czy tak- sprawdź baterie. Później sprawdź silnik. Jeśli to ani batka, ani silnik to siłą rzeczy musisz rozebrać GB i wszystko sprawdzić. Quote Link to post Share on other sites
DyingFetus Posted June 20, 2008 Report Share Posted June 20, 2008 sprawdź miernikiem,jeżeli masz,ile batka ma volt podczas wyładowania Quote Link to post Share on other sites
wiktorio94 Posted June 20, 2008 Author Report Share Posted June 20, 2008 Ja sam w to sie nie bede bawic bo to moja pierwsza bron i jestem zielony .Ciekawy jestem zato ile kosztowala by mnie naprawa i gdzie mi to moga zrobic Jeżeli z dnia na dzień przestało strzelać, a to tajemnicze 'klik' to reakcja silnika który nie napina springa, to mało prawdopodobne są styki. Przepalone stawiają opór, dość duży, ale pierwej objawia się to mniejszym ROF. Tak czy tak- sprawdź baterie. Później sprawdź silnik. Jeśli to ani batka, ani silnik to siłą rzeczy musisz rozebrać GB i wszystko sprawdzić. Raguje tylko spust potem nic nie slychac tylko spust nie wydaje mi sie ze cos wogule po nacisnieciu sie dzieje Quote Link to post Share on other sites
wiktorio94 Posted June 21, 2008 Author Report Share Posted June 21, 2008 Wczesniej spust chodzil gladko a teraz dy naciagne do pewnego mometu to btak klika cos tak jakby byla granica po kturej klika Quote Link to post Share on other sites
HUGO_HUGO Posted June 21, 2008 Report Share Posted June 21, 2008 Ja chyba wiem o co chodzi bo też tak miałem w mojej replice to jest zepsuty selektor ognia lub przełącznik selektora ognia a nie silnik czy styki u mnie było dokładnie tak samo spust przeskakiwał i wydawał takie kliknięcie :uśmiech: Quote Link to post Share on other sites
DyingFetus Posted June 21, 2008 Report Share Posted June 21, 2008 Ja sam w to sie nie bede bawic bo to moja pierwsza bron i jestem zielony .Ciekawy jestem zato ile kosztowala by mnie naprawa i gdzie mi to moga zrobic Raguje tylko spust potem nic nie slychac tylko spust nie wydaje mi sie ze cos wogule po nacisnieciu sie dzieje zapytaj kolegów którzy się na tym znają,a jak nie to zostaje jakiś serwis Quote Link to post Share on other sites
0L0 Posted June 21, 2008 Report Share Posted June 21, 2008 Proponuję zaobserwować działanie zespołu spustowego po wyjęciu części metalowej (lufa, zamek, gearbox...) z łoża. Quote Link to post Share on other sites
wiktorio94 Posted June 21, 2008 Author Report Share Posted June 21, 2008 A jasli mozna wiedziec to ile bym zaplacil za naprawe np u krakmana? Quote Link to post Share on other sites
0L0 Posted June 21, 2008 Report Share Posted June 21, 2008 A może byś napisał maila do sklepu? :roll: Quote Link to post Share on other sites
Punk4ass Posted June 22, 2008 Report Share Posted June 22, 2008 Mialem to samo... Krakmani powiedzieli że coś z batką Ino było "klik" chodzby nienaładowana... Albo to co mówi OLO mechanicm Spustowy. Quote Link to post Share on other sites
elscinaczo Posted July 9, 2008 Report Share Posted July 9, 2008 Jeśli spust nie chodzi jednolicie (w pewnym momencie stawia opór) to na 99% wina selektora ognia. Odepnij kabłąk spustu, wyjmij cały spust. Jak to zrobisz to będziesz mógł rozebrać replikę. Jak to zrobisz (wyjmiesz GB z łoża) to zobacz czy z selektorem ognia wszystko OK (poruszaj nim itp). Złóż replikę i sprawdź czy strzela. Quote Link to post Share on other sites
satangel Posted July 13, 2008 Report Share Posted July 13, 2008 Też dzieje mi sie coś podobnego. Na ogniu pojedynczym nagle przestaje spust działać, jednak jak przełącze tryb na ciągły to się magicznym sposobem naprawia. I nie sądze żeby zdążył mi selektor paść (M14 mam dopiero od 3 dni i za dużo się nim nie bawiłem:) a batka też była świeżo naładowana. Do tej pory 3- 4 razy mi się tak "zawiesił". Za diabła nie mam pojęcia co to może być :) Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted July 13, 2008 Report Share Posted July 13, 2008 O ile pamiętam to do tych replik dodawane sa baterie 8,4V wg mnie sa poprostu zbyt słabe. W czasie moich walk z ta repliką (w zasadzie jeszcze zjestem w trakcie) często tak się działo i w 90% przypadków winna była bateria. Na 9,6 problem w zasadzie znikł. Ale nie wyklucza to innych możliości. Może to być coś dookoła selektora/spustu/styków ale równie dobrze moze to byc jakiś rodzaj zacięcia w GB. Może tez być to wynikiem "przestawienia" sięregulacji docisku silnika. Quote Link to post Share on other sites
elscinaczo Posted July 16, 2008 Report Share Posted July 16, 2008 satangel, Twój problem ewidentnie wskazuje na selektor ognia. On nie musi być uszkodzony, przy obracaniu nim cos za słabo sie przesunie (tam jest taki plastikowy, przezroczysty shit). Wykonaj test. Jak Ci przestanie strzelać to wstrząchnij parę razy repliką, stuknij w nią i na pewno znów zacznie strzelać. Rozwiązanie jest proste, trzeba użyć np kropelki żeby "dyndziel" pokrętła selektora zawsze "sięgał" do mechanizmu decydującego o "rodzaju ognia". P.S. Jeśli po przełączeniu na auto zawsze zaczyna strzelać to nie może to być wina baterii. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts