Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Scenariusz: Bomba atomowa

Recommended Posts

Prosiłbym o skomentowanie pomysłu

Bombowiec państwa „A” przewożący bombę atomową o godzinie 00:30 w wyniku awarii technicznej nawigacji naruszył strefę powietrzną państwa „B”. Myśliwce państwa „B” otworzyły ogień do bombowca. Bombowiec został zestrzelony. Przed rozbiciem się o ziemie pilot zdążył zrzucić bombę atomową na zalesionym terytorium, po czym nadał zakodowaną wiadomość do bazy o zrzucie ładunku i zestrzeleniu. Rozbił się kilometr dalej. Myśliwce państwa „B” zauważyły zrzut ładunku, zameldowały o tym do bazy. Obydwa państwa zatuszowały incydent do jakiego doszło na granicy. Pilot przed rozbiciem zdążył się katapultować. Państwo „A” organizuje drużynę najemników. Ponieważ w wyniku niepowodzenia akcji, władze państwa „A” będą mogły się wyprzeć wtargnięcia na terytorium państwa „B”. Państwo „B” wysyła swoje wojsko w celu zabezpieczenia wraku rozbitego samolotu oraz odnalezienia zrzuconego ładunku.

Cele:

Drużyna „A” musi naruszyć terytorium państwa „B” podzielić się na dwie grupy. Jedna grupa musi odnaleźć zrzuconą bombę, wykręcić z niej głowice atomową i wrócić na swoje terytorium. Druga grupa musi dotrzeć do wraku, w celu potwierdzenia śmierci pilota i dostarczenie jego ciała, lub żywego w przypadku gdyby przeżył katastrofę. Grupa której jako pierwszej uda się wykonać zadanie może wrócić po przyjaciół.

Drużyna „B” musi odnaleźć zrzucony ładunek i dostarczyć go do bazy oraz zabezpieczyć wrak samolotu. Nie może naruszyć terytorium państwa „A”.

Uzbrojenie:

Drużyna „A” karabiny szturmowe, pistolety, granatniki, granaty.

Drużyna „B” Karabiny szturmowe , karabiny maszynowe, pistolety, granaty.

Pilot, pistolet.

Liczebność:

Drużyna „A” maksymalnie 20 osób

Drużyna „B” maksymalnie 40 osób, zawsze w proporcji dwa razy większej od drużyny „A”

Edited by autsajder

Standardowe, trafienie w kończyny oczekiwanie na pomoc medyka do 2 minut. Trafienie w tułów głowę śmierć.

A jeśli chodzi o fabułę to cel tutaj jest jasny. Misja ma dwa cele i łatwo to wszystko wygląda, ale w realu wykonanie tego zadania już nie jest takie łatwe. Scenariusz ma tą zaletę, że z powodzeniem może być odgrywany w dzień jak i w nocy. Ładunek powinien migać impulsowym światłem, co w przypadku nocnej potyczki uatrakcyjnia zabawę. To miał być w założeniu krótki scenariusz i taki jest, więc uważam go za idealną fabułę do fajnej jebanki jak to określiłeś :)

Jeśli chodzi o długie scenariusze, to nie lubię jak w scenariuszu jest z góry założone w jakiej potyczce która drużyna wygrywa. Ten scenariusz jest dość krótki, ale z mojego punktu widzenia jest idealny. Ale przygotuje jeden dłuższy scenariusz na surwiwal kilkudniowy. To w tedy zobaczymy jak go ocenisz, na razie tylko zdradzę, że akcja będzie osadzona w niedalekiej przyszłości. Fabuła będzie następująca, zaczerpnąłem ją z przepowiedni biblijnej znanej jako "Apokalipsa". Prawdę mówiąc mam tu dwa scenariusze. Ale wracając do fabuły biblia mówi o podbiciu europy przez kraje muzułmańskie i upadku kościoła katolickiego. Fabułę będzie opowiadał mężczyzna biorący udział w walce o odzyskanie niepodległości. Przewidzianych jest sporo kampanii w kilku krajach, w tym także Polska. Jest to scenariusz III wojny światowej i będzie różnił się od dotychczasowych scenariuszy. Przede wszystkim tym, że będzie nieprzewidywalny. Ale o tym wkrótce, na razie proszę o wyrażenie swojej opini co do tego scenariusza.

Edited by autsajder
Jeśli chodzi o długie scenariusze, to nie lubię jak w scenariuszu jest z góry założone w jakiej potyczce która drużyna wygrywa.

Nie rozumiem? To są takie imprezy gdzie z góry wiadomo kto ma wygrać? Chyba tylko inscenizacja Bitwy pod Grunwaldem czy inne rekonstrukcje histeryczne. W ersofcie pierwsze słyszę.

Ale przygotuje jeden dłuższy scenariusz na surwiwal kilkudniowy.

Taaa "na surwiwal kilkudniowy"... Mam propozycję jak nie wiesz o czym piszesz to nie pisz ok?

Fabuła będzie następująca, zaczerpnąłem ją z przepowiedni biblijnej znanej jako "Apokalipsa". Prawdę mówiąc mam tu dwa scenariusze. Ale wracając do fabuły biblia mówi o podbiciu europy przez kraje muzułmańskie i upadku kościoła katolickiego.

:mrgreen: Nawet nie chcę wiedzieć jaką Ty biblię czytujesz... Jak wyzej, nie masz o czymś pojęcia nie pisz, OK?

Ale o tym wkrótce, na razie proszę o wyrażenie swojej opini co do tego scenariusza.

Ok: zwykła jebanka i tyle. jak byś zadał sobie trud prezeczytania scenariuszy w tym temacie to znalazł byś kilka takich samych. :wink:

Nie zgodzę się. Jeśli chodzi o Biblię to mam na temat teologi wyrobione zdanie. W liceum wygrałem olimpiadę teologiczną. I z pewnością wiem na ten temat więcej niż ty. Więc sam nie gadaj jeśli nie masz o niczym pojęcia. Wracając do biblii, nie będę cytował niczego. Jest wyraźnie napisane, że przed końcem rzym zostanie podbity, a Europa zostanie ponownie podbita przez muzułmańskich najeźdźców. Więc przeczytaj sobie biblie o upadku kościoła, albo zajrzyj do historii. To dowiesz się, że zachodnia część Europy została już podbita. W Hiszpanii zostały nawet pozostałości. na marginesie biblię czasem należy interpretować. Ale to nie temat do dyskusji tutaj.

Co do scenariuszy, to przeczytałem tutaj kilka i zauważyłem. Pewną prawidłowość, aby przejść do następnego etapu trzeba wygrać pierwszy. Wniosek jest oczywisty. Aby zagrać w drugim etapie dana drużyna musi wygrać wcześniejszy. Nie wiem czy rozumiesz co mam na myśli. To świadczy tylko o tym, że jest to z góry ukartowane. Jest taki scenariusz z rosyjską i amerykańską jednostką. W scenariuszu są jeszcze wzmianki o naukowcach i chatce. Tak czy inaczej scenariusz jest zapisany w formie chronologicznej, a więc o następstwach wynikających z poprzednich działań. W innym przypadku oznaczało by, że każda misja jest odrębna. A więc są to odrębne misje tyle, że zostały przedstawione w formie wskazującej na wzajemną zależność. A więc logika nam jasno daje do zrozumienia, że aby przejść do etapu drugiego trzeba wygrać etap pierwszy. A to świadczy o ukartowaniu rozgrywki bo wiadomo kto ma wygrać. To właśnie jest to co mnie denerwuje.

Co do surwiwalu kilkudniowego. Wiem dokładnie o czym pisze, o dużym projekcie. który bez problemu mogę napisać w kilka dni. Chodzi o kampanie składające się z kilkunastu misji. Mam dużo czasu w pracy i zajęcie się czymś jest mi na rękę. Mam już dwie misje zapisane, a chce w tej kampanii napisać dużo więcej. Ale nie da się tej gry przejść w kilka godzin czy kilkanaście. Cały projekt wymagałby mniej więcej trzech dni. Myślałem, że warto przedstawiać duże projekty do oceny. Ale zauważyłem tu, że jest inaczej. Wiem, że niektórzy są niesłowni i pisali a nic nie robili, ale ja pisze dla zabicia czasu. I robie to z przyjemnością, a nie z obowiązku. Jeśli nie podoba ci się taki duży projekt to powiedz to jasno. I nie oceniaj innych swoją miarą bo nie znasz mnie.

Na zakończenie, nie chciałem tu wywoływać żadnej dyskusji o tym o czym pisze, skomentowałem tylko wcześniejszy post i zaznaczyłem nad czym teraz pracuje. Nie mówiłem aby ktoś komentował moją aktualną pracę. Tylko to co napisałem w pierwszym poście, a ty ni jak odniosłeś się do tego o co prosiłem i zacząłeś pisać mi tu o pierdołach. Praca nad którą pracuje wymaga czasu więc daj mi 7- 10 dni do opublikowania i teraz odwal się z takimi wyraźnie obrażającymi mnie postami bo właśnie mnie wkurwiłeś tym, gdyż ja na ciebie nie naskakuje. A jeśli chodzi o Biblię to polecam przeczytać proroctwa według Daniela i Apokalipsy. Wyraźnie jest tam napisane o tym co wspominałem, a i jeśli chcesz dyskutować na temat filozofii życia i teologi, to chętnie podyskutuje i sprawdzimy się ale to raczej w innym wątku.To Tyle co mam do dodania. Jeśli ktoś chce komentować to pierwszy post, bo to mnie ciekawi. A na drugą prace przyjdzie czas.

Nie zgodzę się. Jeśli chodzi o Biblię to mam na temat teologi wyrobione zdanie.
I to znaczy, że każde inne niż Twoje jest błędne?

W liceum wygrałem olimpiadę teologiczną.
A tu nie jest seminarium tylko forum airsoftowe.

I z pewnością wiem na ten temat więcej niż ty. Więc sam nie gadaj jeśli nie masz o niczym pojęcia.
Radzę się nie wypowiadać w tym tonie w stosunku do osób obcych i do tego sporo starszych.

Wracając do biblii, nie będę cytował niczego.
Wracając do Biblii to zamykam wątek a Ty dostajesz ostrzeżenie.
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...