MateuszeQ Posted June 21, 2008 Report Share Posted June 21, 2008 Hej. Od pewnego czasu posiadam replikę AKSa 74u Dboys'a... Jednak coś odwiodło mnie od pomysłu tworzenia repliki jak najbardziej podobnej do oryginału, i zachciałem czegoś nowszego teeth.gif Postanowiłem po prostu dodać na front grip'a szyny RIS, założyć montaż i koli, dodać tłumik, latarkę i rączkę taktyczną... Z większością części nie ma problemu, ale zmartwił mnie problem szyn RIS na front gripie. Potrzebuję co najmniej 2 szyn - na spodzie gripa i po jego lewej stronie. Szukałem wielu rozwiązań, ale jakoś wielu nie znalazłem. Jest opcja, żeby kupić tzw. M-83U czyli specjalny zestaw szyn do AKS74u, ale jakoś nie bardzo mi się to podoba, a i cena niska nie jest. Myślałem też, nad zwyczajnym wywierceniem w odpowiednich miejscach we front gripie otworów na śrubki i tak umiejscowić zwyczajnie 2 szyny RIS, ale nie wiem : czy nie rozpadnie się coś w trakcie, ewentualnie pęknie - jak sądzicie? Szukam również innych opcji, więc jeżeli coś wiecie to bardzo proszę o pomoc icon_wink3.gif BTW - Wiem, że może to nie wyglądać w efekcie końcowym pięknie, ale chce to zrobić nawet dla własnej przyjemności... Ewentualnymi fotkami tego dzieła się oczywiście podzielę icon_cool2.gif Quote Link to post Share on other sites
MS Commando Posted June 21, 2008 Report Share Posted June 21, 2008 Jest zestaw na specshopie G&P Chwyt przedni z szynami + Grip do AK, RK. Cena odpowiednia do towaru i nie za duża. (tylko nie wiem czy bedzie pasowac ale powinno) http://www.specshop.pl/product_info.php?products_id=1765 :) Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted June 21, 2008 Report Share Posted June 21, 2008 Jest zestaw na specshopie G&P Chwyt przedni z szynami + Grip do AK, RK. Cena odpowiednia do towaru i nie za duża. (tylko nie wiem czy bedzie pasowac ale powinno) http://www.specshop.pl/product_info.php?products_id=1765 :) AKSU (awtomat kalashnikowa skladany ukrucenij), czyli krótki chwyt tak czy inaczej nie pasuje bo jest za długi i ma inną konstrukcję... Wracając do tematu, to możesz spróbować z plastikowym łożem i zamontować do niego szyny ris, inaczej tego nie widzę. Ewentualnie rysunek w CAD'zie i na maszynie CNC, ale to będzie Cię kosztować więcej niż to co dostaniesz niedługo w sklepie... Quote Link to post Share on other sites
MateuszeQ Posted June 21, 2008 Author Report Share Posted June 21, 2008 A przykręcenie RISów? :D Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted June 21, 2008 Report Share Posted June 21, 2008 A przykręcenie RISów? :D No za pomocą 2 śrub, żadna filozofia... Poza tym po co 2 takie same tematy? Boisz się, że nikt nie odpowie? :mrgreen: Quote Link to post Share on other sites
MateuszeQ Posted June 21, 2008 Author Report Share Posted June 21, 2008 Nie, ale w pierwszym zły dział i po prostu do usunięcia ;) A czy jak przykręcę, to myślicie, że się trzymać będzie i nic się nie uszkodzi? :D Quote Link to post Share on other sites
Wolf.Tns Posted June 21, 2008 Report Share Posted June 21, 2008 No jeśli nie chcesz tam m203 przyczepiać, i przy robieniu dziurek zrobisz to ostrożnie, tak aby CI nic w bok za dużo nie poszło. To powinno się IMO trzymać Quote Link to post Share on other sites
MateuszeQ Posted June 21, 2008 Author Report Share Posted June 21, 2008 OK, czyli próbuję :D W sumie jeden RIS na dole -> rączka taktyczna Boczny -> latarka - więc trzymać się powinno ;) Tylko teraz wystarczająco długie śruby dobrać :P Quote Link to post Share on other sites
SoP-PeL Posted June 22, 2008 Report Share Posted June 22, 2008 A masz chwyt z drewna czy z tworzywa? Jeśli masz z drewna to nie śruby a wkręty A jeśli masz z tworzywa to zrób małą dziurkę, rozgrzej nad palnikiem śrubę i wkręć - to sobie gwint - mniej -więcej wytopisz Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Drako Posted June 22, 2008 Report Share Posted June 22, 2008 Widzę, że nie tylko ja wpadłem na ten pomysł :) Co prawda chwilę mi zajęło zrobienie RISa - front grip jest skośny więc musiałem coś na to poradzić. Wykorzystałem szynę ze starej sprężynki M4, dużo kleju zmieszanego z opiłkami plastiku i się trzyma. Teraz jeszcze tylko dwie śruby na ciepło i powinno starczyć. Muszę powiedzieć, że wygląda to nieźle :) Quote Link to post Share on other sites
MateuszeQ Posted June 22, 2008 Author Report Share Posted June 22, 2008 A masz może jakieś fotki, szerszy opis, porady? ;) Quote Link to post Share on other sites
Drako Posted June 22, 2008 Report Share Posted June 22, 2008 Lepszego zdjęcia nie będzie ;) Moja komórka tylko tyle może zrobić :P To jest już gotowy produkt. Nie wiem co jeszcze mogę ci poradzić oprócz tego co napisałem w poprzednim poście. Ponieważ śruby średnio się chciały wkręcać w plastik gripa nawet na gorąco i nie wiem na ile wytrzymała jest to konstrukcja, usztywniłem całość za pomocą stopionego plastiku. Posłużyłem się nim jak klejem i przy okazji wyrównałem wszelkie nierówności. Niestety sam RIS uciekł mi jakiś milimetr w jedną stronę i ze względu na owalność gripa szyna jest minimalnie pochylona ale nie sądzę żeby było to zauważalne bez bliższego przyglądania się. Czas pracy: ok. 10h Koszt: 0 zł (ponieważ części są z odzysku ;) ) Quote Link to post Share on other sites
MateuszeQ Posted June 22, 2008 Author Report Share Posted June 22, 2008 Ahhhha - ale ja mam grip z drewna :P Co by nie było - wielkie dzięki za pomoc ;) Quote Link to post Share on other sites
Wolf.Tns Posted June 23, 2008 Report Share Posted June 23, 2008 A tak abstrahując - nie lepiej kupić taki dolny set tej osłony z zintegrowanym chwytem drewnianym ? Chyba, że to na dole to zupełnie po coś innego ? W sumie...jakby wyglądało Ak z An/peqiem na przykład i tam batka...? Ale to już inny temat... Quote Link to post Share on other sites
Drako Posted June 23, 2008 Report Share Posted June 23, 2008 Też uważam, że jak masz AK z drewnem to powinieneś sobie sprawić grip z drewnianym chwytem. Quote Link to post Share on other sites
MateuszeQ Posted June 23, 2008 Author Report Share Posted June 23, 2008 W sumie racja, ale macie może jakieś linki etc, bo kojarzę o co wam chodzi, ale znaleźć nie mogę ;) Quote Link to post Share on other sites
sgt.Chaos Posted June 23, 2008 Report Share Posted June 23, 2008 A tak abstrahując - nie lepiej kupić taki dolny set tej osłony z zintegrowanym chwytem drewnianym? Pewnie lepiej, ale kolega z tego co napisał posiada AKS74u, a do niego takiej części chyba nie ma. Jedynie takie coś: http://www.specshop.pl/product_info.php?cP...roducts_id=1960 Quote Link to post Share on other sites
Drako Posted June 23, 2008 Report Share Posted June 23, 2008 Ten drewniany grip wygląda tak: http://wmasg.pl/forum/index.php?showtopic=31236&st=640# Tak wogóle to zaczął się offtopic i proponuję przenieść dyskusję do tematu o tuningu zewnętrznym AK74. Quote Link to post Share on other sites
SoP-PeL Posted June 24, 2008 Report Share Posted June 24, 2008 http://www.gunnerairsoft.com/catalog/produ...fc11417d2143c95 A może zainteresuj się takim:> Quote Link to post Share on other sites
Wolf.Tns Posted June 24, 2008 Report Share Posted June 24, 2008 Woow..takiego to jeszcze nie widziałem, a ładny ! Ale obawiam się, że jak ktoś ma duże lub grube ręce to jakoś mało miejsca tam. http://warrior.pl/forum/viewtopic.php?t=15676 Może on by Ci sprzedał sam chwyt ? P.S. Nie robię reklamy ! Sam chciałbym AKSU, ale jakoś nie mogę sie do tego zabrać...a kasa niby jest. Quote Link to post Share on other sites
SoP-PeL Posted June 24, 2008 Report Share Posted June 24, 2008 zdjecie jest "sciśnięte" porównaj wymiary dł. i dostaniesz odp. Ten chwyt jest od AKMS Carbine - broń wyprodukowana w około 700-1000 szt. jako 7.62 w wozach bojowych i smiglowcach. Wyparta po krotkim czasie przez AKSU Quote Link to post Share on other sites
MateuszeQ Posted June 24, 2008 Author Report Share Posted June 24, 2008 Volt - wiesz jak chcesz to możesz kupić AKSa a ja kupię chwyt :P Co do samego chwytu - próbuje zrobić sam ;) Jak się nie uda trudno, ale jak znajdę odpowiednie narzędzie do cięcia sklejki, to zabieram się do roboty :P Quote Link to post Share on other sites
SoP-PeL Posted June 24, 2008 Report Share Posted June 24, 2008 umm wyrzynarka? :) Kształt nadasz, reszta pilnikami. Quote Link to post Share on other sites
MateuszeQ Posted June 24, 2008 Author Report Share Posted June 24, 2008 Wyrzynarka? :-F Quote Link to post Share on other sites
SoP-PeL Posted June 25, 2008 Report Share Posted June 25, 2008 use google luke... np: http://www.megamedia.pl/_p/31/n/wyrzynarki...5-be-p31201.jpg Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts