ghost666 Posted July 6, 2008 Report Share Posted July 6, 2008 (edited) Kiedyś komuś obiecałem że będę projektował, zapomniałem, teraz mi się przypomniało i machnąłem taki prosty projekcik - troszkę fantazji, troszkę wymiarów zdejmowanych z HK416 (tzn ze zdjęcia ostrej wersji). Tak czy inaczej prezentuje się to tak: Podane wymiary to wymiary "przedłużenia", tzn tego o ile wydłuży się efektywnie lufa (z przeliczeniem że 1"=25mm, nie chce mi się projektować w calach, bo tokarz mnie zabije wzrokiem ;P). Mierzone to jest od końca jednego gwintu do początku drugiego. Teraz mam tylko kilka pytań technicznych. Gwint na lufie/w tłumiku to jaki gwint? 14mmx1? lewostronny, tak? Nie mam przymiaru, nie wiem jaki ma skok, dlatego pytam... a ten gwint małego imbusa, trzymającego całość po skręceniu to standardowe M3? Jeśli ktoś ma jakieś pytania, czy coś, proszę śmiało. Otwarty jestem na wszelkie sugestie i krytykę, oby konstruktywną. Edited July 6, 2008 by ghost666 Quote Link to post Share on other sites
SoP-PeL Posted July 6, 2008 Report Share Posted July 6, 2008 po pierwsze primo lewoskrętny, po drugie primo gwint jest drobnozwojny x1 . Po trzecie primo M3? chyba za duży - ja bym dał M2 wtedy na łbie masz imbus 1czyli w porządku. Quote Link to post Share on other sites
ghost666 Posted July 6, 2008 Author Report Share Posted July 6, 2008 (edited) No tak, rzeczywiście, lewoskrętny. Okej, skoro 14x1, to dobrze myślałem. M3 - tak wynika z pomiarów na moim (HK416 JG) tłumiku płomienia - śrubka imbusowa która trzyma go na gwincie lufy ma 3mm średnicy, a chce zachować spójność ze standardami tego co i jak w AEG-u. Tylko gdzie ja kupie takie śruby imbusowe, żeby je tak pomaskować (bez łba). Edited July 6, 2008 by ghost666 Quote Link to post Share on other sites
SoP-PeL Posted July 6, 2008 Report Share Posted July 6, 2008 są do kupienia śruby bez łba:> Quote Link to post Share on other sites
ghost666 Posted July 28, 2008 Author Report Share Posted July 28, 2008 http://www.stud.umk.pl/~ghost666/www/barrels/barrel150.pdf do ściągnięcia projekt sześciocalówki (150mm). Głupie pytanie - jak się fachowo nazywa i oznacza ten gwint? Bo chyba M14x1 nie jest dostatecznie precyzyjne? Quote Link to post Share on other sites
SoP-PeL Posted August 21, 2008 Report Share Posted August 21, 2008 M14x1h Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts