Jump to content

Recommended Posts

Posted

Hej. Od pewnego czasu posiadam replikę AKSa 74u Dboys'a... Jednak coś odwiodło mnie od pomysłu tworzenia repliki jak najbardziej podobnej do oryginału, i zachciałem czegoś nowszego teeth.gif

Postanowiłem po prostu dodać na front grip'a szyny RIS, założyć montaż i koli, dodać tłumik, latarkę i rączkę taktyczną... Z większością części nie ma problemu, ale zmartwił mnie problem szyn RIS na front gripie.

Potrzebuję co najmniej 2 szyn - na spodzie gripa i po jego lewej stronie. Szukałem wielu rozwiązań, ale jakoś wielu nie znalazłem. Jest opcja, żeby kupić tzw. M-83U czyli specjalny zestaw szyn do AKS74u, ale jakoś nie bardzo mi się to podoba, a i cena niska nie jest.

Myślałem też, nad zwyczajnym wywierceniem w odpowiednich miejscach we front gripie otworów na śrubki i tak umiejscowić zwyczajnie 2 szyny RIS, ale nie wiem : czy nie rozpadnie się coś w trakcie, ewentualnie pęknie - jak sądzicie?

Szukam również innych opcji, więc jeżeli coś wiecie to bardzo proszę o pomoc icon_wink3.gif

BTW - Wiem, że może to nie wyglądać w efekcie końcowym pięknie, ale chce to zrobić nawet dla własnej przyjemności... Ewentualnymi fotkami tego dzieła się oczywiście podzielę icon_cool2.gif

Posted

Jest zestaw na specshopie G&P Chwyt przedni z szynami + Grip do AK,

RK. Cena odpowiednia do towaru i nie za duża. (tylko nie wiem czy bedzie pasowac ale powinno) http://www.specshop.pl/product_info.php?products_id=1765 :)

AKSU (awtomat kalashnikowa skladany ukrucenij), czyli krótki chwyt tak czy inaczej nie pasuje bo jest za długi i ma inną konstrukcję...

Wracając do tematu, to możesz spróbować z plastikowym łożem i zamontować do niego szyny ris, inaczej tego nie widzę.

Ewentualnie rysunek w CAD'zie i na maszynie CNC, ale to będzie Cię kosztować więcej niż to co dostaniesz niedługo w sklepie...

Posted

OK, czyli próbuję :D

W sumie jeden RIS na dole -> rączka taktyczna

Boczny -> latarka - więc trzymać się powinno ;)

Tylko teraz wystarczająco długie śruby dobrać :P

Posted

A masz chwyt z drewna czy z tworzywa?

Jeśli masz z drewna to nie śruby a wkręty

A jeśli masz z tworzywa to zrób małą dziurkę, rozgrzej nad palnikiem śrubę i wkręć - to sobie gwint - mniej -więcej wytopisz

Pozdrawiam

Posted

Widzę, że nie tylko ja wpadłem na ten pomysł :) Co prawda chwilę mi zajęło zrobienie RISa - front grip jest skośny więc musiałem coś na to poradzić. Wykorzystałem szynę ze starej sprężynki M4, dużo kleju zmieszanego z opiłkami plastiku i się trzyma. Teraz jeszcze tylko dwie śruby na ciepło i powinno starczyć. Muszę powiedzieć, że wygląda to nieźle :)

Posted

062208214713mq6.th.jpg

Lepszego zdjęcia nie będzie ;) Moja komórka tylko tyle może zrobić :P

To jest już gotowy produkt. Nie wiem co jeszcze mogę ci poradzić oprócz tego co napisałem w poprzednim poście. Ponieważ śruby średnio się chciały wkręcać w plastik gripa nawet na gorąco i nie wiem na ile wytrzymała jest to konstrukcja, usztywniłem całość za pomocą stopionego plastiku. Posłużyłem się nim jak klejem i przy okazji wyrównałem wszelkie nierówności. Niestety sam RIS uciekł mi jakiś milimetr w jedną stronę i ze względu na owalność gripa szyna jest minimalnie pochylona ale nie sądzę żeby było to zauważalne bez bliższego przyglądania się.

Czas pracy: ok. 10h

Koszt: 0 zł (ponieważ części są z odzysku ;) )

Posted

A tak abstrahując - nie lepiej kupić taki dolny set tej osłony z zintegrowanym chwytem drewnianym ? Chyba, że to na dole to zupełnie po coś innego ? W sumie...jakby wyglądało Ak z An/peqiem na przykład i tam batka...? Ale to już inny temat...

Posted

zdjecie jest "sciśnięte" porównaj wymiary dł. i dostaniesz odp.

Ten chwyt jest od AKMS Carbine - broń wyprodukowana w około 700-1000 szt. jako 7.62 w wozach bojowych i smiglowcach. Wyparta po krotkim czasie przez AKSU

Posted

Volt - wiesz jak chcesz to możesz kupić AKSa a ja kupię chwyt :P

Co do samego chwytu - próbuje zrobić sam ;) Jak się nie uda trudno, ale jak znajdę odpowiednie narzędzie do cięcia sklejki, to zabieram się do roboty :P