Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

JG M16A4 III generacja

Recommended Posts

Mam nadzieję, że nie zapomniałeś o komorze hopup :roll:

Przy downgrade nie musisz wymieniać żadnych części na mocniejsze... bo tak szczerze mówiąc po co, skoro replika działa bezawaryjnie na odpowiedniku M130? :roll:

• 3 weeks later...

Witam mam M16A2 JG. W tym tygodniu planuję kupić prec lufę systemy, nową gumkę systemy.

Zastanawiam się również nad wymianą sprężyny, ale przy tej wymianę nie chciał bym wydawać kolejnych pieniędzy na rzeczy typu nowe zębatki czy tłok .Po prostu chciał bym sprężynę która pójdzie w stocku. np. M110 ew. M120

Do kilku eMek od JG wsadzałem sprężyny 120 ale bez wymiany innych części bym raczej nie próbował (łożyska obowiązkowo, głowicę tłoka i cylindra raczej też). Reszta części powinna wytrzymać (przynajmniej w kilku 'moich' przypadkach wytrzymuje)

Ale jeśli masz jg III generacji to M120 masz w stocku.

• 4 weeks later...

Poczytałem na zagranicznych forach trochę o sensie zakupienia metal body do m'ki i oto co znalazłem:

"Apart from adding a smidget or weight and improving the looks of your weapon the metal body doesn’t actually improve the performance of your AEG – in fact I found that my fps performance dropped from 280 to 240 by installing the body. This is probably due to the inferior performing G&P hop-up unit that needs to be installed with the metal body. I have not at this stage been able to isolate the actual cause of the fps drop but suspect that the seal between the air nozzle and the hop chamber leaks. The best solution to this problem is to simply buy a decent quality hop chamber such as those offered by Systema or other reputable manufacturers."

Krótko mówiąc, gość po poprawnym założeniu metal body, zauważył spadek mocy repliki. Prawdopodobne jest to spowodowane zamontowaniem komory HU, która była w zestawie (sic!). Nadpomina także, że zakup metal body jest czysto estetyczny.

Okazuje się, że zakup body ciągnie za sobą kilka drobniejszych wydatków. Może się okazać, że to studnia bez dna. Późniejszy zakup HU - nowa gumka - prec. lufa itp. itd.

M'ka 3 generacji ma solidne ABS'owe body (każda drobniejsza część jest ze stali), więc uważam, że wytrzymałość nie jest tu argumentem. Zwłaszcza, jak ktoś planuje dbać o swoją replikę :wink:

Według mnie, lepiej kupić sobie dobry, czarny spray i pomalować to nieszczęsne, plastikowe body, gdyż jest to dużo mniej problemowe i efekt jest podobny. Nie skomentuję ludzi, którzy kupują body za 300zł tylko dla oryginalnych oznaczeń, jak za 20 zł u grafomana można zrobić sobie identyczne.

Nie polecam pakowania mocniejszych sprężyn na stock'owe części. Zamiast kulkami, karabin zacznie strzelać ząbkami zębatek ^^. Zwykle sprężynę wymienia się na samym końcu - po zębatkach, tłoku, cylindrze, prowadnicach... ogólnie wszystkim ^^

Edited by cosmos

przynajmniej w kilku 'moich' przypadkach wytrzymuje

Tak, tylko do kiedy wytrzyma? Mój znajomy po kolei wymieniał części i tak się złożyło, że zamontował nową sprężynę bez wymiany zębatek (chyba przy natłoku tych wszystkich części zapomniał :D) i po kilku strzelankach usłyszał krrrggggghhhhh dochodzące z gearboxa :P

• 2 weeks later...
  • 2 months later...