fidell Posted June 21, 2008 Report Share Posted June 21, 2008 Witam! Kiedy obejrzałem to zdjęcie przyszło mi do głowy pytanie - czy pan na pierwszym planie ma na sobie plecak medyczny? Czy też może jest to tylko oznaczenie kieszeni, w której trzymane są "przybory" medyczne? No i skoro już na ten temat piszę to zapytam jeszcze rolę sanitariuszy w BW. Na jakim poziomie funkcjonują (drużyna? pluton?), i jak wygląda podręczy sprzęt takiej osoby?. Zestaw opatrunków? Zestaw reanimacyjny? Podręczy zestaw chirurgiczny? Czy jest to przedstawiony na zdjęciu plecak, torba w systemie s95, a może jeszcze zupełnie coś innego? Ja aktualnie całość materiałów medycznych noszę ze sobą w torbie na maskę gazową MIL-TECa, mieści się wszystko, choć w miarę nabywania nowych akcesoriów zaczyna brakować miejsca i pomyślałem, że warto byłoby zainwestować w coś kontraktowego. Szukając niczego na ten temat niestety nie znalazłem. Jakieś sugestie? Pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
MAR Posted June 21, 2008 Report Share Posted June 21, 2008 (edited) Plecak na zdjęciu jest plecakiem medycznym (chyba produkowany przez TASMAN TIGER) używany zazwyczaj przez jednostki specjalne lub oddział sanitarny to jest chyba ich oznaczenie: http://www.sklep.vest.pl/product_info.php?...roducts_id=1160 Na jedną drożynę BW przypada jeden sanitariusz, a opatrunki i podobny sprzęt nosi w torbie przewieszonej przez ramie: http://rangershop.pl/product-pol-114621586...BW-demobil.html Rola sanitariusza w druzynie BW ogranicza sie chyba jedynie do "pierwszej pomocy" (chodzi raczej o ta pierwszą pomoc na polu walki) gdyż nie posiadają przy sobie specjalistycznego sprzetu. Dodatkowo moga jeszcze miec przy sobie nosze. Od specjalistycznych zabiegów jest własnie Jednostka medyczna. Edited June 21, 2008 by AWR_Ronin Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted June 21, 2008 Report Share Posted June 21, 2008 Zawartość apteczki sanitariusza drużynowego: Te apteczki wieszane przez ramię powoli wychodzą jednak z użycia na rzecz nowszych modeli. Prócz tego na jeden pluton przypada jeden Arztrucksack: Ze zdobyciem będzie naprawdę trudno - jedyne rozwiązanie to zapewne e-bay choć i tam nie widziałem jeszcze tego sprzętu. Najprostsze rozwiązanie to kupno plecaka TT: jest to ten z pierwszych zdjęć w poście ramola. Tyle, że jest to model widywany wyłącznie w jednostkach specjalnych! Kolejne proste rozwiązanie to kupno gumowej apteczki wieszanej przez ramię - też ramol wkleił link. Ronin Quote Link to post Share on other sites
fidell Posted June 23, 2008 Author Report Share Posted June 23, 2008 O to mi właśnie chodziło. Apteczkę na rangershopie widziałem, tyle że wyglądała, jakby była przeznaczona na samochodową... Ale wracając do rzeczy - w jaki sposób przydzielani są sanitariusze w drużynach? Czy przechodzą z oddziałów sanitarnych, czy też może są to żołnierze po przeszkoleniu w zakresie PP? Czymś się specjalnie różnią? Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted June 24, 2008 Report Share Posted June 24, 2008 Sanitariusze lądują na poszczególnych pododdziałach z jednostek medycznych, gdzie przeszli specjalistyczne szkolenie. Są to dodatkowe 3-4 miesiące po szkoleniu zasadniczym. Kolejną formą jest zgłoszenie chęci pełnienia funkcji "Sani-helfer"* do dowódcy kompanii i po pozytywnej akceptacji przełożonych, jedzie się na kurs, do w/w jednostki, okres trwania kursu to około 2 miesiący. Osoby które w cywilu pracowały w sektorze medycznym i chcą kontynuować to w wojsku, też muszą odbyć szkolenie. Podstawowe róznice to oznakowanie i wyposarzenie. * "Sani-helfer" : tłum. pomocnik sanitariusza. Quote Link to post Share on other sites
fidell Posted June 24, 2008 Author Report Share Posted June 24, 2008 To drążę temat dalej - jakie są różnice w wyposażeniu i oznakowaniu? Czy sanitariusz działający w obrębie pododdziały ma taki glancki niebieski beret z oznaczeniem ze zdjęcia ramola;)? Nie chodzi mi o różnice w materiałach opatrunkowych, bo w moim pragmatycznym podejściu opieram się na tym co funkcjonuje i jest dostępne w Polsce, a o różnice w sprzęcie pozostałym, po których poznać sanitariusza pośród wzorowo wyglądającego oddziału piechoty. Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted June 24, 2008 Report Share Posted June 24, 2008 Gdy nie trzeba nosić hełmu nosi się beret. Dodatkowe oznaczenia zależą od rodzaju działań - w jednostkach specjalnych sanitariusze w ogóle nie są oznaczani dodatkowo - poznać ich można jedynie po dodatkowym plecaku. Zwykła piechota w trakcie akcji nosi dodatkowo (prócz apteczki i noszy) opaski na ramieniu: (na zdjęciu obok żołnierza po lewej leży wspomniana gumowa apteczka, ten po prawej ma przewieszony przez ramię pokrowiec na nosze) Opaski są dwustronne - jedna jest cała biała, z czerwonym krzyżem, druga jest oliwkowa, z białym kołem i czerwonym krzyżem. Ronin Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted September 7, 2008 Report Share Posted September 7, 2008 Odgrzewając temat, przedstawiam drogim Germanofilom, plecak medyczny Bundeswehry opisywany powyżej. Plecak rzeczywiście jest produkcji Tasmanian Tiger. Wielkością dorównuje prawie plecakowi BW 65L. Jakość wykonania rewelacyjna, materiał gruba Cordura. Ponieważ plecak jest podobno prosto z wojska podejrzewam, że wyposarzenie jest również kompletne z wyłaczeniem brakujących środków farmakologicznych. Opisując w skrócie zawartość plecaka, w którym znajduje się: nim duża ilość środków opatrunkowych, zestaw narzędzi chirurgicznych, igły, strzykawki, skalpele, nici, stetoskop, zestaw do mierzenia ciśnienia, zestaw do podtrzymywania czynności oddechowych , nadmuchiwane szyny do usztywniania złamanych kończyn,koc termiczny (jedna strona pomarańczowa ,a druga srebrna),karty rannych, zestaw do płukania oczu, zestaw do intubacji, światełka chemiczne i latarka. Plecak został nabyty wyłącznie w celach rekonstrukcyjnych, a nie medycznych. W dolnych kieszonkach plecaka znajduje się znak czerwonego krzyża oraz narzuta przeciwdeszczowa. Na szczegółowe pytania odpowiem chetnie na PW. Quote Link to post Share on other sites
Adi.K Posted September 8, 2008 Report Share Posted September 8, 2008 (edited) Ja natomiast mam takie pytanie. W jaki sposób zapinana jest opaska z krzyżem? Dysponuje OWĄ i nie mam pojęcia jak ją zapiąć? Agrafką? Czy jest na to jakiś patent? Pozdrawiam, ADi Edited September 8, 2008 by Foka Quote Link to post Share on other sites
Damissimo Posted September 8, 2008 Report Share Posted September 8, 2008 A czy można gdzieś zdobyć powyższy plecak tanio bez wyposażenia wewnętrznego? Może być (a nawet ze wzdlędów finansowych - musi :P) demobil... Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted September 8, 2008 Report Share Posted September 8, 2008 Tanio czyli za ile maksymalnie? Ronin Quote Link to post Share on other sites
Damissimo Posted September 8, 2008 Report Share Posted September 8, 2008 Raczej tanio... :P A najlepiej przedział cenowy. :) Quote Link to post Share on other sites
fidell Posted September 8, 2008 Author Report Share Posted September 8, 2008 To zależy czy chcesz do celów rekonstrukcyjnych taki plecak, czy też nie. Jeśli nie, to Janysport szyje swoją wersję, dostępną w różnych kamuflażach, tylko nie we flecktarnie. 200 zł nowy. Quote Link to post Share on other sites
TUZIOL Posted September 8, 2008 Report Share Posted September 8, 2008 Z racji odpowiedniego dzialu to pewnie chodzi mu o flecktarn a nie inne kamuflaze. Quote Link to post Share on other sites
Damissimo Posted September 10, 2008 Report Share Posted September 10, 2008 A więć, czy jest możliwość zdobycia owego plecaka tanio? Stan nie gra roli.... Oczywiście nie musi mieć całego zestawu chirurgicznego i innych takich... :) Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted September 10, 2008 Report Share Posted September 10, 2008 Jedynym możliwym źródłem jest na chwilę obecną niemiecki ebay. Quote Link to post Share on other sites
choisen Posted October 1, 2008 Report Share Posted October 1, 2008 Czy TO wszystko, co jest na tym zdjęciu: http://www.bundeswehrshop1.de/shop/system/...%3Dposition1%26 powinno być w apteczce? I pytanko: To pomarańczowe to zestawy do tracheotomii, czy jakieś opaski? Quote Link to post Share on other sites
fidell Posted October 1, 2008 Author Report Share Posted October 1, 2008 (edited) Górne czy dolne pomarańczowe? Górne wygląda na stazę (z racji tego, że na zamieszczonym przez Ronina zdjęciu powyżej widnieje już plaster. TO dolne wygląda na jakiś wynalazek do mocowania rurki tracheotomijnej. Edited October 1, 2008 by fidell Quote Link to post Share on other sites
Dingo Posted December 3, 2008 Report Share Posted December 3, 2008 (edited) ... różnice w sprzęcie pozostałym, po których poznać sanitariusza pośród wzorowo wyglądającego oddziału piechoty. ...niebieski beret, czerwony krzyż (obojętnie w jakiej formie) i brak G36 :lol: Edited December 3, 2008 by Dingo Quote Link to post Share on other sites
choisen Posted December 3, 2008 Report Share Posted December 3, 2008 Gdzie brak G36? PS. Dla zainteresowanych, na allegro pojawił się plecak: http://allegro.pl/item495985788_tt_mission..._flecktarn.html Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted December 3, 2008 Report Share Posted December 3, 2008 To nie plecak medyczny. Wygląda podobnie ale to nie plecak medyczny. Ronin Quote Link to post Share on other sites
TUZIOL Posted December 3, 2008 Report Share Posted December 3, 2008 Gdzie brak G36? PS. Dla zainteresowanych, na allegro pojawił się plecak: http://allegro.pl/item495985788_tt_mission..._flecktarn.html Medycy raczej nie noszą G36 :) Używają broni krótkiej np. MP2A1 :) A co do plecaka to jakis mission bag, czyli cos w stylu daypacka. Z zewnatrz moze i podobny ale zapewne brakuje mu tych wszystkich wybajerzonych przegrodek wewnatrz :) http://www.adventuretec.de/products/Rucksa...e-Rucksack.html Quote Link to post Share on other sites
fidell Posted December 4, 2008 Author Report Share Posted December 4, 2008 Brak g36? wydawało mi się, że widziałem kiedyś na jednym ze zdjęć medyków w "akcji" mających g36... No ok, ale jeśli nie g36 to mp2 i co jeszcze? mp5, mp7? Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted December 5, 2008 Report Share Posted December 5, 2008 Wszystko zależy od jednostki, rodzaju wojsk i wypełnianego zadania. G36 jest standartowym wyposarzeniem większości żołnierzy BW, w tym również zwykłych medyków. ( medyk - medykowi nie równy, może być to lekarz) Oczywiście są odstępstwa, ale o tym już było w innym temacie. ;-) Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted December 5, 2008 Report Share Posted December 5, 2008 Coś już kiedyś pisałem o tworzeniu takich list ;)... Wszystko zależy od sytuacji i nie można na amen przyjąć, że jest tak i tak. Jeżeli sanitariusze wyznaczeni są na zasadzie podobnej jak w przypadku "noszowych" (nie bierze udziału w walce) to faktycznie wolno im biegać jedynie z pistoletem, ale jeżeli w zadaniu sanitariusz to przede wszystkim członek drużyny, który ma za zadanie walczyć a na drugim miejscu udzielać pierwszej pomocy, to karabin jak najbardziej będzie wchodził w skład jego wyposażenia. Ronin Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts